Vlooien bij je hond of kat zorgen voor veel jeuk. Dit herken je aan het veelvuldig krabben van je huisdier. Veel honden- en katteneigenaren stoppen de behandeling tegen vlooien in de winter, maar is dit eigenlijk wel zo verstandig? Zijn er vlooien in de winter? En wat kun je doen om een vlooienplaag bij je hond of kat te voorkomen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel! 

Zijn er vlooien in de winter?

Ondanks dat het ‘s winters buiten koud is, zijn er helaas wel degelijk vlooien in de winter! Buiten in de kou heeft een vlo veel minder kans om te overleven, maar in huis kan een vlo prima overleven en zich voortplanten. In huis staat de verwarming aan waardoor de ideale leefomgeving wordt gecreëerd voor vlooien in de winter. Zodra je de eerste symptomen van een vlooienbesmetting bij jouw hond of kat ziet, is het tijd om in te grijpen!

In de onderstaande video geeft één van onze Vets Place dierenartsen antwoord op de vraag: moet ik mijn hond of kat ook ontvlooien in de winter? Bekijk het antwoord van de dierenarts of kom langs in één van onze dierenwinkels voor al jouw vragen over jouw huisdier!

null

Vlooien symptomen bij hond of kat

Waaraan kun je vlooien herkennen bij je hond of kat? De symptomen van een vlooienbesmetting zijn: veelvuldig krabben of bijten aan de huid en zwarte korreltjes in de vacht. Bij een vlooienallergie kun je kale plekken, korstjes of ontstekingen op de huid zien.
 • null

  Gebruik een vlooienkam

  Gebruik een vlooienkam om een aantal korreltjes uit de vacht te halen.

 • null

  Pak een vochtig stukje keukenpapier

  Maak een watje, tissue of een stukje keukenpapier vochtig. Plaats de uitgekamde korreltjes hierop.

 • null

  Kijk wat er gebeurt

  Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kun je met zekerheid zeggen dat het vlooienpoepjes zijn. De rode kleur wordt veroorzaakt door (onverteerde) bloeddeeltjes in de ontlasting van de vlo. Wanneer je hond of kat vlooien heeft, zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Voorkom een vlooienplaag

Wist je dat een paar vlooien op je huisdier al in enkele dagen tijd honderden eitjes leggen. Deze worden overal verspreid waar je huisdier komt. Je hebt dan al snel last van een plaag. Voorkom een vlooienplaag door de juiste behandeling!

Wat als je huisdier vlooien heeft?

Als je huisdier vlooien heeft, is het verstandig om zo snel mogelijk met het bestrijden te beginnen. Je kunt je huisdier bijvoorbeeld behandelen met Frontline Spray. Deze spray doodt de vlooien binnen 24 uur. Maar let op: de meeste vlooien in de winter zullen niet op je huisdier zitten, maar in de leefomgeving. Je huis dus! Wil je deze vlooien bestrijden? Gebruik dan een omgevingsspray, zoals de Flea Free Omgevingsspray en maak het huis grondig schoon. Denk ook aan de bank, kussens, manden en dekentjes. Deze dien je grondig uit te wassen en overal goed te stofzuigen en te dweilen. Neem je de hond of kat vaak mee in de auto? Vergeet deze dan ook niet goed schoon te maken!

tip

Je huisdier ook meteen ontwormen!

Ontworm ook meteen je hond of kat als je gaat ontvlooien. Een vlo kan namelijk larven van wormen in zich hebben. Wanneer je huisdier deze vlo binnenkrijgt, door te likken of bijten, kunnen deze larven zich ontpoppen in het maag- darmstelsel van de hond of kat. Door te ontwormen kun je het risico op een wormbesmetting verkleinen.

Preventief bestrijden van vlooien

Er zijn verschillende soorten producten te krijgen om vlooien preventief te bestrijden. Behandel je huisdier regelmatig om vlooien in de winter én de rest van het jaar te voorkomen. Deze preventieve producten zijn in pipetten en vlooienbanden te verkrijgen.

Vlooienband voor hond en kat

Een goede vlooien- en tekenband werkt lang en is niet schadelijk bij aanraking. De Seresto teken- en vlooienband is waterbestendig en geurloos. Deze beschermt jouw hond of kat 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Via de band worden twee stoffen verspreid over de huid en de vacht van jouw dier. Deze stoffen beschermen jouw dier tegen vlooien en teken. De Beaphar Canishield is ook een vlooien- en tekenband. Deze vlooienband beschermt jouw hond voor 6 maanden tegen teken en 4 maanden tegen vlooien. Ook beschermt deze band tegen zandvliegen.

Vlooienpipetten

De vloeistof van vlooiendruppels dient tijdens de behandeling, tussen de schouderbladen van jouw huisdier, volledig te worden leeg gedrukt op de huid. Masseer dit product niet in. Het beste is zelfs als je er een tijdje vanaf blijft. Deze pipetten moeten vaker worden aangebracht, dit hangt wel af van welk merk je het pipet koopt. Advantix heeft vlooien- en tekendruppels voor honden. Gebruik Advantix niet voor katten, want dit product bevat een bestanddeel wat giftig is voor de kat. Advantage heeft pipetjes tegen vlooien en teken, deze zijn wel geschikt voor katten en honden.

BESTEL VLOOIENMIDDELEN IN DE WEBSHOP