Misschien herken je het wel: Je pup jankt in de bench, je hond of puppy blaft in de bench of je pup of hond graaft in de bench en sloopt hem hierdoor misschien zelfs wel. Door het graven in de bench wordt de bodemplaat steeds dunner, waardoor deze uiteindelijk kan scheuren of barsten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Vertoont jouw hond een van deze ongewenste gedragingen in de bench? Dan is het hoog tijd om aan de slag te gaan met de benchtraining.

null

Benchtraining voor pup = benchtraining voor hond

Deze benchtraining kan zowel voor puppy’s als volwassen honden gebruikt worden. Het verschil is dat het aanleerproces bij een volwassen hond langer kan duren, omdat zij over het algemeen minder flexibel omgaan met veranderingen.

Waarom is een bench handig?

Een bench kan een handig hulpmiddel zijn bij het opvoeden van je hond. Daarnaast kan het een veilige en comfortabele plek bieden voor jouw hond als hij of zij even de rust wil opzoeken wanneer de omgeving (te) druk wordt. Een bench kan ook helpen bij de zindelijkheidstraining van je pup, of om ervoor te zorgen dat je puppy genoeg rust krijgt. Wist je namelijk dat puppy’s tussen de 16 en 20 uur op een dag moeten slapen? Een bench voor honden kan hierbij helpen.

BESTEL BENCHES IN DE WEBSHOP
null

Wat is benchtraining?

Bij benchtraining van je pup of volwassen hond ga je jouw hond aanleren om in de bench te kunnen zijn, zonder dat het resulteert in ongewenst gedrag bij je hond, zoals blaffen, janken, graven of ander sloopgedrag.

5 benchtips

Voordat de benchtraining van jouw hond begint, zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om te weten. Onderstaand hebben we ze voor jou op een rijtje gezet.

  • Zorg voor een bench met de juiste afmetingen voor de grootte van jouw hond. Een bench heeft het juiste formaat als je hond rechtop kan staan, zich kan omdraaien en er met uitgestrekte poten in kan liggen
  • Zorg voor een goede plaatsing van de bench. Wel in het zicht, maar niet op een drukke plek in huis
  • Zorg voor een comfortabele ondergrond voor je hond, zoals een hondenkussen of hondenmatras; het moet tenslotte een veilige en fijne rustplek zijn voor je doggo. Om het helemaal lekker zacht te maken, kan je er ook nog een hondendeken in leggen
  • Verwijder de halsband voordat je hond de bench in gaat, als deze ergens achter blijft hangen, kan jouw hond stikken
  • Laat geen kleine speeltjes of snacks in de bench liggen als de bench dicht gaat en je hond hierin kan stikken. Wees dus heel kritisch op wat wel en niet in de bench kan blijven
null

Houd de bench zoveel mogelijk open

Het is belangrijk dat de bench zoveel mogelijk open blijft, zodat je pup of hond zelf kan kiezen om wel of niet in de bench te gaan liggen. Het plaatsen van een puppyren om de bench, zodat de deur open kan blijven, kan hierbij helpen.

Gebruik de bench niet als straf

Wanneer je jouw puppy of volwassen hond de bench leert gebruiken, is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen waarvoor je deze wil gebruiken. De bench wordt regelmatig gebruikt als een time-outplek om je hond te straffen. Op deze manier gaat de hond de bench associëren met straf en dus iets negatiefs en is het geen prettige, fijne en veilige omgeving meer voor je hond. De bench wordt dan een negatieve en stressvolle plek, waardoor hij of zij ongewenst gedrag kan laten zien. Maar hoe kun je dan een positieve associatie met de bench creëren? Door training, geduld en een hoop positieve bekrachtiging, oftewel belonen.

null

Laat een hond in de bench met rust

Een bench functioneert als rustplek voor je hond. Stoor je hond dan ook niet als hij of zij in de bench ligt! Voorkom ook dat kinderen in de bench gaan of hun vingers door de tralies steken. Jouw hond kan zich hierdoor onveilig gaan voelen.

