Je hebt eindelijk alles geboekt en geregeld (yes!), maar dan moet je nog een geschikt hondenpension vinden. Het lijkt alsof hondenpensions de hoofdprijs vragen en je favoriete hondenoppas heeft een klantenstop. Wat zijn normale kosten voor een honden pension? Hoe vroeg van tevoren moet je reserveren? En moet je nog iets meenemen naar de opvang? Wat voor soorten hondenpensions bestaan er allemaal? Lees hier alles wat je moet weten over hondenpensions, zodat niet alleen jij, maar ook je hond een fijn verblijf heeft.

null

Welk hondenpension heeft nog plek?

Misschien een inkoppertje: hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat je een geschikt adres voor je hond(en) vindt. Een paar maanden vooraf beginnen met zoeken is vaak niet voldoende. Meestal geldt een klantenstop alleen voor nieuwe klanten, dus zorg ervoor dat je van tevoren al klant bent. Probeer je daarom zo snel mogelijk bij hondenpensions in te schrijven, ook als je daar pas later gebruik van wilt maken.

Wat is een hondenpension?

Een hondenpension is een locatie waar ze tijdelijke opvang bieden aan honden. Een hondenpension biedt je hond niet alleen een plek als je op vakantie gaat, maar ook als het thuis een keer te druk is vanwege bijvoorbeeld een groot feest of ziekte, om je hond te leren socialiseren of andere verplichtingen hebt. Ten eerste is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Sommigen bieden boswandelingen, was- en knipbeurten of zelfs een hondenspeeltuin aan. Je hoeft niet per se gebruik te maken van hondenpensions, want je kan ook kiezen voor een hondenoppas, hondenhotel of een hondendagopvang. Lees hieronder over alle opties die je hebt, zodat je een goede keuze kan maken voor jouw hond.

null

Bekijk websites en plan een bezoekje

Iedere hondenopvang is anders. Laat je inspireren door op internet te kijken wat er allemaal in jouw beurt te vinden is. Iedereen heeft andere behoeften en dat geldt ook voor honden. Om te ontdekken of een hondenpension écht bij je past kan je het beste een bezoek inplannen.

Honden pension

Hondenpensions zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig hoeft je hond niet meer 24 uur alleen in een kennel te zitten, maar kan ‘ie, eventueel in groepsverband, lekker naar buiten. Uitrazen met andere honden, slapen op een bank, tv kijken, uitgelaten worden en soms zelfs een schoonheidsbehandeling krijgen. Hondenpensions hebben meestal kennels of speciale kamers om honden te huisvesten. Je spreekt af wanneer je je hond komt brengen en ophalen en meestal kunnen pensions je hond voor langere periodes opvangen.

Hondenoppas

Een hondenoppas kan bij je thuis komen om voor je hond te zorgen. Een groot voordeel hiervan is dat je hond niet naar een vreemde omgeving hoeft. Als dit niet uitkomt kan je er ook voor kiezen je hond naar een hondenoppas te brengen. Vaak kunnen ze je hond zelfs thuis ophalen en brengen. Het voordeel van een hondenoppas is dat de oppas niet op andere honden hoeft te letten en alle aandacht aan jouw hond kan geven. Je hebt ook hondenoppassen aan huis die voor meerdere dieren tegelijk zorgen, en het is aan jou om te beslissen wat je fijner vindt. Hondenoppassen zijn goed via internet en apps, zoals Pawshake en DogBuddy, te vinden.

Hondenhotel

Een hondenhotel klinkt erg chique, maar is eigenlijk gewoon een hondenpension. Sommigen kiezen voor de naam “hondenhotel” omdat ze nét dat beetje extra bieden. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, hondvriendelijke tuinen of één op één wandelingen. Neem contact op met het hondenhotel dat je op het oog hebt om te kijken wat ze jou en je hond allemaal te bieden hebben.

