Je hebt eindelijk alles geboekt en geregeld (yes!), maar dan moet je nog een geschikt hondenpension vinden. Het lijkt alsof hondenpensions de hoofdprijs vragen en je favoriete hondenoppas heeft een klantenstop. Wat zijn normale kosten voor een honden pension? Hoe vroeg van tevoren moet je reserveren? En moet je nog iets meenemen naar de opvang? Wat voor soorten hondenpensions bestaan er allemaal? Lees hier alles wat je moet weten over hondenpensions, zodat niet alleen jij, maar ook je hond een fijn verblijf heeft.
Wat is een hondenpension?
Een hondenpension is een locatie waar ze tijdelijke opvang bieden aan honden. Een hondenpension biedt je hond niet alleen een plek als je op vakantie gaat, maar ook als het thuis een keer te druk is vanwege bijvoorbeeld een groot feest of ziekte, om je hond te leren socialiseren of andere verplichtingen hebt. Ten eerste is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Sommigen bieden boswandelingen, was- en knipbeurten of zelfs een hondenspeeltuin aan. Je hoeft niet per se gebruik te maken van hondenpensions, want je kan ook kiezen voor een hondenoppas, hondenhotel of een hondendagopvang. Lees hieronder over alle opties die je hebt, zodat je een goede keuze kan maken voor jouw hond.
Honden pension
Hondenpensions zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig hoeft je hond niet meer 24 uur alleen in een kennel te zitten, maar kan ‘ie, eventueel in groepsverband, lekker naar buiten. Uitrazen met andere honden, slapen op een bank, tv kijken, uitgelaten worden en soms zelfs een schoonheidsbehandeling krijgen. Hondenpensions hebben meestal kennels of speciale kamers om honden te huisvesten. Je spreekt af wanneer je je hond komt brengen en ophalen en meestal kunnen pensions je hond voor langere periodes opvangen.
Hondenoppas
Een hondenoppas kan bij je thuis komen om voor je hond te zorgen. Een groot voordeel hiervan is dat je hond niet naar een vreemde omgeving hoeft. Als dit niet uitkomt kan je er ook voor kiezen je hond naar een hondenoppas te brengen. Vaak kunnen ze je hond zelfs thuis ophalen en brengen. Het voordeel van een hondenoppas is dat de oppas niet op andere honden hoeft te letten en alle aandacht aan jouw hond kan geven. Je hebt ook hondenoppassen aan huis die voor meerdere dieren tegelijk zorgen, en het is aan jou om te beslissen wat je fijner vindt. Hondenoppassen zijn goed via internet en apps, zoals Pawshake en DogBuddy, te vinden.
Hondenhotel
Een hondenhotel klinkt erg chique, maar is eigenlijk gewoon een hondenpension. Sommigen kiezen voor de naam “hondenhotel” omdat ze nét dat beetje extra bieden. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, hondvriendelijke tuinen of één op één wandelingen. Neem contact op met het hondenhotel dat je op het oog hebt om te kijken wat ze jou en je hond allemaal te bieden hebben.
Dagopvang honden
Een hondendagopvang is ideaal wanneer je opvang zoekt voor één dag. Afhankelijk van de regels van de hondendagopvang, kan je je hond ergens ‘s morgens brengen en ‘s avonds weer ophalen. Vaak zit je hond op de dagopvang samen met andere honden. Honden met veel energie kunnen hier lekker spelen, maar er zijn ook honden die overprikkeld kunnen raken. Een dagopvang heeft als groot voordeel dat iemand je hond in de gaten houdt als je zelf van huis bent en je hond kan socialiseren met andere honden. Sommigen kiezen er voor hun puppy, zelfs als er wél iemand thuis is, alsnog een dagje per week naar de puppy opvang te brengen om goed te kunnen socialiseren. Dagopvangs kunnen je hond huisvesten in een huiselijke omgeving, speelweides of kennels. Je kan het beste een afspraak maken om te komen kijken of de dagopvang wat voor je is.
Een goed hondenpension
Hoe herken je een goed hondenpension? Hieronder staan een paar aandachtspunten op een rijtje:
- Bewijs “Vakbekwaam Honden en Katten” in bezit.
- Keurmerk “Stichting Dierbaar” in bezit.
- Het hondenpension staat open voor de persoonlijke behoeften van jouw hond (bijvoorbeeld eigen voeding, medicatie en samen met andere honden).
- De honden zitten niet continu in hokken, maar krijgen veel mogelijkheden om te rennen en spelen.
- Transparantie over het verzorgen van de honden.
- Van tevoren goede communicatie over afspraken en regels.
- Het hondenpension houdt je hond goed in de gaten en leert je hond kennen.
- De eigen spulletjes van je hond mogen mee.
- Je hond moet goed ingeënt en gechipt zijn.
- Het hondenpension wil het hondenpaspoort tijdens verblijf.
Kosten hondenpension
Als je je afvraagt; “wat kost een hondenpension?”, kun je rekening houden met 10 tot 50 euro per dag plus overnachting. In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak hoger dan in het laagseizoen. De kosten van een hondenopvang hangen ook af van grootte van de hond en de service die ze bieden.
Checklist hondenpension
Last but not least! Bereid je goed voor op het verblijf bij het hondenpension, het hondenhotel of de hondenoppas!
- Check de datum van de reservering…
- Staat de chip van je hond op de juiste naam en adres geregistreerd?
- Zorg ervoor dat je hond volgens de regels (van de opvang) is ingeënt, zoals de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).
- Leg het hondenpaspoort klaar.
- Behandel je hond tegen wormen, vlooien en teken
- Wil je nog iets doorgeven (instructies) aan de verzorger(s)? Schrijf het alvast op!
- Heb je voldoende voeding of eventueel medicatie op voorraad?
- Zorg ervoor dat het hondenpension de juiste contactgegevens van jou en je dierenarts heeft.
- Zorg ervoor dat benodigde spullen van je hond klaarliggen; de riem, de mand, speeltjes, borstels etc.
- Maak afspraken met de opvang over wat ze doen als er iets met jouw hond gebeurt (stel dat je hond gewond raakt?)