Soorten karper onderlijnen

Er zijn verschillende soorten onderlijnen voor het vissen op karper. Benieuwd welke onderlijn voor karper vissen jij het beste kunt gebruiken? Wij zetten ze graag even voor jou op een rij!

Normale onderlijn oftewel de basic rig

Over het algemeen maken de startende karpervissers gebruik van een normale onderlijn, de basic rig. Deze gevlochten onderlijn is eenvoudig te knopen en heeft een lengte van ongeveer 10 tot 20 cm. Als haakmaat word er meestal voor maat 6 of 8 gekozen. En afhankelijk van de bodemkleur kies je de kleur en dikte van de onderlijndraad. Voor de kleur van je onderlijndraad kies je afhankelijk van de bodem voor gravel (zandbodems) weed (waterplanten) of silt (modderbodems). Wanneer je voor deze normale onderlijn kiest dan zit je over het algemeen op de Nederlandse wateren goed.

De combi rig

Een combi rig (of combinatie rig) bestaat uit twee soorten onderlijn materiaal. Door een combi rig wordt het aas op de meest natuurlijke manier gepresenteerd zonder dat deze tijdens het werpen in de knoop kan raken. Hierbij is een gedeelte van het onderlijn materiaal stug en een gedeelte soepel, de verhouding is ongeveer 90/10. Dit zorgt ervoor dat de karper de haak lastig kwijt zal raken.

De helicopter rig

Doordat de helicopter rig door middel van een wartel boven het lood is bevestigd zal deze tijden het werpen niet snel in de knoop raken. Dat maakt deze karper rig zeer geschikt voor het vissen op grote afstand. Als eerste zinkt het lood naar de bodem en de onderlijn met het aas daarna. Hierdoor zal je aas niet in de bodem wegzakken. De helicopter rig is daarom zeer geschikt voor wateren met een zachtere ondergrond met modder of waterplanten. Afhankelijk van de omstandigheden is de ideale onderlijn lengte 10 a 20 cm.

De stiff rig

De stiff rig, de naam zegt het al, wordt gebruikt met stugge onderlijn materialen. Vaak met een korte lengte van 8 tot 15 cm. Stug onderlijn materiaal heeft als voordeel dat de karper de onderlijn lastig kwijt raakt. Vooral op wateren waar veel dressuur heerst werkt de stiff rig erg goed. Wanneer karpers het aas snel uitspugen zal door de stugheid en de vorm van deze onderlijn de karper sneller worden gehaakt.

De bananen rig / banana rig

Van alle rigs is de bananen rig voor karpers het moeilijkst kwijt te raken. Deze korte rig bestaat uit ongeveer 2 a 3 cm gebogen onderlijn materiaal. Door deze kromme vorm is inhaking bijna gegarandeerd! Vandaar dat deze rig ook perfect is om op dressuur wateren te gebruiken. Over het algemeen wordt deze karper onderlijn gebruikt in combinatie met een pop-up boilie. Met een loodje zorg je ervoor dat de pop-up boilie net boven de bodem hangt en niet aan de oppervlakte zal komen.