Benchtraining pup en volwassen hond: stap voor stap

Eigenlijk is benchtraining een kwestie van associatieleren. Dit houdt in dat je wil dat jouw pup of volwassen hond de bench gaat associëren met iets positiefs. Als er één ding is waar bijna alle honden wel mee te motiveren zijn, is het wel eten. Zo komen we aan bij stap 1 van de benchtraining:

  • null

    Stap 1. Geef jouw pup of hond eten in de bench

    Door jouw hond eten te geven in de bench, dus iets positiefs toe te voegen, gaat jouw hond de bench associëren met lekker hondenvoer eten. Zet hem zo ver mogelijk achterin de bench, zodat je hond er helemaal in moet om bij het eten te komen. Als jouw hond meerdere keren in de bench heeft gegeten en dit goed gaat, kun je een stapje verder gaan en af en toe de deur sluiten wanneer hij of zij aan het eten is. 

    Durft je hond de bench niet in om bij het eten te komen? Geen zorgen, in dit geval heeft jouw hond gewoon wat meer tijd nodig. Bouw het op door het eten eerst voor de opening van de bench te zetten, vervolgens in de opening en dan steeds een stukje verder. Tot je zover bent om de deur te sluiten. Gaat dit goed? Dan kun je naar stap 2.

  • null

    Stap 2. Commando toevoegen

    Als stap 1 helemaal goed gaat en je het deurtje van de bench tot 5-10 minuten na het eten dicht kan laten zitten zonder dat je hond ongewenst gedrag gaat vertonen, zijn jullie klaar voor stap 2. Stap 2 is het toevoegen van het commando “bench” of iets anders als dat de voorkeur heeft. Met dit commando kan je jouw hond naar de bench sturen. Let wel op dat dit dus niet is om te straffen. Wanneer je pup of volwassen hond de bench in gaat, kan je belonen door middel van hondensnacks. Sluit vervolgens de deur van de bench en laat deze even dicht zitten. Gaat dit goed? Zet het deurtje dan weer open en beloon je pup als hij of zij rustig blijft. Herhaal deze stap totdat je pup of volwassen hond het commando goed in de smiezen heeft.

  • null

    Stap 3. Laat je hond even alleen in de bench

    Je hond heeft stap 1 en 2 onder de knie en je hond kan een langere tijd in de bench zitten met het deurtje dicht zonder ongewenst gedrag te vertonen. Jullie zijn goed op weg! Je bent nu aangekomen bij stap 3. 

    Waar je eerst nog in dezelfde ruimte was als jouw pup of volwassen hond in de bench zat met het deurtje dicht, ga je nu weglopen uit die ruimte en laat je jouw hond even alleen in de bench zitten. Als dit voor een langere tijd goed gaat zonder dat jouw hond onrustig wordt, kan je dit gaan opbouwen. Beloon je hond met een snackje als hij of zij rustig de bench in gaat en ga dan weg. Kom je terug? Open de bench dan weer en beloon je hond als hij of zij hierbij rustig blijft. Op naar stap 4!

  • null

    Stap 4. De deur uit gaan

    Wanneer je jouw hond meerdere keren alleen hebt kunnen laten in de bench en dit niet tot problemen heeft geleid, kun je proberen om korte momenten de deur uit te gaan. Ook hierbij beloon je jouw hond als hij of zij rustig de bench in gaat en ook weer bij het openen van de bench, als je hond rustig blijft.

tip

Honden camera

Wil je graag een oogje in het zeil houden terwijl jouw hond in de bench zit? Dan is een honden camera misschien wel iets voor jou! 
BESTEL EEN HONDEN CAMERA IN DE WEBSHOP

Geduld is een schone zaak

De ene hond pakt dingen sneller op dan de ander. Wat belangrijk is bij trainen, is geduld en volharding. Blijf het vooral proberen, maar probeer je hond hierbij niet te veel te pushen. Straf je hond niet als het even niet lukt, maar beloon vooral wanneer het wel goed gaat.

BESTEL TRAININGSSNACKS IN DE WEBSHOP
null

Puppy blijft janken of piepen in de bench

Wanneer jouw pup blijft janken in de bench, kan het zijn dat hij trek heeft of uitgelaten moet worden. Helpt dit niet? Ga dan een stap terug in de benchtraining en bouw het rustiger op. Je pup heeft dan wat meer tijd nodig.