Wat betekent het als mijn grasparkiet, dwergpapegaai of andere vogel met zijn vleugels wappert of met zijn staart kwispelt? Je vogel probeert je veel te vertellen door middel van lichaamstaal. Vaak weet je niet wat je vogel ermee bedoelt. In dit advies leggen wij je een aantal gedragingen uit en geven wij een aantal tips, waardoor je vogel je nog leuker gaat vinden!
De lichaamstaal van je vogel
De vleugels
De vleugels van je vogel geven hem de mogelijkheid om te vliegen. Maar veel vogels gebruiken hun vleugels ook als lichaamstaal. Wanneer je vogel met zijn vleugels wappert, maar niet vliegt, laat zien dat jouw vogel gelukkig is in jouw bijzijn.
Staart
Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen.
Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn. Mogelijk is jouw vogel gewond of ziek en wordt dit gepaard met meerdere gedragingen.
Houding
- Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje.
- Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden.
- Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel. Je vogel voelt zich niet vertrouwd bij de baas. Laat je vogel met deze houding met rust. Je vogel voelt zich niet vertrouwd of je doet iets wat je vogel niet fijn vindt.
- Wanneer je vogel in jouw bijzijn ondersteboven hangt, betekent dit dat je vogel zich vertrouwd voelt in jouw bijzijn.
De slaaphouding
Je vogel rust meestal op één voet tijdens de slaap. de andere voet wordt ingetrokken in de buikveren. Sommige vogels verbergen de snavel in de licht uitstaande rugveren. Je vogel kan ook op beide voeten slapen, dit kan afwijkend gedrag zijn of wijzen op het begin van een ziekte.
De rusthouding
Wanneer je vogel overdag in de slaaphouding zit, zal hij meestal ook in slaap vallen. Soms hoor je zacht geknars en gekwetter, dit duidt aan dat de vogel volledig ontspannen is. Na de rustfase zal je vogel, terwijl hij de vleugels naar achteren strekt, de ene poot na de andere poot strekken. Dit doet je vogel om zijn spieren los te maken.
Verenpak
Schudden van de veren doet je vogel niet alleen na het poetsen, maar ook wanneer hij zich gezond en prettig bij je voelt. De vogel schudt zelfs zijn veren uit wanneer er een vertrouwd persoon na een lange afwezigheid weer opduikt.
Een nauw gesloten verenpak
Wanneer je vogel plotseling met nauw gesloten veren stopt waar hij mee bezig was en bovendien hoog opgericht verstart, is dit een teken dat je vogel bang is.
Een uitgezet verenpak
Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Je vogel slaapt daarom vaker ook met uitgezette veren. Wanneer de vogel gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en het kopje scheef te houden. Je vogel verwacht dan ook een aai. Wanneer je vogel continu zijn veren heeft uitgezet, kan dit een aanwijzing zijn voor een ziekte.
Ogen
Wanneer de pupillen van je vogel groter en kleiner worden wanneer hij je ziet, betekent dit dat hij het fijn vindt dat je in de buurt bent.
Ook kan het zijn dat de ogen dof zijn of vaak gesloten, dit is een teken dat je vogel zich niet goed voelt. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat jouw vogel een oogontsteking heeft.
Snavel
- Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is.
- Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
- Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid.
- Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe. Je vogel kan ook geeuwen als het zuurstofgehalte te laag is. Een beetje frisse lucht zal dit probleem verhelpen.
Geluiden
- Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent.
- Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
- Tong klikken betekent dat je vogel wil worden opgepakt of geaaid wil worden door jou. Wanneer je vogel zijn tong klikt als hij al bij jou aanwezig is, betekent dit dat hij nog meer interactie wil met jou.
- Je vogel zal vast wel eens niezen, je vogel niest namelijk om zijn luchtwegen schoon te maken. Wanneer er vocht uit de neus druipt kan dit een aanwijzing zijn voor een verkoudheid.
- Een korte, schrille en harde kreet, ook wel de alarmkreet genoemd, zal te horen zijn wanneer je vogel een vijand ziet. Je vogel ziet het gevaar, maakt de schelle kreet en vliegt er dan pijlsnel vandoor.
- Een kort ”gehak” zal betekenen dat je vogel bang is, of gaat aanvallen. Wanneer je vogel zich opgejaagd of bedreigd voelt door een soortgenoot, zal hij deze kreet laten horen. Het geluid betekent ook wel ” Ga opzij”.
- Een zacht klokkend gejammer komt vaak voor bij jonge vogels. Deze vogels bedelen namelijk om voedsel. De vogel neemt een gedrukte houding aan en laat vaak sidderend zijn vleugels afhangen.
