Voer voor oudere honden; waarom? Een veelgestelde vraag is of seniorenvoeding wel nodig is en wat het verschil is tussen puppy-, volwassen– en seniorvoeding. Naarmate de leeftijd vordert kan jouw hond andere voedingsbehoefte hebben door bijvoorbeeld minder beweging. Lees in dit advies alles over de voordelen van seniorvoeding, de hoeveelheid voeding die je moet geven en welke soorten voeding er allemaal zijn.

info vachttype

Wanneer is mijn hond senior?

De grootte van jouw hond heeft invloed op de leeftijd waarop je hond senior wordt! Zo is een zeer grote hond (50 kg >) al senior vanaf 5 jaar en een zeer kleine hond (< 10 kg) pas senior vanaf 10 jaar. Lees in ons advies “oude hond verzorgen” wanneer jouw hond senior is en hoe je jouw senior verder kan helpen!
LEES ALLES OVER DE VERZORGING VAN EEN OUDE HOND!

Waarom moet ik seniorvoeding geven?

Voor de gezondheid en het ondersteunen van je oudje is voeding voor senioren erg belangrijk. Net als mensen verandert de dagelijkse activiteiten van een hond naarmate de leeftijd toeneemt. Oudere honden hebben verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Zo loopt je oudje misschien minder hard of moet de uitlaatronde korter. Naarmate de leeftijd vordert veranderen de voedingsbehoefte ook. Minder beweging maar dezelfde energierijke voeding kan voor toename in gewicht zorgen. Oude honden kunnen een gevoeligere spijsvertering krijgen en hebben een verhoogde kans op hart-  en vaatziekten. Voer voor oudere honden ondersteunt het immuunsysteem en organen van je oude hond. 

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van seniorvoeding?

 • Seniorvoeding heeft een verlaagde energiedichtheid

  Het energieniveau van jouw oudere hond wordt minder naarmate de leeftijd vordert. Seniorvoeding bevat een verlaagd energieniveau per stukje voer. Het maag-darmkanaal wordt minimaal belast, de energie wordt optimaal opgenomen en de kans op gewichtstoename verlaagt.

 • Seniorvoeding is makkelijk verteerbaar

  De spijsvetering van oudere honden functioneert minder goed. Voedingsstoffen, zoals eiwitten, in seniorvoeding zijn licht verteerbaar. De voedingsstoffen in seniorvoeding zijn van hoge kwaliteit zodat de verteerbaarheid optimaal is. Daarnaast hebben de darmen meer stimulatie nodig, hierdoor is seniorvoeding vezelrijk. Wanneer een voeding niet vezelrijk is, verlaat de voeding het lichaam grotendeels onverteerd en worden voedingsstoffen niet volledig opgenomen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan en daarmee verschillende gezondheidsproblemen als gevolg.

 • Seniorvoeding bevat hoogwaardige eiwitten

  Eiwitten zijn de bouwstenen en dragen bij aan het behoud van het lichaam van je oude hond. Het is daarom belangrijk om genoeg eiwitten in het voer voor oudere honden te hebben. Spiermassa heeft enorm veel invloed op de bewegingsvrijheid van een oudere hond, wanneer de beweging minder wordt wordt deze spiermassa ook minder. Heeft jouw hond bijvoorbeeld last van artrose? Dan is spiermassa enorm belangrijk, zeker omdat de artrose erger wordt met de tijd. Bij een goede spiermassa kunnen de spieren een groot deel van het gewicht opvangen en verdelen. In seniorvoeding zitten meer eiwitten met een hoge biologische waarde en goede verteerbaarheid, welke bijdragen aan het behoud van de spiermassa.

 • Seniorvoeding bevat de juiste hoeveelheid vitamine en mineralen

  De leeftijd van je hond wordt steeds hoger en daar horen ook behoeften in veranderingen in bepaalde mineralen en vitamine bij. Verhoogde fosfaatwaarde in de voeding kunnen leiden tot nierfalen. De werking van de nieren neemt met de leeftijd af. Om de nieren te ondersteunen bevat seniorvoeding een verlaagd fosforgehalte. Daarnaast is het gehalte van vitamines (E en C) en mineralen (zink en beta-caroteen) verhoogd om het immuunsysteem van je oudje te ondersteunen.

 • Seniorvoeding heeft aangepaste brokken

  Het gebit van je oude hond heeft ook wat meer verzorging nodig. Voer voor oudere honden bevat brokken die een andere structuur en vorm hebben. Hierdoor ontstaat er een schuureffect. Dit schuureffect helpt tegen de vorming van tandplak. Daarnaast is de voeding makkelijk te kauwen in verband met eventuele gebitsproblemen.

null

Gebit van oudere honden

Wil je meer weten over de verzorging van het gebit van een oudere hond? Lees alles over het gebit van oudere honden!
LEES ALLES OVER HET GEBIT VAN OUDERE HONDEN!

Hoeveel gram mag mijn oude hond eten?

De hoeveelheid voeding die jouw oude hond mag hebben hangt af van verschillende factoren. Ten eerste kan het verschillen tussen merk en soorten voedingen. Ten tweede verschilt elke hond in dagelijkse activiteiten. Activiteit wordt wel steeds minder met verhoogde leeftijd maar ook dit verschilt nog altijd per hond. Ten derde speelt de grootte van je hond een rol in de hoeveelheid voeding per dag. 

