Het juiste voer voor jouw knaagdier
Voeding; een erg belangrijk onderdeel van het verzorgen van je kleine knager! Maar wat geef je je knaagdier nu eigenlijk? Wat kun je het beste geven en waarom? Dit artikel geeft een korte impressie van wat je je knaagdier het beste kunt voeren, onderverdeelt in de verschillende soorten knagers.
Cavia’s hebben gezonde voeding nodig, aangevuld met verse groenten en onbeperkt hooi, om zo de benodigde vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Hierdoor blijft je cavia fit en gezond. Hooi helpt ook bij het afslijten van de tanden.
Cavia’s hebben ook dagelijks Vitamine C nodig; dit kunnen ze niet zelf produceren en zonder deze Vitamine wordt je cavia ziek. In het meeste caviavoer zit toegevoegde Vitamine C, maar er bestaan ook snoepjes die deze Vitamine bevatten.
Deze kleine knagers hebben de neiging om selectief te gaan eten, waardoor ze niet altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Science Selective voer voor je cavia is hier de oplossing voor; het is een hoogwaardige en smakelijke voeding die alles bevat wat je cavia nodig heeft.
Om het gebit van je cavia gezond te houden, kun je hooi geven, misschien een knaagspeeltje of takjes van een appel-, hazelnoot- of wilgenboom.
Lekkernij
Cavia’s zijn gek op vers gras, peterselie, paardenbloemen en wortelen. Daarnaast kun je ze ook vaak blij maken met wat boerenkool, spinazie of komkommer. Maar let op; geef niet teveel groenvoer, hier krijgt je cavia diarree van.
Fretten zijn carnivoren; vleeseters dus! Ze hebben daarom veel eiwitten nodig. Dit betekent dat hun voeding in verhouding wat duurder is dan bijvoorbeeld voer voor een konijn of cavia. Fretten hebben een snelle spijsvertering. Ze moeten met regelmatige tussenpozen, kleine hoeveelheden voeding krijgen met een hoog eiwit- en oliegehalte. Frettenvoer is hiervoor het perfecte voer; het bevat alles wat je fret nodig heeft.
Lekkernij
Je kunt je fret blij maken met een rauw ei of een stukje vlees (geen varkensvlees!). Daarnaast zijn er ook speciale frettensnoepjes, maar dit zijn echt snacks en dienen met mate gegeven te worden.
In de natuur eten hamsters verschillende grassen, zaden en granen. Hamsters zijn omnivoren (alleseters) en hebben dus ook eiwitten nodig om gezond te blijven. Je kunt je hamster het beste ’s avonds voeren; het zijn immers nachtdieren en eten dus graag ’s avonds of ’s nachts. Geef een volledige voeding en onbeperkt hooi; dat is alles wat ze nodig hebben.
Lekkernij
Natuurlijk mag je je hamster regelmatig wat extra’s geven. Hamsters zijn dol op komkommer en wortels (met mate!), maar ze vinden het ook leuk om lekker te knagen op bijvoorbeeld een knaagsteen of takjes van een appel-, hazelnoot- of wilgenboom.
Ratten zijn omnivoren; alleseters dus. Ze hebben zowel planten als eiwitten nodig in hun voeding, net zoals mensen. Speciale rattenvoeding is dus van groot belang. Je dient je rat dagelijks twee keer te voeren. Geef alleen wat ze in één dag opeten en niet meer!
Lekkernij
Ratten zijn dol op een gekookt eitje zo nu en dan, wat vlees of vis. Maar ook fruit en groenten vinden ze erg lekker, zoals wortelen en rozijnen.
Chinchilla’s hebben een erg gevoelig spijsverteringsstelsel, zorg er dus voor dat je je chinchilla goede voeding geeft en daarnaast ook onbeperkt hooi. Daarnaast hebben ze ook een knaagblok nodig om de gebitsslijtage te bevorderen.
Chinchillavoer moet een zeer laag vetgehalte hebben en mag geen zonnebloempitten of pinda’s bevatten; hierdoor kunnen ze te dik worden en dit kan fataal zijn.
Lekkernij
Je kunt je chinchilla blij maken met een stukje appel of wortel, vers gras en peterselie. Geef dit met mate, teveel groenvoer kan diarree veroorzaken.
De ideale voeding voor je degoe bevat een laag vetgehalte en is rijk aan Vitamine C. Geef je degoe hoogwaardige voeding, liefst twee keer per dag. Vroeger gaf men weleens caviavoer aan degoes, omdat dit ook extra Vitamine C bevat. Echter bevat caviavoer teveel vet voor je degoe.
Lekkernij
Je degoe kun je blij maken met bladgroenten, broccoli en basilicum. Geef je degoe geen fruit; dit bevat teveel suikers.
Muizen hebben complete, uitgebalanceerde voeding nodig. Muizen zijn omnivoren; ze hebben dus eiwitten én plantaardige voedingsstoffen nodig.
Naast deze voeding kun je ze ook wat brood geven; bij voorkeur volkoren, gedrenkt in water en vervolgens uitgeknepen.
Lekkernij
Naast voer en brood, maak je je muis blij met paardenbloemhoofden en graszaadjes, maar ook wortels vinden ze erg lekker.