Menu

Wat betekent het als mijn grasparkiet, dwergpapegaai of andere vogel met zijn vleugels wappert of met zijn staart kwispelt? Je vogel probeert je veel te vertellen door middel van lichaamstaal. Vaak weet je niet wat je vogel ermee bedoelt. In dit advies leggen wij je een aantal gedragingen uit en geven wij een aantal tips, waardoor je vogel je nog leuker gaat vinden!

De lichaamstaal van je vogel

De vleugels

De vleugels van je vogel geven hem de mogelijkheid om te vliegen. Maar veel vogels gebruiken hun vleugels ook als lichaamstaal. Wanneer je vogel met zijn vleugels wappert, maar niet vliegt, laat zien dat jouw vogel gelukkig is in jouw bijzijn.

Staart

Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen.

Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn. Mogelijk is jouw vogel gewond of ziek en wordt dit gepaard met meerdere gedragingen.

Houding

  • Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje.
  • Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden.
  • Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel. Je vogel voelt zich niet vertrouwd bij de baas. Laat je vogel met deze houding met rust. Je vogel voelt zich niet vertrouwd of je doet iets wat je vogel niet fijn vindt.
  • Wanneer je vogel in jouw bijzijn ondersteboven hangt, betekent dit dat je vogel zich vertrouwd voelt in jouw bijzijn.

De slaaphouding

Je vogel rust meestal op één voet tijdens de slaap. de andere voet wordt ingetrokken in de buikveren. Sommige vogels verbergen de snavel in de licht uitstaande rugveren. Je vogel kan ook op beide voeten slapen, dit kan afwijkend gedrag zijn of wijzen op het begin van een ziekte.

De rusthouding

Wanneer je vogel overdag in de slaaphouding zit, zal hij meestal ook in slaap vallen. Soms hoor je zacht geknars en gekwetter, dit duidt aan dat de vogel volledig ontspannen is. Na de rustfase zal je vogel, terwijl hij de vleugels naar achteren strekt, de ene poot na de andere poot strekken. Dit doet je vogel om zijn spieren los te maken.

null

Zieke vogel herkennen

Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Verenpak

Schudden van de veren doet je vogel niet alleen na het poetsen, maar ook wanneer hij zich gezond en prettig bij je voelt. De vogel schudt zelfs zijn veren uit wanneer er een vertrouwd persoon na een lange afwezigheid weer opduikt.

Een nauw gesloten verenpak

Wanneer je vogel plotseling met nauw gesloten veren stopt waar hij mee bezig was en bovendien hoog opgericht verstart, is dit een teken dat je vogel bang is.

Een uitgezet verenpak

Je vogel heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt namelijk de warmte vast. Je vogel slaapt daarom vaker ook met uitgezette veren. Wanneer de vogel gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en het kopje scheef te houden. Je vogel verwacht dan ook een aai. Wanneer je vogel continu zijn veren heeft uitgezet, kan dit een aanwijzing zijn voor een ziekte.

Ogen

Wanneer de pupillen van je vogel groter en kleiner worden wanneer hij je ziet, betekent dit dat hij het fijn vindt dat je in de buurt bent.

Ook kan het zijn dat de ogen dof zijn of vaak gesloten, dit is een teken dat je vogel zich niet goed voelt. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat jouw vogel een oogontsteking heeft.

Snavel

  • Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is.
  • Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
  • Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid.
  • Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe. Je vogel kan ook geeuwen als het zuurstofgehalte te laag is. Een beetje frisse lucht zal dit probleem verhelpen.

Geluiden

  • Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent.
  • Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
  • Tong klikken betekent dat je vogel wil worden opgepakt of geaaid wil worden door jou. Wanneer je vogel zijn tong klikt als hij al bij jou aanwezig is, betekent dit dat hij nog meer interactie wil met jou.
  • Je vogel zal vast wel eens niezen, je vogel niest namelijk om zijn luchtwegen schoon te maken. Wanneer er vocht uit de neus druipt kan dit een aanwijzing zijn voor een verkoudheid.
  • Een korte, schrille en harde kreet, ook wel de alarmkreet genoemd, zal te horen zijn wanneer je vogel een vijand ziet. Je vogel ziet het gevaar, maakt de schelle kreet en vliegt er dan pijlsnel vandoor.
  • Een kort ”gehak” zal betekenen dat je vogel bang is, of gaat aanvallen. Wanneer je vogel zich opgejaagd of bedreigd voelt door een soortgenoot, zal hij deze kreet laten horen. Het geluid betekent ook wel ” Ga opzij”.
  • Een zacht klokkend gejammer komt vaak voor bij jonge vogels. Deze vogels bedelen namelijk om voedsel. De vogel neemt een gedrukte houding aan en laat vaak sidderend zijn vleugels afhangen.
  • Wanneer je een korte, niet doordringende, maar goed waarneembare kreet hoort, is dit de kreet van verlangen. Met deze kreet drukt je vogel zijn verlangens uit en dit betekent ”Kom naar me toe”.
null

Let op!

Let op! Tijdens de rui zal je vogel stiller zijn dan normaal.

Je vogel voelt zich veilig bij je

Wanneer je vogel tegen je hand aan gaat zitten, op je klimt, aan je lichaam plukt en zich tegen je nek aan duwt, weet je zeker dat je vogel zich veilig voelt bij jou.

Hoe zorg ik dat mijn vogel mij leuk vindt?

Lees je alle bovenstaande gedragingen en denk je bij jezelf: ”mijn vogel doet dit nooit!” Of wil je dat jouw vogel je nog leuker gaat vinden? Lees dan hieronder hoe je zorgt dat jouw vogel je leuk gaat vinden.

1. Zorg ervoor dat je vogel alle levensbehoeftes krijgt

Geef je vogel elke dag vers voer en water, dit kan anders erge gevolgen hebben voor zijn gezondheid en kan zijn vertrouwen in jou verkleinen.

2. Zorg ervoor dat je vogel zich veilig voelt

Je vogel ziet zijn kooi als een huis in jouw huis. Zorg ervoor dat de kooi zo comfortabel mogelijk is, zodat je vogel zich veilig voelt in je huis.

Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is. De kooi mag niet in direct zonlicht staan, uit het bereik van andere dieren worden gehouden en buiten het bereik van harde geluiden, zoals bijvoorbeeld een televisie of radio.

BEKIJK HIER ONZE VOGELKOOIEN

3. Geef je vogel speelgoed

Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken.

    • Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt.
    • Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
    • Geef je vogel veilig speelgoed om kapot te maken, zoals speelgoed van hout.
BEKIJK HIER VOGELSPEELGOED

4. Win het vertrouwen van je vogel

Het vertrouwen van je vogel win je door hem te laten zien dat je vriendelijk en veilig bent. Dit doe je door vaak tegen je vogel te praten met kalme tonen. Laat je vogel buiten zijn kooi spelen en eten. Als je dit lang genoeg volhoudt zal je vogel zich comfortabel voelen in jouw bijzijn en zal hij zijn genegenheid naar jou tonen.