Menu

Vegan, vegetarisch, plant-based… Deze termen hoor je bij veel producten die je gebruikt in het dagelijkse leven, niet alleen bij hondenvoer. Je wordt ermee platgegooid en je hoofd kan er dol van worden: wat is het verschil tussen vegetarisch hondenvoer en vegan hondenvoer? Wat is plant based? En het allerbelangrijkste: heeft dit invloed op de gezondheid van mijn hond? Lees vluchtig verder!

Plant based, vegetarisch of vegan hondenvoer; wat is het verschil?

Met al die verschillende benamingen kan het, voor jou als huisdiereigenaar, een jungle van termen worden in diervoedingsland. Hierbij is een overzicht van de verschillen tussen de verschillende termen.

Vegan hondenvoer

Vegan is de Engelse verwoording voor veganistisch. Deze hondenvoer is volledig gemaakt van plantaardige ingrediënten en er is geen gebruik gemaakt van dierlijke eiwitten tijdens het productieproces van de hondenbrok of de snack. Eieren, vlees of melk worden bijvoorbeeld niet gebruikt en de 6 voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en water) worden gewonnen uit producten met een plantaardige oorsprong.

Vegetarisch hondenvoer

Vegetarisch hondenvoer bevat geen vlees. Het grote verschil met vegan hondenvoer is dat bij vegetarisch hondenvoer wel gebruik kan worden gemaakt van andere dierlijke eiwitten zoals eieren of melk. Een sappige sprinkhaan of malse meelworm is tevens niet vegetarisch. Een insect is een dier en vegetarisch en vegan hondenvoer bevatten geen gedode dieren.

Vleesvervangers voor dierlijke eiwitten zijn peulvruchten, noten en zaden. Bij Pets Place verkopen wij een aantal vegetarische hondenvoedingen en hondensnacks! Voorbeelden hiervan zijn van Edgard & Cooper, YarrahWhimzees en Pawr.

null

Plant based hondenvoer

Plant based hondenvoer is voeding waarbij (bijna) de hele voeding bestaat uit plantaardige basis. Plant based voer kan vegetarisch of veganistisch hondenvoer zijn. Het onderscheid wordt gemaakt bij gebruik van dierlijke producten. Bij elk individueel product moet jij als consument verder lezen of de insteek van de fabrikant vegetarisch of veganistisch is. 

Vegetarisch en vegan hondenvoer zijn milieuvriendelijk

Een voordeel van honden voer wat (bijna) volledig op plantaardige basis is gemaakt, is dat het milieuvriendelijker is dan voer met dierlijke eiwitten. Tijdens de ontwikkeling van de ingrediënten in de brokken of de snack is er minder gebruik gemaakt van water, is er minder ontbossing en is er een lagere uitstoot van broeikasgassen. De grote hoeveelheden broeikasgassen is de oorzaak van de snelle klimaatverandering. Hoe minder broeikasgassen er verspreid worden, hoe minder snel de klimaatverandering in gang wordt gezet. Hoe draag jij jouw steentje bij voor een schonere aarde?

null

Hoe milieuvriendelijk zijn honden?

Onze trouwe viervoeters zorgen voor 100.000 kilo uitstoot per jaar. Deze uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door de… voeding! Van verpakking tot ingrediënten, elk stukje zorgt voor een beetje uitstoot. Wees kritisch op de hoeveelheid voeding die je geeft, want veel honden in Nederland krijgen te veel voeding. Naast dat het erg veel impact heeft op het milieu, liggen overgewicht en de bijbehorende gezondheidsproblemen op de loer!

Methaan (CH4)

Een voorbeeld van een broeikasgas wat minder wordt uitgestoten bij productie van vegetarisch en vegan hondenvoer is methaan (CH4). Methaan komt voornamelijk vrij bij veeteelt. Het is een broeikasgas wat ontwikkeld wordt tijdens de vertering van de voeding door voornamelijk de grotere herkauwers (koeien, schapen en geiten). De scheten, boeren en ontlasting van deze dieren zorgen voor een grote hoeveelheid methaan in de lucht. Bij vegetarisch en vegan hondenvoer worden er (bijna) geen gebruik gemaakt van dieren en producten van dieren, wat een vermindering van dit broeikasgas geeft tijdens productie van de diervoeding.

Vegetarisch of vegan hondenvoer; is het veilig voor mijn hond?

Onze honden zijn van oorsprong carnivoren; ze hebben een schaargebit en een kort maagdarmstelsel. Toch is het mogelijk, met een beetje hulp, om onze honden vegetarisch te voeden. 

Plantaardige voedingsstoffen in vegetarisch en vegan hondenvoer

Vegetarisch en vegan hondenvoer bestaat voornamelijk uit plantaardige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben, ten opzichte van dierlijke voedingsstoffen, een dikke celwand om de cel. Wanneer deze cel nog onbewerkt is, is het voor je hond of kat nog steeds lastig om de voedingsstoffen te verteren. Door de dikke celwand van de plantaardige cellen kapot te maken, kunnen onze honden en katten de voedingsstoffen opnemen. Bij productie van hondenbrokken wordt dit gedaan door de plantaardige voedingsstoffen te persen en te verhitten. In je eigen keuken doe je dat door het groenten en fruit te koken of te centrifugeren.

null

Herbivoren helden

Onze andere huisdieren (paarden, konijnen en knaagdieren) hebben in verhouding een veel langer maagdarmstelsel en hebben meer tijd om de lastige plantaardige voedingsstoffen te verteren. Deze dieren hebben een herbivoren verteringsstelsel en kunnen daarom van nature prima leven zonder vlees.

Het is in theorie mogelijk om je hond veganistisch te voeden, maar het is niet aan te raden. Tekorten van voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en zink liggen te veel op de loer. Het is daarentegen wel mogelijk om je huisdier vegetarisch hondenvoer te geven, aangezien deze tekorten minder snel optreden. De redenen voor deze keuze zijn erg divers: van een intolerantie voor dierlijke eiwitten tot vrijwillige keuze van jou als baasje. Het is niet aan te raden om zelfstandig, een volledig vegetarische voeding te maken voor je viervoeter. Er kunnen gemakkelijk fouten gemaakt worden in een dieet en je huisdier kan een overmaat of tekort van bepaalde voedingsstoffen krijgen. Wil je zelfstandig een vegetarisch dieet opstellen? Sla de handen ineen met een dierenarts of diervoedingsspecialist en kom samen tot het perfecte dieet. Vegetarische voedingen die gemaakt zijn door diervoedingsfabrikanten zijn veilig, aangezien de recepten van deze voedingen uitgebreid zijn onderzocht. 

null

Wil je alles op een rijtje zetten? Geen probleem!

Bekijk hier ons overzicht van verschillende soorten hondenvoer in onze webshop of krijg advies op maat in één van onze winkels