Vlooien; ze blijven lastig, ook in de winter! Misschien denk je nu wel; vlooien in de winter? Die twee gaan toch niet samen?

Helaas, toch wel! Buiten in de kou heeft een vlo veel minder kans om te overleven, maar in huis, waar het lekker warm is kan een vlo prima overleven. Zodra je de eerste symptomen van een vlooienbesmetting bij jouw hond of kat ziet, is het tijd om in te grijpen!

Vlooiencheck bij je huisdier

Om vast te kunnen stellen of jouw dier vlooien heeft ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Deze bevinden zich vaak in de lies- of schouderstreek van je huisdier. Deze kleine, zwarte korreltjes zijn waarschijnlijk vlooienpoepjes. Wil je dit zeker weten? Gebruik dan een vlooienkam en kam een aantal korreltjes uit de vacht. Plaats de korreltjes op een vochtig watje of keukenpapiertje. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je met zekerheid zeggen dat het vlooienpoepjes zijn. De rode kleur wordt veroorzaakt door (onverteerde) bloeddeeltjes in de ontlasting van de vlo.

Meestal zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen.

null

Hoe voorkom je een vlooienplaag bij je huisdier?

Een vlooienplaag voorkom je door een preventief vlooienmiddel te gebruiken. Pets Place heeft een ruim assortiment aan vlooienmiddelen; bijvoorbeeld Frontline vlooienpipetjes. Naast de normale pipetjes die alleen je huisdier beschermen, zijn er ook combinatie artikelen; Frontline Combo. Deze druppeltjes beschermen je huisdier, maar daarnaast ook de leefomgeving! Voor pups en kittens heeft Frontline speciale pipetjes; geschikt voor jonge dieren vanaf 8 weken.

Wat als je huisdier vlooien heeft?

Als je huisdier vlooien heeft, is het verstandig om zo snel mogelijk met het bestrijden te beginnen. Je kunt je huisdier behandelen met Frontline Spray; dit doodt de vlooien binnen 24 uur. Maar let op; de meeste vlooien zullen niet op je huisdier zitten, maar op de leefomgeving. Je huis dus! Gebruik hiervoor een omgevingsspray en maak het huis goed schoon. Denk aan de bank, kussens, mandjes en dekentjes. Deze dien je grondig uit te wassen en overal goed te stofzuigen en te weilen. Maar denk ook aan bijvoorbeeld de auto; als je je hond vaak meeneemt, maak de auto dan ook goed schoon.

null

Denk er ook aan om je huisdier te ontwormen!

Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar. De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw huisdier om zich te voeden. Je hond of kat gaat als reactie hierop krabben en bijten aan de huid. Hierdoor verdwijnen er vlooien in het maag-darmkanaal van je huisdier. De vlo overleeft niet, maar de worm die in de vlo zit wel! Preventief ontwormen is sowieso van groot belang; doe dit minimaal vier keer per jaar.

Nabehandeling

Het is belangrijk om de gehele preventieve behandeling tegen vlooien maandelijks te herhalen. Immers, na deze periode komen de poppen uit die jouw eerdere verdelgingspoging hebben overleeft.

Ons advies is om in de wintermaanden gewoon door te gaan met het preventief behandelen. Ook al ben je nog zo schoon en een kei in de huishouding; de eitjes van de vlooien krijg je nooit helemaal weg. De vlooien vinden het prima in huis, mede door de warmte, en gaan dus gewoon door met uitkomen. Zeker als je huisdieren buiten komen heb je kans dat ze meegenomen worden. Voorkomen is beter dan genezen; behandel je huisdier dus regelmatig tegen vlooien en wormen!

BESTEL FRONTLINE IN ONZE WEBSHOP