Je hond krijgt erg lange haren en ziet niks meer, maar de hondentrimmer is dicht en je wilt wel dat jouw hond als een topmodel over straat kan lopen. Je wilt je hond zelf trimmen, moet je dan scheren, borstelen, plukken of knippen? Lees hier een paar belangrijke onderwerpen om jouw hond thuis te kunnen trimmen.
Benodigdheden
Borstel
Een borstel is voor honden met een lange vacht onmisbaar. Zorg dat de borstel lange naalden heeft, anders komt de borstel niet tot de onderwol.
Grove kam
Rechte schaar
Hondenshampoo
Was je hond nooit met mensenshampoo! De pH of zuurtegraad van de hondenhuid is heel anders dan de zuurtegraad van de huid van de mens. Voor honden bestaat er een speciale hondenshampoo.
Probeer het wasproces met je hond zo rustig mogelijk te laten verlopen. Veel honden vinden dit namelijk niet leuk. Zorg dat het water een goede temperatuur heeft (lauwwarm) en dat je hond niet kan uitglijden. Maak de hond nat en gebruik dan pas de shampoo. Probeer de shampoo te verdunnen met water zodat het goed schuimt en je zo je hond lekker kan inschuimen met de shampoo.
Pas de shampoo aan op de huid van je hond. Sommige honden hebben namelijk een schilferige of droge huid, hier zijn ook speciale shampoos voor. Wanneer je de juiste shampoo gebruikt zal de vacht er glanzender en mooier uitzien.
Waterblazer of föhn
Deze gebruik je om na het wassen de hond snel droog te blazen, dit voorkomt klitvorming.
Plukken, knippen of scheren?
Er zijn verschillende soorten vachttypes bij honden, zo heb je langhaar met veel onderwol, langhaar met weinig onderwol, korthaar/gladhaar, stokhaar, kroeshaar en de ruwhaar.
Langharige honden met veel onderwol zijn te herkennen aan langhaar met haar op de snuit. Dit zijn bijvoorbeeld de, Shih Tzu, Maltezer, Havanezer en de Schapendoes. Deze honden worden normaal gesproken geknipt, geborsteld en eventueel geschoren.
De honden met langhaar en weinig onderwol zijn de honden zonder haar op de snuit, deze honden zijn bijvoorbeeld Setters, Cockers en de Afghaanse windhond. Deze honden hebben allemaal een aparte vachtverzorging, Cockers worden geplukt en sommige Setters ook, maar deze honden moeten ook gekamd worden.
Honden met stokhaar worden veelal gewassen en geföhnd. Ook worden deze gekamd en eventueel de puntjes bijgeknipt bij de bevedering. Honden met stokhaar zijn bijvoorbeeld de Border Collie, Husky en Herdershond.
Honden met kroeshaar zijn bijvoorbeeld: Poedels, Bichon frisé en de Labradoodle. Deze honden worden geknipt met de schaar of eventueel geschoren.
De gladharige honden hebben minder vachtverzorging nodig. Je kan gladharen het beste een paar keer per jaar wassen tijdens de rui periode, zodat de losse haren niet door het hele huis liggen.
Ruwharige honden worden geplukt, denk bij ruwharige honden aan de ruwharige Teckel, ruwharige Jack Russel, Border Terriër en de Cairn Terriër.
Voorbereiding
- Zorg dat de hond klitvrij is door goed te borstelen en na te checken met de grove kam.
- Was de hond met speciale hondenshampoo. Doordat de vacht schoon en klitvrij is zal de schaar of tondeuse minder snel slijten. Let wel op dat de vacht ook droog is, anders gaat de schaar of tondeuse alsnog kapot.
- Föhn de vacht droog met de waterblazer, dit apparaat zorgt ervoor dat de vacht sneller droogt. Vindt jouw hond dit niks, knijp dan de vacht droog met handdoeken of gebruik een honden badjas. Wanneer je te wild droogt met de handdoek kan dit zorgen voor klitten.
- Hierna kan de hond worden geknipt en weer pico bello voor de dag komen!
Tips om je hond te borstelen
Wanneer je de hond gaat borstelen is een goede borstel onmisbaar. De naalden van de borstel moeten tot op de huid komen, anders kunnen er veel klitten blijven zitten waar je overheen gegleden bent. Hoe dikker of langer de vacht, hoe steviger de borstel moet zijn.
De meest klitgevoelige plekken van de hond zijn:
- Onder, op en achter de oren
- Het zitvlak, de staart en de staartaanzet
- Oksels en bij de ellebogen
- Baard, onder de mond en de snor
- Borst en onderaan de buik
- Liezen en poten
- Knieën en de voetjes
Honden met ontwolvachten moeten regelmatig geborsteld en gekamd worden. Deze honden hebben namelijk hulp nodig om de losse haren kwijt te raken (vooral in de ruiperiode). Rassen met deze vachten zijn bijvoorbeeld: Golden Retriever, Schotse Collie en Husky
Je hond knippen
Heb je een hond met een lange vacht, zoals de Shih tzu, Maltezer of een Havanezer en heeft deze hond vaker haren voor zijn ogen of rondom de anus? Probeer deze haren dan weg te knippen.