- Wanneer je een korte, niet doordringende, maar goed waarneembare kreet hoort, is dit de kreet van verlangen. Met deze kreet drukt je vogel zijn verlangens uit en dit betekent ”Kom naar me toe”.
Je vogel voelt zich veilig bij je
Wanneer je vogel tegen je hand aan gaat zitten, op je klimt, aan je lichaam plukt en zich tegen je nek aan duwt, weet je zeker dat je vogel zich veilig voelt bij jou.
Hoe zorg ik dat mijn vogel mij leuk vindt?
Lees je alle bovenstaande gedragingen en denk je bij jezelf: ”mijn vogel doet dit nooit!” Of wil je dat jouw vogel je nog leuker gaat vinden? Lees dan hieronder hoe je zorgt dat jouw vogel je leuk gaat vinden.
1. Zorg ervoor dat je vogel alle levensbehoeftes krijgt
Geef je vogel elke dag vers voer en water, dit kan anders erge gevolgen hebben voor zijn gezondheid en kan zijn vertrouwen in jou verkleinen.
2. Zorg ervoor dat je vogel zich veilig voelt
Je vogel ziet zijn kooi als een huis in jouw huis. Zorg ervoor dat de kooi zo comfortabel mogelijk is, zodat je vogel zich veilig voelt in je huis.
Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is. De kooi mag niet in direct zonlicht staan, uit het bereik van andere dieren worden gehouden en buiten het bereik van harde geluiden, zoals bijvoorbeeld een televisie of radio.
3. Geef je vogel speelgoed
Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken.
-
- Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt.
- Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
- Geef je vogel veilig speelgoed om kapot te maken, zoals speelgoed van hout.
4. Win het vertrouwen van je vogel
Het vertrouwen van je vogel win je door hem te laten zien dat je vriendelijk en veilig bent. Dit doe je door vaak tegen je vogel te praten met kalme tonen. Laat je vogel buiten zijn kooi spelen en eten. Als je dit lang genoeg volhoudt zal je vogel zich comfortabel voelen in jouw bijzijn en zal hij zijn genegenheid naar jou tonen.
Ik heb gezocht naar ’n voederspuitje voor jonge vogels,maar heb niets kunnen vinden!Heeft petsplace dit soort spuitjes in ’t assortiment?
Goedemorgen Jan,
Deze hebben we zeker! In onze webshop kan je voederspuitjes voor jonge vogels van Nutribird vinden. De spuiten zijn ook geschikt voor kleinere vogelsoorten en je kunt spuiten bestellen van 5 milliliter, 10 milliliter en/of 50 milliliter. De link naar het artikel kan je hier vinden: https://www.petsplace.nl/versele-laga-nutribird-voederspuit-vogelbroedbenodigheden-m-5410340085400-pps
Succes!
Groet, Dieke van Pets Place
Is late reactie.mss ma je vind da bij de apotheek ook voor een paar cent
Hoi, heeft u misschien informatie over pasgeboren vogels?
Groet, Y
Goedemiddag,
Een specifiek advies over pasgeboren vogels hebben we (nog) niet, wel advies wat je nodig hebt bij het kweken van jouw vogels! Hopelijk kan dit je helpen.
Groet, Dieke van Pets Place
Graag zou ik de volgende vraag willen voorleggen:
Sinds november vorig jaar heb ik een blauwe agapornis. In maart is hij/zij 1 jaar geworden. Al binnen een maand nadat ik hem had begon hij al regelmatig zijn naam te zeggen, twee maal zei hij ‘kiekeboe’ en soms zegt hij ‘ja, ja’. Dit zegt hij dan rustig en op een lagere toon dan de hoge geluiden die hij veel maakt op diverse wijze.
Ook zijn er periodes dat hij bijna niets zegt, wel de andere geluiden. Ik heb gelezen dat de dwergpapegaai geen vogel is dat veel leert praten. En wanneer ze het wel doen dan zijn het weinig woorden, op hoog stemgeluid en meestal pas vanaf drie jaar. Mijn Chico wijkt hier dus van af. Kan dit betekenen dat hij in de toekomst toch wellicht iets meer leert praten? Ik heb hem veel uit de kooi wanneer ik thuis ben. Het is een zeer opgewekt karaktertje en echt aanwezig.