Dagopvang honden

Een hondendagopvang is ideaal wanneer je opvang zoekt voor één dag. Afhankelijk van de regels van de hondendagopvang, kan je je hond ergens ‘s morgens brengen en ‘s avonds weer ophalen. Vaak zit je hond op de dagopvang samen met andere honden. Honden met veel energie kunnen hier lekker spelen, maar er zijn ook honden die overprikkeld kunnen raken. Een dagopvang heeft als groot voordeel dat iemand je hond in de gaten houdt als je zelf van huis bent en je hond kan socialiseren met andere honden. Sommigen kiezen er voor hun puppy, zelfs als er wél iemand thuis is, alsnog een dagje per week naar de puppy opvang te brengen om goed te kunnen socialiseren. Dagopvangs kunnen je hond huisvesten in een huiselijke omgeving, speelweides of kennels. Je kan het beste een afspraak maken om te komen kijken of de dagopvang wat voor je is.

null

Je hond bang voor vuurwerk?

Met oud & nieuw kiezen veel baasjes ervoor hun hond met vuurwerkangst naar een hondenpension te brengen. Zo kunnen ook de honden een fijne (rustige) jaarwisseling hebben.

Een goed hondenpension

Hoe herken je een goed hondenpension? Hieronder staan een paar aandachtspunten op een rijtje:

 • Bewijs “Vakbekwaam Honden en Katten” in bezit.
 • Keurmerk “Stichting Dierbaar” in bezit.
 • Het hondenpension staat open voor de persoonlijke behoeften van jouw hond (bijvoorbeeld eigen voeding, medicatie en samen met andere honden).
 • De honden zitten niet continu in hokken, maar krijgen veel mogelijkheden om te rennen en spelen.
 • Transparantie over het verzorgen van de honden.
 • Van tevoren goede communicatie over afspraken en regels.
 • Het hondenpension houdt je hond goed in de gaten en leert je hond kennen.
 • De eigen spulletjes van je hond mogen mee.
 • Je hond moet goed ingeënt en gechipt zijn.
 • Het hondenpension wil het hondenpaspoort tijdens verblijf.
null

Eerst een dagje wennen

Laat je hond, voordat je je hond weken naar de opvang brengt, eerst een dagje bij het pension wennen. Zo weet je van tevoren of de opvang een succes is, of je hond het leuk vindt daar en ben jij (en je hond) beter voorbereid op het volgende bezoek.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Kosten hondenpension

Als je je afvraagt; “wat kost een hondenpension?”, kun je rekening houden met 10 tot 50 euro per dag plus overnachting. In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak hoger dan in het laagseizoen. De kosten van een hondenopvang hangen ook af van grootte van de hond en de service die ze bieden.

null

Hoe ervaart een hond een pension?

Om erachter te komen hoe je hond het hondenpension vindt, kan je hem of haar het beste observeren voor en na een bezoekje aan het pension. Het kan helpen de je hond iets vertrouwds mee te geven. Wat zeg(gen) de verzorger(s) over het gedrag van jouw hond? Er bestaan hondenpensions waar je je viervoeter met camera’s in de gaten kan houden!

Checklist hondenpension

Last but not least! Bereid je goed voor op het verblijf bij het hondenpension, het hondenhotel of de hondenoppas!

 • Check de datum van de reservering…
 • Staat de chip van je hond op de juiste naam en adres geregistreerd? 
 • Zorg ervoor dat je hond volgens de regels (van de opvang) is ingeënt, zoals de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).
 • Leg het hondenpaspoort klaar.
 • Behandel je hond tegen wormen, vlooien en teken
 • Wil je nog iets doorgeven (instructies) aan de verzorger(s)? Schrijf het alvast op!
 • Heb je voldoende voeding of eventueel medicatie op voorraad?
 • Zorg ervoor dat het hondenpension de juiste contactgegevens van jou en je dierenarts heeft.
 • Zorg ervoor dat benodigde spullen van je hond klaarliggen; de riem, de mand, speeltjes, borstels etc.
 • Maak afspraken met de opvang over wat ze doen als er iets met jouw hond gebeurt (stel dat je hond gewond raakt?)
BEKIJK HIER HET VACCINATIESCHEMA VAN HONDEN
null

Wel of geen slapende honden wakker maken…

Ook al wil je er niet over nadenken… Helaas kan het altijd gebeuren. Stel dat jouw hond komt te overlijden tijdens je afwezigheid; wat zijn dan je wensen voor het afscheid? Wil je ervan op de hoogte gebracht worden? Mag je hond begraven of gecremeerd worden? Bedenk wat je wil, mocht dit allervervelendste bericht werkelijkheid worden.