Niet alleen het rijden op edele vierhoevers is geweldig, ook het zorgen voor je paard is leuk. Het versterkt jullie band en houdt je paard gezond. Tijd voor het poets ABC.

Je paard verzorgen is hiervoor een goede manier. Is je paard
snel afgeleid, of wil hij niet stilstaan, borstel dan zachter en
langzamer. Een paardenhuid is erg gevoelig.

Zorg dat je ze schoonhoudt. Geef ze eens in de zoveel tijd een badje met Betadine-shampoo, laat ze goed drogen en gebruik ze altijd op hetzelfde paard. Dit om besmetting van eventuele huidaandoeningen te voorkomen.

Tijdens het verzorgen check je ook de gezondheid van je paard.
Hoe is zijn gemoedstoestand, heeft hij wondjes, zijn de ogen schoon en
voelen zijn benen en hoeven allemaal even warm of koel aan?

Met het poetsen verwijder je vuil, mest en zweet, loszittend haar en dode huidcellen. Zo voorkom je schuurplekken onder zadel en hoofdstel.

Leer je paard netjes voetjes geven en geef hem telkens de gelegenheid om zijn evenwicht over drie – in plaats van vier – benen te verdelen.

Met poetsen vergroot je de band met je paard. Leer je paard dat het fijn is om overal zacht door je aangeraakt te worden. Zo krijgt hij vertrouwen in je als verzorger en leider.

Als paarden elkaar ‘poetsen’, dan wordt dit ‘groomen’ genoemd. Ze raspen hierbij met ontblote tanden over de vacht van een ander paard. De verzorgers van de paarden van sportruiters heten dan ook ‘grooms’.

Krab de straalgroeves voorzichtig van diep naar ondiep uit met de hoevenkrabber. Wees voorzichtig met de straal zelf, die is gevoelig en maak je schoon met het borsteltje.

Poetsen onder de buik en op het hoofd, het geluid van de schaar of spuitbus of het schoonmaken van anus of koker kan een paard irriteren. Maak nooit bruuske bewegingen. Doe alles kordaat, rustig en ontspannen.

Sommige paarden hebben last van zomereczeem en/of vliegen. Zorg dat je daar een product voor in huis hebt. Bijvoorbeeld: Cavalor Sw-Itch tegen zomereczeem.

Worden paarden rond hun schoft gepoetst, dan verlaagt hun hartslag met
zo’n 10%, zo bleek uit onderzoek. Het lijkt te komen door een belangrijke
zenuwknoop die in dit gebied huist.

Veulens die in een groep door andere paarden terecht worden gewezen, maken vaak groombewegingen met hun lippen en tanden ten teken van onderwerping. Dit heet luchtpoetsen.

Zijn de manen van jouw paard erg lang, borstel ze dan eerst voordat je gaat kammen, zodat de meeste klitten eruit zijn. Ditzelfde geldt voor de staart: doe het voorzichtig en gebruik eventueel anti-klitspray.

Heb je je paard net gepoetst, gaat hij in het zand rollen! Niets aan te doen. Paarden rollen om hun huid te masseren, losse haren kwijt te raken en zich te beschermen tegen vliegen. En om gewoon lekker te ontspannen.

Stel het paard voordat je het gaat borstelen gerust. Zet hem vast aan halster met veiligheidsknoop en laat hem aan de borstels ruiken.

Praat zachtjes en met opgewekte stem tegen je paard tijdens het poetsen. Het brengt hem tot rust en zijn aandacht blijft bij je.

Hiermee verwijder je grof vuil. Maak er cirkelvormige bewegingen mee, maar gebruik hem niet op de benen en (heup)botten. Dat doet zeer.

De beroemde paardentrainer Pat Parelli zei ooit dat ‘het een paard niets uitmaakt hoeveel je weet, tot hij weet hoeveel je om hem geeft’.

Je gebruikt ze vochtig en voor twee verschillende plekken. Een voor de huid rond de ogen en mond en eentje voor de edele delen.

Maak tijd voor je paard, laat hem zien dat hij belangrijk voor je is en geniet van dit samenzijn.

Klop je borstels na de poetsbeurt goed uit. Uiteraard zonder de paarden te laten schrikken.

Paarden ‘groomen’ vooral degenen met wie ze innige vriendschapsbanden onderhouden. Het verstevigt de sociale banden binnen de groep.

Paarden die veel buiten staan, hebben vooral in de winter een talglaag nodig om de huid te beschermen tegen het weer. Was deze paarden daarom niet en poets ook niet te intensief.

Voor een wedstrijd worden veel paarden netjes ingevlochten. Het vergt wat oefening, maar dan heb je ook kunst.

Is je paard beslagen? Controleer dan tijdens het hoeven krabben of de ijzers nog goed vastzitten. Vertrouw je het niet? Meteen de hoefsmid bellen.

Zorg dat het paard tijdens het poetsen weet waar je bent. Leg je hand altijd op zijn achterhand als je achterlangs loopt. Dit voorkomt schrikreacties.

BEKIJK ALLE PAARDENARTIKELEN IN DE WEBSHOP