Wanneer je aan roofvissen denkt, denk je misschien aan grote gevaarlijke vissen die in de zee leven. Dit is echter niet helemaal waar; ook in Nederland hebben we een aantal roofvissen die in zoetwater leven. In dit artikel bespreken we de snoek en de baars.

tip

Wat zijn roofvissen?

Roofvissen zijn vissen die carnivoor zijn. Dit houdt in dat ze voornamelijk vlees eten en leven van van andere dieren. Dit zijn niet alleen vissen, maar kunnen ook kleine knaagdieren of vogels zijn!

Snoeken

Snoeken  zijn de meest bekende roofvissen van Nederland. De snoek komt niet alleen voor in Nederland en België, maar ook in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Snoeken zijn één van de grootste roofvissen die in Nederland voorkomen, en kunnen maar liefst 15 jaar oud worden! Mannetjes kunnen een maximale lengte van 90 cm bereiken, terwijl vrouwtjes de 1,40 m kunnen aantikken!

 

Snoek

Er zijn diverse technieken om de snoek mee te vangen. Bekende methoden zijn verticaalvisserij met shads of ratelaars of het werpen met jerkbaits of pluggen. Daarnaast kan er ook gesleept worden met pluggen, shads of spinners. Uiteraard mag ook een goede werphengel niet ontbreken!

Baars

Baarzen komen ook in grote aantallen voor in Nederlandse wateren. De baars kan zo’n 60 cm lang worden en kan de 4,5 kg aantikken. De baars kan zo’n 16 jaar oud worden en is kannibalistisch van aard. Het dieet van de baars bestaat voornamelijk uit kleine vissen. Wel moet hij dan minimaal een lengte van 15 cm hebben bereikt.

Baarzen houden van beschutting. Je kunt ze vinden bij de beschoeiing, bij steigers of bij overhangende bomen of planten.

baars
tip

Wist je dat?

Het voor de sportvisserij in Nederland verboden is om op baars te vissen in de periode tussen 1 april en de laatste zaterdag van mei i.v.m. jongbroed?

Baars kan heel gemakkelijk gevangen worden met wormen. Voor het vissen kun je wat stukjes worm in het water gooien om de baarzen te lokken. Ook kun je gebruik maken van lokvoer, maar hierdoor worden ook andere vissoorten aangetrokken.

Ook kun je goed gebruik maken van spinners. Hierbij worden vooral kleine en rode spinners aangeraden. Grotere baarzen laten zich ook gemakkelijk vangen door middel van te vissen met pluggen. Een goede hengel mag uiteraard niet ontbreken!

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR ROOFVISSEN