Goedemorgen Brigitte,
Dank voor je vraag! Een agapornis laat graag merken/horen dat ie aanwezig is, maar staat inderdaad niet bekend om het vele praten. Uiteraard kunnen we niet in de toekomst kijken, maar blijf je constant trainen en woordjes oefenen, dan kan het zijn dat er meerdere woordjes worden overgenomen dan normaal. Het zal afhankelijk zijn van de tijd die je er in steekt en hoe de vogel verder reageert. Blijf oefenen en wie weet kan hij op z’n 3e jaar meer dan je denkt. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place
Goede morgen
Onze papegaai schreeuwd vaak heel hard wat kan dat betekenen ?? Hij wil niet opstappen
Goedemiddag,
Het is lastig te vertellen waarom jullie papegaai schreeuwt. Het ene soort (Agapornis) schreeuwt meer dan het andere soort (Grijze Roodstaart). Verder kunnen er heel veel nieuwe invloeden een rol spelen. Is er iets veranderd in de huidige situatie? En deed hij dit voorheen ook? En hoe lang vertoond hij dit gedrag? Helaas kan ik hier nu geen concreet antwoord op geven, omdat er te weinig informatie is. Kom anders langs in één van onze winkels! Ze zullen je in onze winkels voorzien van advies op maat die je meteen krijgt. Hopelijk helpen mijn collega’s in de winkel je verder!
Groet, Dieke van Pets Place
Hoi ik heb een dwerg papegaai. Nou ik wilde eens vragen. Dat hij of zijspuugt op zijn speelgoed en erop doet vrijen. We halen de speelgoed eruit om schoon te maken en een dag laten drogen. Maar als het niet erin zit. Dan doet hij of zij dan op zijn stok. Sorry maar we weten niet of hij of een zij is.
Beste Anja,
Waarschijnlijk is er behoefte aan een partner. Dwerg papagaaien leven in de natuur in grote groepen en niet solitair. Om dit gedrag tegen te gaan kan je een vrouwtje bijzetten, maar dan zal je dwerg papegaai minder tam zijn en minder gericht zijn op zijn baasje. Het gedrag wat je vogel nu laat zien kan geen kwaad. Hopelijk is je vraag zo beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Ik heb een muis parkiet van 14 mnd hij kan sinds 3mnd vliegen!! Ik kon echt alles met hem doen op me hand liggen kiroelen in zijn nek ten alle tijden me vinger aanbieden om erop te gaan!! Nu heeft hij 2 weken geleden opeens gebeten best wel hard! Hij is nu ook iets feller geworden!! Zou dit een rede kunnen hebben ik snap het niet!! Zou dit ook gewoon een fase kunnen zijn
Beste Jolanda,
Vogels in puberteit bijten weleens, maar dit loopt tot ongeveer een jaar (soms iets langer). Ze worden wat ouder en brutaler en zoeken de grenzen op. Probeer het bijten te negeren, ook al doet het soms pijn, houd je vinger op dezelfde plek. Het komt voor dat vogels bijten en wanneer de vinger niet weggaat, ze dan toch “gewoon” weer opstappen.
Verveling kan ook een reden zijn waarom je vogel gaat bijten. Als ze niet genoeg aandacht of uitdaging krijgen, bijten ze uit nijd. Blijf ze voldoende uitdagingen bieden en misschien, als het bijv. alleen bij het opstappen gebeurt, dat even te laten voor wat het is.
Let ook op dat je bijvoorbeeld niet net een stuk fruit hebt gegeten en daarna met je vingers naar de kooi gaat, de geur en smaak is dan mogelijk ook een stuk aantrekkelijker om te happen.
Hopelijk helpen deze tips!
Groet, Dieke van Pets Place
Vraagje ik heb sinds 4wkn een grijsenrood staart van ongeveer 15jaar nu word die graag over de rug geaaid maar dan gaat die gekke geluiden maken volgens mij word die opgewonden kan dat kwaad
Hallo Hanneke,
Bedankt voor je vraag! Helaas is het moeilijk om te zeggen of de papegaai bij het aaien ongemak ervaart. Dit hangt af van een aantal factoren: welk geluid de vogel precies maakt (klikken, schreeuwen of brabbelen) en wat de lichaamstaal van de vogel doet (veren omhoog of niet). Het kan zijn dat je papegaai zich op zijn gemak voelt en daardoor wat geluid maakt, dan kan het natuurlijk geen kwaad. Het is wel belangrijk om te kijken naar wat je vogel aangeeft en op tijd te stoppen met aaien als het niet als prettig wordt ervaren door je papegaai. Het is dus aan te raden om je goed in te lezen over de lichaamstaal van je papegaai, zo weet je beter hoe hij of zij zich voelt. Hopelijk heb je wat aan deze tips!