Het knippen kan het beste worden gedaan met een scherpe schaar. Pas op dat er geen puntige uiteindes aan de schaar zitten, hiermee kan de hond namelijk worden geprikt.
Zorg dat je wekelijks de vacht onderhoudt door de voeten (tussen de voetzolen en rondom) en rond de ogen bij te knippen. Controleer tweewekelijks de gehoorgang op naar binnen groeiende haren en knip rondom de anus de haartjes weg.
Grotere delen van de vacht knippen gaat niet bij elk vachttype goed. Bij effileervachten (langhaar met veel onderwol en langhaar met weinig onderwol) valt het heel snel op dat er geknipt is, deze vachten zijn eigenlijk bedoeld om lang te blijven. Denk bijvoorbeeld aan de Shih Tzu. Voor het knippen van deze vacht worden speciale effileerscharen gebruikt. Door deze scharen zullen de haren er netjes uitzien en geen gapende gaten in de vacht te zien zijn. Om deze scharen op de juiste manier te kunnen gebruiken zou je zelf eerst een cursus moeten volgen, de techniek is namelijk moeilijker dan het lijkt!
Honden met knipvachten (Poedels en Waterhonden), moeten eens in de 3 maanden bijgeknipt worden. Deze hondenrassen hebben een krullende vacht en de losgekomen haren weven zich door de dekvacht heen. Hierdoor kunnen behoorlijke klitten ontstaan. Zorg er daarom voor dat deze vacht wekelijks wordt gekamd!
Je hond plukken
Er zijn ook hondenrassen met plukvachten, denk aan de ruwharige Teckel, ruwharige Jack Russel en de Cairn Terriër. Deze vacht is 2 à 3 keer per jaar plukrijp. De losse haren kunnen met behulp van een trimmesje of met de hand gemakkelijk verwijderd worden.
Trek met je duim en wijsvinger de lange, losse en soms zelfs verkleurde haren uit de vacht. Wanneer de haren niet goed los zitten moet je er niet aan trekken, dit doet erg veel pijn bij de hond! Na het plukken heeft de ruwharige vacht plaats gemaakt voor een gladde, egale vacht.
Je hond scheren
Sommige vachten zijn moeilijk te plukken of te knippen, in dit geval kan de hond geschoren worden met een tondeuse. Zorg dat de tondeuse altijd met de haarrichting mee scheert, dit voorkomt het maken van wondjes.
Begin met scheren altijd bij de kop van de hond en ga dan richting de nek en schouders. Begin daarna onder de oren en ga dan door naar kin en hals. Na deze plekken ga je naar de poten. Strek de poten en pas op voor klitvorming bij de oksels (soms moet dit worden weggeknipt de oksels en de liezen zijn namelijk erg dun en hier wordt vaak in geschoren met een tondeuse, dit kan zorgen voor een bezoekje aan de dierenarts).
Scheer daarna de rug, buik en de flanken en glijd door naar de achterpoten. De binnenkant van de poten vinden de honden vaak spannend, doe hier dan erg rustig met de tondeuse. Op de buik en de geslachtsdelen kan er dichter op de huid worden geschoren, dit doe je met een andere scheerkop (1 tot 1,5mm). De buik scheer je tot aan de 2e tepel kort anders wordt de hond op de buik erg kaal.
Tondeuses, scheerkoppen en opzetkammen
Er zijn veel soorten tondeuses van verschillende merken. De Moser tondeuse heeft vele opties, zowel opzetkammen als scheerkoppen. Hierdoor is deze tondeuse veelzijdig. Het belangrijkste is om te kijken of je een draadloze tondeuse of een tondeuse met kabel wilt hebben. Een draadloze tondeuse is handiger, hiermee zit je de hond en jezelf niet in de weg tijdens het scheren. Daarna kijk je welke lengte je de hond wil scheren, hiervoor heb je scheerkoppen en opzetkammen.
Scheerkoppen zijn vaak makkelijker, deze komen beter door een vacht heen met klitten en geven een beter resultaat. Opzetkammen hebben weer meer groottes en ogen natuurlijker. Ook zijn opzetkammen vaak goedkoper en kunnen deze op meerdere merken tondeuses worden gebruikt. Het beste is toch om hetzelfde merk aan te houden als de tondeuse, zo weet je zeker dat je altijd een passende scheerkop of opzetkam hebt voor op jouw tondeuse.
Zorg er ook voor dat je de scheerkoppen goed onderhoudt met olie en laat deze slijpen wanneer ze bot worden. Opzetkammen hoeven niet te worden behandeld met olie maar worden over de 1.5 mm scheerkop heen geplaatst. Deze zit meestal al bij de tondeuse inbegrepen. Let er op dat je niet de vacht van de hond met deze scheerkop scheert, deze stand is namelijk kaal tot bijna kaal bij de meeste honden!