De vlinderstruik, ook wel vlinderboom, vlinderplant of Buddleja Davidii genoemd, is een plant die onderdeel is van de helmkruidfamilie. Nu denk je misschien: ‘Waar komt de naam vlinderstruik eigenlijk vandaan?’. Dat komt door alle vlinders die deze mooie plant aantrekt. Vlinderstruiken groeien snel, dus als je jouw vlinderstruik niet snoeit, kan deze uitgroeien tot een boom van wel 4 meter hoog. Maar wanneer is het eigenlijk de beste tijd voor het snoeien van een vlinderstruik? En hoe doe je dat dan, een vlinderstruik snoeien? Heb jij een kleine vlinderstruik, witte vlinderstruik, 3 kleurige vlinderstruik, rode vlinderstruik of een blauwe vlinderstruik? Dan is deze blog écht wat voor jou. Deze blog vertelt jou namelijk alles wat je moet weten over een vlinderstruik snoeien.

tip

Neem een kijkje in onze snoeikalender!

Ben je benieuwd wanneer je jouw andere planten moet snoeien? Neem dan een kijkje in de snoeikalender!

Wanneer vlinderstruik snoeien? 

Het snoeien van een vlinderstruik kan je het beste op een bepaald moment in het jaar doen. Dit is net na de winter, in maart. Mochten er in de weersverwachting toch nog winterse temperaturen verwacht zijn, wacht dan nog even met je vlinderstruik snoeien. De oude takken van je vlinderstruik bieden bescherming tegen de vorst. Na het snoeien van deze oude takken, ontstaat er een snoeiwond. Een snoeiwond heeft minimaal 3 dagen nodig om te helen, maar trek hier liever iets langer voor uit. In deze 3 dagen na het snoeien, mag het niet vriezen. Als dit wel gebeurt, kunnen de takken namelijk invriezen en dat is schadelijk voor je vlinderstruik. Vergeet dit snoeiproces niet jaarlijks te herhalen, zodat je zo lang mogelijk van jouw vlinderstruik kan genieten!

null

Wist je dat?

Wist je dat bij een oude vlinderstruik snoeien of een verhoute vlinderstruik snoeien, de verhoute afgeknipte scheuten (van ongeveer 40cm lang) 20 cm in de grond kan steken en je zo nieuwe vlinderstruiken kan maken? Deze verhoute scheuten wortelen namelijk makkelijk en zullen tot een nieuwe vlinderstruik uitgroeien.

Het snoeien van vlinderstruik, hoe doe je dat?

Je vraagt je misschien af: ‘Een vlinderstruik snoeien, hoe doe ik dat eigenlijk?’. Hoe kort je een vlinderstruik moet snoeien, is afhankelijk van de hoogte van de soort. Een hoge soort vlinderstruik kan je tot kniehoogte (50 cm) terugsnoeien en de lage soorten mag je zelfs nog wat korter snoeien, ongeveer tot 30 cm boven de grond. Van zo’n grote vlinderstruik een kleine ingekorte struik maken, kan misschien spannend aanvoelen, maar je krijgt er uiteindelijk weer een grote struik voor terug!
Aangezien de takken soms aardig stevig en dik kunnen zijn, is het gebruik van een goede snoeischaar of houtzaag sterk aan te raden. Je snoeit de vlinderstruik net boven de onderste scheut (uitloper) af. Goed snoeien zal de vlinderstruik weer nieuwe scheuten laten groeien en de bloemen in de zomer en herfst laten bloeien. En daarmee hebben we gelijk het antwoord op de volgende vraag: ‘Wanneer bloeien vlinderstruiken?’.

Vllinderstruik snoeien
BESTEL SNOEIGEREEDSCHAP IN DE WEBSHOP
null

Wist je dat?

Wist je dat een struik of boom een snoeiwond krijgt op de plek waar die is gesnoeid? Scherp snoeigereedschap zorgt ervoor dat je vlinderstruik zo min mogelijk beschadigt en de snoeiwond geminimaliseerd blijft. Dat zorgt voor een sneller herstel van de plant en verkleint de kans dat die ziek wordt.

Vlinderstruik verzorgen

De plant is nu gesnoeid, nu nog goed verzorgen en genieten van jouw mooie vlinderstruik! Wie mooie bloemen aan de vlinderstruik wil, moet natuurlijk wel wat liefde en aandacht geven aan de plant. Wat zijn nou de essentiële aspecten bij het verzorgen van een vlinderstruik?

  • Vlinderstruik snoeien
  • De juiste standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Dagelijks water geven en de grond goed vochtig houden in de zomerse hete en droge periode en in de wintertijd juist geen water bijgeven en ervoor zorgen dat de wortels niet te nat staan. Daar houdt de vlinderstruik namelijk niet van
  • Extra meststof geven voor de bloeiperiode
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen (om plek te maken voor nieuwe). Let wel op dat je de bloemen afzonderlijk afknipt en niet ook de scheut verwijdert 
  • Eventueel scheuten toppen voor meer bloempluimen.
BESTEL MESTSTOF IN DE WEBSHOP
null

Toppen voor meer bloempluimen

Wanneer de vlinderstruik in het begin van de zomer (juni) veel nieuwe scheuten heeft gemaakt, kan je deze toppen. Door de scheuten van de vlinderstruik te toppen, krijgen deze de kans om te vertakken en nog meer bloempluimen te creëren.