Hoera, het barbecueseizoen is weer begonnen! Tuinen in het hele land veranderen voor een paar weken in buitenkeukens met een lekker stuk vlees, vis of groente op het ijzer. Als je deze zomer eens meer wilt doen dan alleen een worstje of sateetje grillen, is roken met hout de ideale toevoeging aan jouw BBQ-skills. Wij zetten alle belangrijke feiten voor je op een rijtje.

Waarom roken met hout?

Barbecueën is op zichzelf al een heerlijke manier om eten te bereiden, maar met het gebruik van houtrook geef je een compleet nieuwe dimensie aan je gerechten. Wat roken bijzonder maakt, is dat elke houtsoort een ander smaakpalet aan eten toevoegt: de ene rook past perfect bij rundvlees, de andere juist beter bij vis.

Aan de slag

Hoewel roken niet alleen voor gevorderde chefs is, komt er wel het een en ander bij kijken. Voorbereiding is het halve werk! Je kunt kant-en-klaar rookhout kopen in de vorm van snippers of blokjes. Beide opties zijn prima, de snippers werken het beste als ze in oprolt in aluminiumfolie met wat luchtgaatjes erin, terwijl je de brokken bovenop de hete briketten kunt leggen. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor een rookplank. Hier kun je een product, zoals zalm of forel, op leggen en zo laten roken.

null
Het hout kun je beter niet natmaken. Het komt dan minder snel op temperatuur.

Welke barbecues zijn geschikt?

Om goed te kunnen roken, is het belangrijk dat je barbecue een deksel heeft. Zo trekt de smaak beter in het eten. Ketelbarbecues werken erg goed, bijvoorbeeld de ketelbarbecues van Weber. Maar ook keramische barbecues zijn ideaal voor het roken. Keramiek zorgt voor een perfecte constante warmte en is erg duurzaam.

Welke houtsoort?

Net zoals je bij vis een andere wijn zou drinken dan bij wild, kun je de keuze van het hout ook afstemmen op het barbecuemenu. Door het enorme aanbod aan houtsoorten, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wat je in ieder geval niet moet doen, is geschilderd of bewerkt hout gebruiken!

Daarnaast is het handig om de volgende vuistregels te onthouden: bij gevogelte en vis past hout van fruitbomen als de appelboom het beste; stevigere houtsoorten als eiken en Hickory zijn weer perfect voor rund, varken en andere grote stukken vlees. Eten er vegetariërs mee? Groenten en kaas zijn gerookt ook overheerlijk. In dat geval raden we esdoornhout aan.

Dat extra rookrandje aan je barbecuemaaltijd is zeker de moeite waard. Met deze tips voor je voorbereiding zit je sowieso goed. Eet smakelijk!

BEKIJK ALLE HOUTSOORTEN

Een geselecteerd assortiment aan barbecues kun je bestellen in onze webshop. Voor het complete assortiment aan barbecues en barbecue producten kun je naar één van de Pets Place Boerenbond winkels. Kijk welke winkel bij jou in de buurt is.

BEKIJK HET BBQ ASSORTIMENT IN DE WEBSHOP