Je loopt over straat en opeens zie je een jong vogeltje liggen. Het vogeltje kan nog niet vliegen en is vast uit zijn nest gevallen. In de maanden mei en juni worden er vele jonge vogels gevonden, maar 9 op de 10 keer is het het beste om het vogeltje met rust te laten. In dit advies wordt er meer verteld over wat te doen wanneer je een jong vogeltje vindt en geven wij antwoord op de 6 meest gestelde vragen.
Het is vaker normaal dat jonge vogels hun nest verlaten, wanneer ze nog niet kunnen vliegen. De vogeltjes passen er namelijk gewoon niet meer in. Ze leven dan een paar dagen in een boom of op de grond, totdat ze wel kunnen vliegen. De ouders van de jongen zijn in de buurt en voeren nog wat bij, maar ze leren de jongen wel om zelfstandig te worden.
Het kan dus voorkomen dat je de oudervogels niet ziet, maar deze wel in de buurt zijn. De oudervogels zijn dan namelijk voedsel aan het zoeken of verstoppen zich voor jou.
Jouw aanwezigheid geeft de vogels alleen maar stress, dit maakt het overleven juist veel moeilijker. Geeft het jong daarom altijd de ruimte.
1. Mag een gevonden vogel terug worden gezet op het nest?
Wanneer het jong klein of kaal is hoort hij nog op het nest. Soms is het mogelijk om het kuiken terug te zetten, maar doe dit alleen als je zeker weet uit welk nest het diertje komt en wanneer het vogeltje er sterk en gezond uitziet. Soms is het namelijk zo dat de oudervogels voelen dat er iets mis is met het vogeltje of het vogeltje stervende is. De oudervogels duwen het jong dan uit het nest, zodat de gezonde kuikens meer ruimte en voedsel krijgen. Zielig natuurlijk, maar helaas geldt hier het recht van de sterkste, zodat de overlevingskansen het grootst blijven.
Wanneer je het nest ziet en de ouders er nog bij komen, zet je het jong voorzichtig maar snel terug in het nest. Het maakt niet uit dat je het jong aanraakt. Vogels zijn namelijk geen zoogdieren en zullen het jong dan meestal gewoon verzorgen.
Wanneer het jong wel veren heeft moet je het gewoon laten zitten en rust gunnen.
2. Wat doe ik in de buurt van een drukke weg of als er roofdieren in de buurt zijn?
Wanneer het jong veren heeft en in gevaar is, mag je het verplaatsen. Zet het jong dan op een beschutte tak in een struik, of wat verder in de berm. Zet het jong niet te ver weg. Het kuiken moet namelijk op gehoorafstand blijven, want anders kunnen de oudervogels het niet terug vinden.
Wanneer je zelf een kat hebt houd je hem een paar dagen binnen tot de jonge vogels uit de kwetsbare fase zijn en kunnen vliegen.
3. Wat moet ik doen als de vogel ziek is?
Wanneer er een duidelijk ziektebeeld of verwonding te zien is bij het jong, dien je de dierenambulance te bellen via het landelijke meldingsnummer (144). Een zieke of gewonde vogel herken je aan een slepend pootje, een hangende vleugel of bloed op zijn veren. Ook kan het vogeltje slap zijn of nog kaal met de ogen dicht (zonder nest in de buurt).
4. Wie moet ik bellen wanneer ik twijfel?
Wanneer je niet zeker weet of het vogeltje ziek is of wat je moet doen kan je het beste contact opnemen met een vogelopvang of -asiel of met de dierenambulance. Deze mensen hebben verstand van zaken en weten hoe de gewonde vogel moet worden opgevangen totdat er hulp wordt ingeschakeld.
5. Kan ik een gewonde vogel thuis verzorgen?
Neem een jonge vogel nooit mee naar huis. De jonge vogel moet de kunst van het overleven afkijken van de ouders om zich later te redden. Wanneer de vogel ziek is heeft het specialistische zorg nodig die jij niet kan bieden. Een tamme vogel kan later in de problemen komen, omdat hij om voedsel bedelt of zomaar op schouders gaat zitten van mensen die dit niet willen.
6. Zijn er uitzonderingen?
Gier-, boeren-, en huiszwaluwen kunnen goed vliegen zodra ze uit het nestkommetje komen. Wanneer je deze vogels op de grond vindt bel je meteen 144.
Uilskuikens zijn op jonge leeftijd al mobiel en klauteren in en rond de nestboom. Wanneer je een jonge uil ziet, laat hem dan waar hij is. Wanneer je dichter bij de jonge uil komt kan er een fikse aanval van een beschermende uilenouder worden verwacht.