Na verloop van tijd is het belangrijk om het filter van je aquarium goed schoon te maken. Je merkt dat het water in je aquarium niet meer zo helder is als eerst of de algengroei neemt sterk toe. Dit zijn goede indicatoren dat je filter een goede onderhoudsbeurt kan gebruiken! In dit artikel leggen we je uit hoe je je filter schoonmaakt!

Waarom moet je filter schoongemaakt worden?

Het schoonmaken van je filter heeft verschillende redenen. De belangrijkste functie van je filter is het filteren van vuildeeltjes en plantaardig afval uit het water. Op een gegeven moment zal het filtermedia helemaal verstopt zitten en zal het water niet tot minimaal gefilterd worden. Dit leidt tot slechte waterwaardes, wat weer resulteert in een algenuitbraak.

Daarnaast zorgt een verstopte filter ook voor een slechte watercirculatie. Hierdoor kunnen er ‘dode plekken’ ontstaan in je aquarium. Dit zijn plekken waar er slechte tot geen watercirculatie plaatsvindt. Hier kunnen afvalstoffen zich gemakkelijk opstapelen en de balans in je water verstoren.

Hoe vaak moet je je filter schoonmaken?

Deze vraag komt veel voor onder aquariumliefhebbers, maar helaas kan hier geen concreet antwoord op gegeven worden aangezien elk aquarium anders is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de visbezetting, het aantal planten in het aquarium en de hoeveelheid voer die je je vissen geeft. Ook zijn het soort vissen afhankelijk. Sommige vissen zoals goudvissen, zijn bijvoorbeeld echte vervuilers, die aanzienlijk meer afvalstoffen produceren dan kleine tropische vissen. Bij goudvissen zal je je aquariumfilter regelmatiger schoon moeten maken. De eerste vraag die je jezelf moet afvragen is wat voor soort filter je hebt en wat de capaciteit van die filter is. Over het algemeen kun je filters in twee categorieën opdelen:

Binnenfilters

Binnenfilters zijn filters die in je aquarium zitten. Deze filters zijn meestal redelijk klein en zijn geschikt voor kleine tot middelgrote aquaria. De capaciteit van deze filters is afhankelijk van de grootte van het filter. Hoe kleiner je filter, hoe vaker hij schoongemaakt moet worden. Heb je een lage visbezetting maar een hoge capaciteit filter? Dan hoef je je filter minder vaak schoon te maken.

 

Eheim pick up binnenfilter

De pick up binnenfilter van Eheim is een bekend voorbeeld van een goede binnenfilter. Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 –  3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.

Haal de stekker uit het stopcontact, pak een emmer en stop je filter erin. Maak je filter open en haal het filtermedium eruit. Heb je een filter die alleen een spons heeft? Spoel deze dan goed uit onder de kraan. Wanneer al het vuil uit de spons is kan je hem weer terugplaatsen in je filter. Heb je nog een laag met filterwatten in je filter? Dan mag deze filterwatten eruit gehaald worden en een nieuwe pluk erin gelegd worden.

null

Sponzen vervangen

Je sponzen moeten wel meerdere keren per jaar vervangen. Na een gegeven moment kan er slijtage plaatsvinden waardoor de sponzen niet meer optimaal vuildeeltjes uit het water filteren.

Heeft je filter ook nog actieve kool? Dan mag je dit vervangen. Actieve kool in het aquarium verliest zijn functie na ongeveer 2 weken en zorgt voor glashelder aquariumwater.

Buitenfilters

Buitenfilters worden gebruikt voor middelgrote tot grote aquaria. Deze filters staan niet in het aquarium zoals bij binnenfilters, maar staan buiten het aquarium in de kast. De capaciteit van deze filters is meestal erg hoog waardoor ze vrij lang zonder onderhoudsbeurt door kunnen. Buitenfilters bevatten meestal veel verschillende soorten filtermedium. Zo bevatten ze naast verschillende soorten sponzen en actieve kool, ook keramische staafjes.

De sponzen mogen net als bij de binnenfilter goed uitgespoeld worden totdat al het vuil uit de spons is. Ook de kool mag vervangen worden. Heb je ook nog filterwatten in het aquarium zitten? Dan mogen deze ook vervangen worden. Een buitenfilter moet zo’n 3 – 4 keer per jaar schoongemaakt worden.

De keramische staafjes moet je niet onder de kraan uitspoelen. Was deze uit in aquariumwater. Hierdoor zullen de bacteriën die zich nestelen in de staafjes niet verloren gaan en zal het biologisch evenwicht in je aquarium in orde blijven.

null

Nooit tegelijkertijd met de schoonmaakbeurt van je aquarium

Maak nooit je filter schoon op dezelfde dag dat je je aquarium schoonmaakt. Hierdoor kan het biologisch evenwicht in je aquarium ernstig bedreigd worden.

Eheim buitenfilter professioneel 4

Deze professionele buitenfilter van Eheim helpt enorm om jouw aquarium in top conditie te houden! Deze filters hebben een breed spectra aan filtermateriaal waardoor je water op verschillende gebieden wordt gereinigd. Maak naast het filter zelf ook de in- en uitvoer slangen schoon. Hier kunnen na verloop van tijd algen in opbouwen.

Heb je een aquarium van het merk Juwel? Dan is het verstandig om ons advies over het schoonmaken van die filters te lezen. Klik hier om meer te lezen over het filtermateriaal van Juwel.

Bekijk al het filtermateriaal in onze webshop