Menu

Als je net bent begonnen met vissen houden, maak je snel de fout om je vissen teveel voer te geven. Een vis heeft lang niet zoveel voer nodig als wordt gedacht.

Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen. Ook dit komt op de bodem terecht. Een ideale bodem voor ziektevewerkkers. Als je teveel voeding geeft, wordt je aquarium dus sneller vuil en zul je dit vaker schoon moeten maken om zo ziektes te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten visvoer:

  • Vlokken
  • Korrels (drijvend of zinkend)
  • Staafjes
  • Crisps
  • Granulaat
  • Bodemtabletten
  • Diepvriesvoer
  • Gevriesdroogdvoer
null

Een gevarieerd dieet

Vissen en kreeftachtigen profiteren enorm van een gevarieerd dieet. Bied daarom regelmatig diepvriesvoer aan voor je vissen. Hierdoor bevorder je de gezondheid van je vissen en neemt de kleurintensiteit van je vissen toe.

Het is moeilijk om concreet de hoeveelheid voer die je moet geven te formuleren. Dit komt omdat elk aquarium anders is. De hoeveelheid voer die je moet geven is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal vissen en het soort vissen dat je houdt. Sommige vissen hebben van nature een grotere voedselbehoefte dan andere. Er zijn echter wat richtlijnen die je kunnen helpen om de juiste hoeveelheid te voeren:

  • In principe mag het visvoer niet de bodem bereiken, tenzij het bodemvoer is
  • Al het voer dat na 5 minuten nog niet is opgegeten is overbodig en mag dus de volgende keer weggelaten worden

Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces. Let daarom altijd op wanneer je je vissen voert dat al het voer ook daadwerkelijk wordt opgegeten.

Veel aquariums hebben verschillende soorten vissen. Zo wordt er meestal gebruik gemaakt van vissen die leven in de verschillende waterlagen van je aquarium. Over het algemeen bestaan de meeste aquaria uit een school vissen en bodemvissen. Bekende bodemvissen zijn: pleco’s, corydoras, otocinclus en de Siamese algeneter. Deze bodemvissen moeten bijgevoerd worden met bodemtabletten. Nu is het echter zo, dat de andere vissen ook graag van de bodemtabletten eten, waardoor het voer niet de daarvoor bestemde vis bereikt. Het is daarom belangrijk om een bepaalde voervolgorde te hanteren.

Het is aan te raden om te beginnen met het voeren van je schoolvissen. Dit zijn meestal de snelste en actiefste vissen. Deze vissen worden meestal met een tropische vlok zoals Tetramin gevoerd. Dit is een vlokvoeding die speciaal voor alle tropische vissen is gemaakt. Wanneer je deze vissen gevoerd hebt kun je beginnen met je bodemvissen. Hiervoor raden wij Tetra Wafermix of Tetra Pleco Tablets aan.

null

Voergrootte afstemmen

Kleinere vissen hebben moeite om grote vlokken op te eten. Verklein daarom de tropische vlokken gemakkelijk tussen duim- en wijsvinger totdat het voer de juiste grootte heeft bereikt.

Zoals eerder genoemd in dit artikel heeft teveel voeren ernstige gevolgen voor je aquarium. De waterwaardes verslechteren drastisch, waardoor het nitrietgehalte stijgt. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit is extreem giftig voor je vissen en daarom dient er direct actie ondernomen te worden.

Om de giftige stoffen en de voedselresten uit je water te halen dient er een grote waterwissel gedaan te worden. De grootte van die waterwissel is afhankelijk van de hoeveelheid voer die er teveel is gevoerd. Hoe meer visvoer er in het aquarium is terechtgekomen, hoe meer water er ververst zal moeten worden. Er wordt aangeraden 30% tot 70% water te wisselen bij extreme overdosering.

 

null

Filters en waterwissels

Maak nooit je filter schoon op hetzelfde moment dat je water ververst. Hierdoor zal het biologisch evenwicht in je aquarium verstoort worden met ernstige gevolgen van dien. Meer lezen over aquariumfilters? Klik dan hier!
BEKIJK HIER VISVOER IN DE WEBSHOP