Menu

Siamese kempvissen zijn één van de bekendste en populairste zoetwatervissen die je kunt houden in het aquarium. En dat is niet gek; door de lange sluierstaart en de vele kleurslagen waarin deze vis voorkomt, is deze vis een echte aanwinst voor jouw aquarium.

Wat heb je allemaal nodig voor een Betta?

Over de Siamese Kempvis (Betta Splendens)

De Siamese Kempvis is welbekend onder de aquariumliefhebbers. Betta’s kunnen maximaal 7 cm groot worden en komen voor in allerlei kleurslagen en kleurpatronen. Naast het sierlijke uiterlijk van deze vis, is de Betta ook bekend als vechtvis. Dit komt omdat er slechts één mannelijke Betta per aquarium gehouden kan worden.

De Betta is een tropische vis, dit houdt in dat een filter en een thermostaat nodig zijn om succesvol een Betta te kunnen houden in je aquarium.

null

Watercirculatie

Betta's houden niet van een sterke stroming in het aquarium. Door de lange sluiervinnen kost het veel energie om tegen de sterke stroming in te zwemmen. Zorg dus voor een matige waterstroming.

Het water kan het beste een temperatuur hebben tussen de 21 en 27 graden. Bij deze temperatuur zullen zij zich comfortabel voelen. Ook is het belangrijk dat je regelmatig je water ververst. Betta’s zijn namelijk gevoelig voor slechte waterwaardes. Je kunt je water testen met de 6 in 1 tests strips van Tetra.

null

Even op adem komen...

Siamese Kempvissen zijn Labyrintvissen, waardoor ze met hun labyrintorgaan zuurstof kunnen happen aan de oppervlakte. Dit gebruiken ze ook om schuimnesten te maken voor het voortplanten.
null

De juiste verhouding...

Wil je mannetjes en vrouwtjes Betta's samen houden? Kies dan voor één man met minimaal 3 vrouwtjes. Hierdoor zullen de vrouwtjes niet te gestrest raken.

De Siamese Kempvis kan het beste gewoon met een tropische vlok zoals Tetramin worden gevoerd. Houd echter wel rekening met de juiste hoeveelheid doseren; Betta’s zijn namelijk geen grote eters.

Het aquarium kan het beste met veel planten ingericht worden. Ook kunnen er eventueel drijfplanten worden toegevoegd om het natuurlijke habitat van de Betta na te bootsen. Op de bodem kan men het beste gebruik maken van een donkere bodem. Een lichte bodem kan namelijk als stressvol worden ervaren door de Betta.

Geschikte medebewoners voor de Betta

Zoals eerder besproken wordt de Betta ook wel een vechtvis genoemd. Dit is niet voor niets, de Betta kan niet met alle vissen gehuisvest worden. Over het algemeen geldt de regel dat vissen met sluierstaarten vermeden moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Guppy’s. Daarnaast zijn ook kleine garnalen niet geschikt, de Betta zal deze proberen op te eten.

Zorg ook dat je grote vissen en vinnen-bijtende vissen ontwijkt. Voorbeelden van dit soort vissen zijn sumatranen en cichliden.

Enkele vissoorten die prima bij een Betta gehuisvest kunnen worden zijn:

  • Kardinaal / Neon Tetra’s
  • Sherrybarbelen
  • Rasbora’s
  • Algeneters en Corydoras
  • Luipaarddanio’s

 

Geslachtsonderscheid

Het geslacht bij Betta’s is niet moeilijk te onderscheiden. Mannen hebben een veel langere en sierlijkere staart dan vrouwtjes. Wel kunnen kweekvarianten zoals Halfmoon of Crowntail de geslachtsbepaling lastiger maken, omdat de staart dan anders is dan bij normale Betta’s.

Daarnaast zijn de vrouwtjes iets kleiner en over het algemeen wat minder kleurrijk.

Siamese Kempvis
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR TROPISCHE VISSEN HIER