Als je net bent begonnen met vissen houden, maak je snel de fout om je vissen teveel voer te geven. Een vis heeft lang niet zoveel voer nodig als wordt gedacht.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen. Ook dit komt op de bodem terecht. Een ideale bodem voor ziektevewerkkers. Als je teveel voeding geeft, wordt je aquarium dus sneller vuil en zul je dit vaker schoon moeten maken om zo ziektes te voorkomen.
Er zijn verschillende soorten visvoer:
- Vlokken
- Korrels (drijvend of zinkend)
- Staafjes
- Crisps
- Granulaat
- Bodemtabletten
- Diepvriesvoer
- Gevriesdroogdvoer
Het is moeilijk om concreet de hoeveelheid voer die je moet geven te formuleren. Dit komt omdat elk aquarium anders is. De hoeveelheid voer die je moet geven is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal vissen en het soort vissen dat je houdt. Sommige vissen hebben van nature een grotere voedselbehoefte dan andere. Er zijn echter wat richtlijnen die je kunnen helpen om de juiste hoeveelheid te voeren:
- In principe mag het visvoer niet de bodem bereiken, tenzij het bodemvoer is
- Al het voer dat na 5 minuten nog niet is opgegeten is overbodig en mag dus de volgende keer weggelaten worden
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces. Let daarom altijd op wanneer je je vissen voert dat al het voer ook daadwerkelijk wordt opgegeten.
Veel aquariums hebben verschillende soorten vissen. Zo wordt er meestal gebruik gemaakt van vissen die leven in de verschillende waterlagen van je aquarium. Over het algemeen bestaan de meeste aquaria uit een school vissen en bodemvissen. Bekende bodemvissen zijn: pleco’s, corydoras, otocinclus en de Siamese algeneter. Deze bodemvissen moeten bijgevoerd worden met bodemtabletten. Nu is het echter zo, dat de andere vissen ook graag van de bodemtabletten eten, waardoor het voer niet de daarvoor bestemde vis bereikt. Het is daarom belangrijk om een bepaalde voervolgorde te hanteren.
Het is aan te raden om te beginnen met het voeren van je schoolvissen. Dit zijn meestal de snelste en actiefste vissen. Deze vissen worden meestal met een tropische vlok zoals Tetramin gevoerd. Dit is een vlokvoeding die speciaal voor alle tropische vissen is gemaakt. Wanneer je deze vissen gevoerd hebt kun je beginnen met je bodemvissen. Hiervoor raden wij Tetra Wafermix of Tetra Pleco Tablets aan.
Zoals eerder genoemd in dit artikel heeft teveel voeren ernstige gevolgen voor je aquarium. De waterwaardes verslechteren drastisch, waardoor het nitrietgehalte stijgt. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit is extreem giftig voor je vissen en daarom dient er direct actie ondernomen te worden.
Om de giftige stoffen en de voedselresten uit je water te halen dient er een grote waterwissel gedaan te worden. De grootte van die waterwissel is afhankelijk van de hoeveelheid voer die er teveel is gevoerd. Hoe meer visvoer er in het aquarium is terechtgekomen, hoe meer water er ververst zal moeten worden. Er wordt aangeraden 30% tot 70% water te wisselen bij extreme overdosering.
Hallo. Ik heb een vraagje. Ik heb 13 kleine black Molly’s. Hoevaak moet ik ze eten geven?
Beste Evelyn,
Je kunt twee dingen doen: Je kunt de vissen 1 keer per dag voeren waarbij de voeding binnen 5 minuten op is. Ook kan je de kleine visjes meerdere malen per dag voeren, alleen als het hele kleine beetjes zijn zodat het water niet vervuilt! Meerdere malen per dag bevordert de groei. Daarnaast is het verstandig om speciaal voer voor jonge, opgroeiende visjes te geven om de groei te bevorderen. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Beste,
Ik heb even een vraag.
Ik heb een gewone goudvis en hij heeft nu een bolbuikje. Kan het waterzucht zijn? Of te veel voer? Hoeveel moet een goudvis eten per dag/per week? Moet ik wel zeggen dat er voer op de grond lag (drijfkorrels; gaan rotten?) en dat het wel vol zat met algen. Sowieso geen goed water dus. Maar wat is er nu aan de hand en waarom heeft hij zo’n bolle buik? Te veel eten? Toch waterzucht? Schubben staan niet open. Wat kan ik het beste doen? Is de vis ziek of gewoon overgevoerd?
Beste Melissa,
Dank voor je interessante vraag! De oorzaak van het bolle buikje kan overvoeding zijn, wat je ook kan bepalen omdat het voer op de bodem blijft liggen. Dit overtollige voer geeft fosfaat en nitraat aan het water, wat zorgt voor algengroei in je aquarium. Om te weten of het bolle buikje door overvoeding komt, kan je je goudvis een paar dagen tot 1 week géén eten geven. Slinkt het buikje? Dan gaat het beter! Wanneer je goudvis geen bolle buik meer heeft, geef je dagelijks 2 tot 3 korrels aan de vis (afhankelijk aan de grootte van je goudvis). Wanneer het slinken van het buikje niet gebeurd na het rantsoen, kan het bolle buikje ontstaan zijn door een darmontsteking.
Hopelijk heb je hierbij een antwoord op je bericht!
Groet, Dieke van Pets Place
Brdte,
Wij hebben een sluierstaart van +/_ 100 g. 20 cm lang met staart- lichaam 10 x 7 cm hoog.
Hij zit in een aquarium van 80 × 40 x 50 samen met 2 kleine sluierstaartjes van +/_ 7 cm
Het lijkt alsof hij altijd honger heeft.
Hoeveel gram Hi-Gold pellets mag hij per dag ongeveer hebben?
Bedankt voor de reactie!
Beste Marc,
De hoeveelheid voeding die je jouw vis(sen) moet voeren is afhankelijk van hoe snel jouw vis(sen) dit opeten. Het voer van Hi-Gold dient 2 tot 3 keer daags gegeven te worden, waarbij de voeding binnen 2 tot 4 minuten op moet zijn. Hopelijk schept dit meer duidelijkheid!
Groet, Dieke van Pets Place