Elk merk heeft voor elke voeding een voedingstabel aan de achterzijde of zijkant van de zak geplaatst. Hierop lees je de bovengenoemde aspecten, gekoppeld aan de hoeveelheid gram voeding die ideaal zijn om per dag te geven.

Wat is de beste voeding voor mijn senior?

Er bestaan veel verschillende soorten voedingen. Ook onder de seniorvoeding is er veel keus. Zo is er voeding met de focus op de grootte van jouw hond, met een focus op het ras of gezondheid. Daarnaast heb je ook andere soorten voedingen als natvoer en diepvriesvoeding. We nemen ze allemaal even met je door!

Seniorvoeding op basis van grootte

Net zoals voor puppyvoedingen bestaat er voer voor oudere honden die op basis van de grootte van je hond is afgestemd. Zo zijn er voedingen voor kleine honden, middelgrote honden, grote honden of zeer grote honden. Wat bij deze voeding het meest belangrijk is zijn de jaartallen waar je start met de voeding. Kleine honden zijn senior vanaf 10 jaar, terwijl zeer grote honden al senior zijn vanaf 6 jaar. 

Voorbeelden van senior hondenvoeding op basis van grootte zijn:

BEKIJK ALLE SENIORVOEDING

Seniorvoeding op basis van ras

Er zijn hondenrassen die last hebben van erfelijke aandoeningen of een aanleg hebben voor bepaalde gezondheidskwalen zoals obesitas. Denk hierbij aan de Labrador Retriever die aanleg heeft voor overgewicht en ontwikkeling van obesitas. Deze kwalen kunnen sneller ontwikkelen wanneer jouw hond ouder wordt. Er bestaan hondenvoedingen op basis van rassen, de meeste zijn hier niet gericht op een specifieke levensfase. Bij rasspecifieke voeding wordt er meer aandacht besteed aan de specifieke nutritionele benodigdheden per ras. De lijn van Royal Canin Breed health Nutrition is een voorbeeld van rasspecifieke voeding.

BEKIJK ALLE VOEDING OP BASIS VAN RAS

Seniorvoeding op basis van gezondheid

Onze honden worden steeds ouder omdat er steeds meer ondersteuning is voor het gezond oud worden. Dit is ook terug te zien in bepaalde seniorvoeding gericht op gezondheid. Zo bestaan er voedingen gericht op gewicht, urinewegproblemen en spijsvertering. Voorbeelden:

 • Gewicht: de Hills Canine senior light is een voorbeeld van voer voor oudere honden die overgewicht hebben of een bepaald gewicht willen behouden.
 • Urinewegproblemen: Urinary S/O van Royal Canin Veterinary Diet is een voorbeeld van seniorvoeding gericht op het voorkomen van blaasgruis bij honden. Oudere honden kunnen last hebben van urinewegproblemen waar dit soort voeding goed bij kan helpen.
 • Spijsvertetering: De spijsvertering kan bij honden niet altijd goed verlopen. Het kan voorkomen dat honden last hebben van chronische diarree of braken. Dieetvoeding kan de spijsvertering ondersteunen voor de opname van water en voedingsstoffen. Voorbeelden van voeding die ondersteunen bij de spijvertering zijn: Hill’s Perfect Digestion Giant, Medium en Small
BEKIJK ALLE SENIORVOEDING

Natvoer voor senioren

Naast alle soorten hondenbrokken, zijn er ook seniorvoedingen beschikbaar in natvoer. Natvoeding is voornamelijk prettig om te geven als je hond last heeft van pijn in de tanden. Als kauwen pijnlijk is kan natvoer geven hier een optie voor zijn. Daarnaast is natvoeding een goede optie als je hond een moeilijke eter is. Natvoeding heeft een 

sterke en aantrekkelijke geur, wat zorgt voor meer interesse in de voeding. Natvoeding kan ook gecombineerd worden met brokken, wees echter wel alert, in dit geval, op de hoeveelheden (minder brokken geven als je er ook natvoeding bij doet). Voorbeelden van senior natvoeding zijn:

info vachttype

Dieetvoeding voor je huisdier

Dieetvoeding is niet iets wat je alleen bij mensen ziet, voor honden en katten bestaat er ook dieetvoeding. Dieetvoeding kan niet alleen voor veterinaire zorg bieden maar kan ook onderhoudend of zelfs preventief werken. Lees in ons advies: “Dieetvoer voor honden en katten” alles over dieetvoeding!
BEKIJK ALLE SENIORVOEDING

Diepvriesvoer voor senioren

Diepvriesvoeding bestaat met name uit vers vlees. Vers vlees voeding bestaat uit vers vlees en is vaak aangevuld met plantaardige oliën, vitamine en mineralen om zo te voldoen aan een complete voedingsbenodigdheden voor de hond. Vers vlees voeding moet vaak in de vriezer bewaart worden. Seniorvoeding uit diepvries is bijvoorbeeld Pets Place Fresh Senior.

BEKIJK ALLE DIEPVRIESVOEDING
info vachttype

Supplementen voor honden?

Supplementen zijn een aanvulling op het dagelijkse dieet en kan daarbij extra ondersteuning geven voor jouw oudje. Supplementen kunnen preventief gegeven worden of ter ondersteuning van het lichaam bij een huidig probleem. Lees in ons advies “Supplementen voor honden” alles hierover!
BEKIJK ALLE SUPPLEMENTEN

Bekijk onze video! 

In deze video leggen wij uit wat het beste voer is voor jouw oude hond. We nemen je kort mee in verschillende punten over seniorvoeding en waar het goed voor is.