Menu

Guppy’s zijn één van de eerste visjes waar mensen aan denken op het moment dat ze denken aan aquariums en visjes. En dat is ook logisch, deze kleine sierlijke visjes zijn geschikt als beginnersvisjes en zijn een lust voor het oog. In dit artikel bespreken alles over de verzorging van guppy’s in je aquarium.

Over Guppy’s (Poecilia reticulata)

De Guppy is de bekendste tropische zoetwatervis die in aquariums gehouden wordt. Deze visjes worden in grote aantallen verkocht, zijn zeer vriendelijk voor andere vissen en zijn erg sterk. Daarom zijn deze kleurrijke visjes ook erg geliefd onder gezinnen met kinderen.

null

Wist je dat?

Guppy's ook wel miljoenenvisjes worden genoemd? Deze naam hebben ze gekregen doordat ze zich extreem snel kunnen voortplanten.

Guppy’s bestaan in ondenkbaar veel verschillende kleuren, patronen en varianten. Hierdoor zijn ze erg populair en kun je blijven variëren. Guppy’s kunnen maximaal 6 cm lang worden. De vrouwtjes worden een stukje groter dan de mannetjes. Guppy’s zijn tropische visjes. Dit houdt in dat ze in een aquarium gehouden moet worden dat voorzien is van een aquariumfilter en een thermostaat om het water op temperatuur te houden. De Guppen doen het goed tussen een temperatuur van 20 en 26 graden Celsius.

Guppy’s zijn erg sterke vissen die makkelijk gehouden kunnen worden. Ze kunnen gemakkelijk met verschillende soorten voer worden gevoerd. Hierbij raden wij Tetramin of Guppyvoer aan. Daarnaast is ook wekelijks diepvriesvoer zoals rode muggenlarven aan te raden. Dit zorgt voor vibrante kleuren.

null

De juiste verhouding...

Het is belangrijk om de  juiste man-vrouw verhouding aan te houden op het moment dat je beide geslachten wilt houden in je aquarium. Het is aan te raden om 3 vrouwtjes voor elke man te nemen. Wanneer er onvoldoende vrouwtjes zijn, zullen ze continu achtervolgd worden, wat veel stress oplevert.

Guppy’s en andere vissoorten

Guppy’s zijn hele vriendelijke vissen die eigenlijk alle andere medebewoners tolereren. Daarom zie je ook vaak dat Guppy’s gehouden worden in gezelschapsaquariums. Enkele soorten die niet in combinatie met Guppy’s gehouden kunnen worden zijn:

  • Sumatranen
  • Siamese Kempvis (Betta Splendens)
  • (Dwerg)Cichliden

 

Geslachtsonderscheid bij Guppy’s

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Guppen is heel makkelijk te zien. De vrouwen komen vooral voor in wildkleur zoals brons, goud of grijs op het lichaam. De staart kan wel kleur bevatten, maar is veel minder vibrant dan bij de mannetjes. Ook worden de vrouwtjes een stukje groter dan de mannetjes.

Daarnaast hebben ze ook geen lange typerende sluierstaart zoals de mannen dat wel hebben. Naast de lange en gekleurde sluierstaart hebben de mannetjes vaak ook een felgekleurd lichaam.

Guppy's

Ook kun je kijken naar de lichaamsvorm van je gup. Vrouwen hebben over het algemeen een wat bollere lichaamsvorm. Tot slot kan je kijken naar de aarsvin. Bij mannen zal deze veel spitser en langer zijn dan bij de vrouw. Bij de vrouw zal de aarsvin meer rond en kort zijn.

Naast uiterlijke kenmerken kan het geslacht ook onderscheiden worden aan de hand van het gedrag. De mannetjes zijn fanatiek in het achterna zitten van de vrouwtjes. Hierdoor is het ook erg belangrijk om een man/vrouw-verhouding te hebben van 1 op 3.

 

Het kweken van Guppen

Het is helemaal niet moeilijk om Guppy’s te kweken. Zolang er voldoende mannen en vrouwen zijn om de populatie in stand te houden, gaat dit proces gewoon vanzelf. Guppen zijn levendbarende vissen. Dit houdt in dat de jonge visjes levend worden geboren.

Wel is het belangrijk om genoeg schuilplaatsen te hebben in je aquarium. De volwassen Guppen zullen namelijk de jongen proberen op te eten indien ze de kans krijgen. Door voldoende schuilplaatjes en veel planten in je aquarium te houden is de kans groot dat je de jonge visjes zal zien opgroeien.

null

Wel overwogen...

Guppen kunnen zich dus extreem snel voortplanten. Dit proces stopt echter niet. Vaak komen mensen in de problemen omdat ze binnen no-time te veel Guppen hebben en hier niet de ruimte voor hebben. Overweeg dus van tevoren of je écht jongen wilt of dat je alleen mannen of alleen vrouwen in je aquarium wilt.
BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR TROPISCHE VISSEN