Vijftien jaar geleden was de kennis over dit onderwerp nog steeds minimaal. Maar nu weten we veel meer over de behoeften van de meeste reptielensoorten die in het terrarium worden gehouden. Om reptielen van het best mogelijke licht te voorzien, heeft Exo Terra alle spectra geoptimaliseerd  en nieuwe lampen volgens de nieuwste onderzoeksresultaten in het assortiment opgenomen.

Ultraviolette lichtstralen

Het zonlicht dat de oppervlakte van de aarde bereikt bevat slechts 3% ultraviolette straling.
Ultraviolette straling wordt in drie verschillende golflengte groepen onderverdeeld.

 • null

  UVA -Lange golf-ultraviolet-A

  In de waaier van het lichtspectrum tussen 320 en 400 nm; Is belangrijk voor het zicht van de reptielen en dat ze zich daar “lekker op het gemak” bij voelen.

 • null

  UVB -middenlange-golf ultraviolet B

  In de waaier van het lichtspectrum tussen 290 en 320 nm; Is belangrijk voor de stofwisseling (metabolisme)

 • null

  UVC-kortegolf-ultraviolet-C

  In de waaier van het lichtspectrum tussen 180 en 290 nm en is voor alle levende organismen gevaarlijk.

Natuurlijk moeten de reptielen in terraria zich goed thuis voelen en hebben ze daar het juiste licht voor nodig. Het belangrijkste licht is echter Ultraviolet-B of UVB-licht.

UVB-lichtbronnen

In de vrije natuur bouwen de meeste reptielen hun vitamine D3 op uit het UVB-deel van het zonlicht. Vitamine D3 is belangrijk voor een goede calcium-stofwisseling (groei van het skelet en schild) bij reptielen. Vleesetende- en alles etende reptielen halen de meeste vitamine D3 uit hun voedsel, planten- en/of insectenetende reptielen zijn echter voor het grootste deel afhankelijk van het zonlicht om in hun vitamine D3 behoefte te voorzien.

Wanneer er niet genoeg vitamine D3 beschikbaar is, kan het reptiel snel metabole problemen krijgen zoals zwellingen, kromgroeien van het skelet, lethargie (futloos), algemene zwakheid, trillingen en kan het schild van water- en landschildpadden zacht worden.

null

Extra calcium

Naast een goede UVB-lichtbron is het verstandig extra calcium toe te voegen door bv de voedseldieren met calciumpoeder te bestrooien of calciumdruppels aan het drinkwater toe te voegen. Vooral jonge dieren en eieren-leggende vrouwtjes dieren hebben behoefte aan extra vitamine D3.

UVB-lampen

Het is dus belangrijk de juiste UVB-lamp boven je terrarium te hangen zodat onder normale omstandigheden het reptiel voldoende “zonlicht” krijgt.

Exo Terra heeft voor 95% van de gevallen de juiste standaard UVB-lampen; de UVB-100, UVB-150 en UVB-200. Daarnaast hebben we voor kwekers of grote terraria de Solar Glo (80W, 125W en 160W) en de Sunray (35W, 50W en 70W).

BESTEL EXO TERRA VERLICHTING IN DE WEBSHOP

UVB-lichtsterkte overzicht

Om het iedereen makkelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt van de meest verkochte reptielen in Europa en daarbij een verdeling van 0-5 sterren om de hoeveelheid UVB aan te geven dat elk reptiel nodig heeft.

 • 0 sterren wil zeggen; dit dier heeft geen UVB-licht nodig (meestal nacht-actieve dieren)
  Let er wel op dat ze via het voedsel of drinkwater vitamine D3 tot zich krijgen, vooral bij jonge dieren of wanneer ze eieren leggen.
 • 5 sterren wil zeggen dat er een hoge UVB-behoefte is.

Daarbij is het belangrijk te weten hoe groot de afstand is van het reptiel tot de UVB-lamp. Omdat lampen nu eenmaal niet 100% hetzelfde zijn als de zon, neemt de kracht van de UVB-straling steeds verder af naar mate de afstand groter wordt.

UVB Buddy voor de juiste lamp

Via dit overzicht of de app “UVB Buddy” van Exo Terra (gratis in de App-store) kun je zeer eenvoudig de juiste lamp voor je reptiel vinden.

UVB buddy

Vervang op tijd de UVB-lampen

De lampen zullen in de loop der tijd hun kracht verliezen. Het is daarom belangrijk om de UVB-lampen ongeveer iedere 8-9 maanden te vervangen door een nieuwe om daarmee de UVB-stralen en dus ook de vitamine D3 van het reptiel op peil te houden.

Belangrijkste bereik van golflengte

UVB wordt over het algemeen gebruikt als golflengte tussen 290 en 320 nm. Het bereik tussen 290 en 305 nm is echter het belangrijkst. Al onze nieuwe UVB-lampen zijn ontworpen voor een maximale vitamine D3 fotosynthese en gericht op een UVB-uitstoot van 294 nm. Op deze golflengte is de vitamine D3 synthese het meest actief!

null

Te veel UVB is ook niet goed!

Het kan de ogen en de huid van reptielen verwonden, kanker veroorzaken of leiden tot een slechte voortplanting.
BESTEL EXO TERRA VERLICHTING IN DE WEBSHOP