Groet, Marleen van Pets Place
Goedeavond met kimberly ik heb een pyrrhura van 7 jaar oud is al vanaf baby bij ons en slaapt in zijn groote kooi . En gaat ook uit zijn kooi en vliegt de huiskamer door. Alleen mag hij wel een vriendje er bij in zijn kooi en gaan ze niet vechten. En hoe duur gaat het kosten. En hoe oud moet zij. Vriendje zijn.groetjes van Kimberly.
Beste Kimberly,
Dank je wel voor je vraag! Pyrrhura’s kunnen alleen leven, mits er veel tijd in de vogel wordt gestoken. Toch is het aan te raden een vriendje te nemen! Hoe oud de tweede Pyrrhura moet zijn is lastig te zeggen, probeer het eerst met een leeftijdsgenoot. Als je de twee vogels laat kennismaken, moet je denken hoe één van de vogels is: heb je een territoriale vogel: doe de kennismaking op een onbekende plek. Anders op een bekende plek prima! Schrik niet bij snavelen; de rangorde moet bepaald worden. Te heftig snavelen is ook niet goed: dus hou het proces in de gaten. Scheid de vogels met een deksel van een opbergdoos of een stuk karton en plaats ze in een eigen verblijf. Niet iedere vogel kan meteen goed met elkaar, maar het kan ook anders: Als ze in het begin super goed met elkaar konden, kan het later ineens omslaan. Houd de vogels altijd in de gaten. Zorg als laatste voor 2 bakjes die op voldoende afstand staan om samen lekker te eten. Hetzelfde geld voor badderen en spelen: zorg dat ze met elkaar interacties kunnen doen die ze in de natuur ook uitvoeren. Ook is een tweede kooi nodig: niet alleen voor introductie, ook op langere termijn. Het kan zijn dat de vogels later niet samen willen zitten of dat er in broedtijd andere gedragingen plaatsvinden. Soms gaan ze buiten de kooi wel goed samen, maar in de kooi niet. Een eigen veilige plek is noodzakelijk!
Hopelijk lukt het met de eventuele koppeling!
Groet, Dieke van Pets Place
Ik heb een argoponis en doet veel van de geschreven items, alleen plukt hij zijn veren bij zijn nekje, er is al een klein plek kaal, waar kan dit aan liggen. We hebben een airconditioning doe koelt en warmt, wanneer hij op koelen staat, staat hij niet in de buurt, wel als we hem voor de warmte gebruiken. Van het eten kan het niet zijn, hij eet alleen zijn eten en niks anders.
Hallo
Ik heb een grasparkiet, maar de laatste 2-3 weken niest en knarst hij meer dan voorheen en hij draait de hele tijd met zijn hoofdje. Hij eet en drinkt wel , maar is voor de rest heel stil geworden. Ook zit hij af en toe bol op zijn stokje. Weet u misschien wat ik hier aan kan doen?
Mvg Sandra
Beste Sandra,
Dank voor het bericht! Een vogel die bol in de veren zit en wat rustiger is dan normaal, kan erop duiden dat de vogel zich niet lekker voelt. Niezen gebeurt wel eens vaker, maar druipt de neus ook? Dan is dit ook een teken dat de vogel zich niet lekker voelt. Niezen en hoofdschudden zou ook een indicatie kunnen zijn voor luchtpijpmijt. Lees hier meer over parasieten bij vogels. Wij adviseren om een dierenwinkel of dierenarts te raadplegen, maak bijvoorbeeld een filmpje zodat je de vogel niet hoeft te vervoeren. Wacht echter niet te lang: zodra een vogel stopt met eten ben je wellicht al te laat. Wij hopen op een snel herstel van je grasparkiet!
Groet, Dieke van Pets Place
Hallo, ik heb mijn parkiet sinds 22 juni, hij kluiterd niet in de kooi en komt er helaas ook zelf niet uit, als we thuis zijn, staat hij altijd open. Hij kwettert wel en laat ook gedragingen zien. Hij wil nog steeds niet op de vinger en lust niet zoveel. Degene van wie ik hem heb heeft hem 3 weken gehad en daarvoor zat hij bij een DW.
Mss kost het wat tijd, gierst wil hij niet uit de hand, hij vliegt alle kanten op, accepteert wel mijn vinger, maar springt ipv op mijn vinger tegen de spijltjes van zijn huis
Beste Sabine,
Dank voor je bericht! Deze vogel is reeds 3x van huisje gewisseld, dus hij kijkt even de kat uit de boom. Geduld, veel oefenen en rustig blijven zijn de belangrijkste factoren, waardoor je parkiet wellicht wel uit de kooi komt, op de vinger komt, etc. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place