Wil je een hond adopteren of een puppy kopen? Dit kan bij een dierenasiel of fokker, maar er bestaan ook handige websites die je helpen om op een verantwoorde manier een hond te adopteren. In dit artikel geven wij tips over hoe en waar je op een verantwoorde wijze een leuke hond kunt adopteren en waar je op moet letten!

tip hondenspeelgoed

Welk hondenras past bij jou?

Heb je nog geen idee welke hondenrassen er allemaal zijn? Of welke bij jou past? Doe hier de puppytest! Zo kom je er binnen 5 minuten achter welke rassen voor jou geschikt kunnen zijn.

Er zijn meerdere manieren om een hond of een puppy te adopteren of kopen, maar niet alle manieren zijn even verantwoord. Koop een hond niet als een impulsaankoop, maar denk goed na bij de beslissing van de aankoop. Wij hebben alles op een rijtje gezet waar jij als toekomstige baasje aan moet denken bij de aankoop van je nieuwe hond.

Puppy kopen

Voordat je een puppy gaat kopen, kan je kiezen of je een hond met of een hond zonder stamboom wilt kopen. 

Honden met een stamboom zijn rashonden waarbij een document van de voorouders van een hond bekend is. De stambomen worden vergeven door de enige kynologische club van Nederland: de Raad van Beheer. Een stamboomhond kan je aanschaffen door middel van een rasvereniging die aangesloten is aan de Raad van Beheer. Wanneer een (ras)hond niet het officiële stamboom van de Raad van Beheer heeft, dan is het geen stamboomhond.

Honden zonder stamboom kunnen zowel rashonden als kruisingen zijn. Dit zijn vaker particulieren die eenmalig fokken met een nestje of hondenfokkers van rassen die niet geregistreerd zijn bij de Raad van Beheer (voorbeeld is Labradoodle).

null

Pas op voor malafide hondenhandel

Illegaal geïmporteerde (gefokte) honden worden in het buitenland, in hele slechte omstandigheden, gefokt en gehuisvest. Vervolgens worden deze honden voor (hoge) prijzen, zonder check van een organisatie of dierenarts, verkocht op verschillende platforms in Nederland. Een risico op gezondheidsproblemen, gebrek aan socialisatie en gebrek aan registratie zijn de gevolgen. Maak jouw keuze verantwoord en bekijk hier onze checklist voordat je een puppy koopt. Samen stoppen we illegale hondenhandel!

Je kunt zowel stamboomhonden als honden met een stamboom veilig op internet kopen. Wil je de malafide handel niet steunen en zoek je op een verantwoorde manier naar jouw puppy? Check dan Bazoeki!

Bazoeki

Bazoeki

Via Bazoeki kan je puppy’s met en zonder stamboom kopen op een verantwoorde manier. De fokkers van de puppy’s worden gescreend door Bazoeki om broodfok tegen te gaan. Vervolgens worden potentiële pupkopers gescreend of ze goed geïnformeerd zijn en een bewuste keuze maken. Op deze manier koop je op een verantwoorde, geïnformeerde manier een puppy die van een goede fokker afkomt. Je hoeft je geen zorgen te maken of de honden van malafide hondenhandelaren, oftewel broodfokkers, afkomen. Zo krijgt iedere hond en eigenaar de match die ze verdienen en hou je de malafide hondenhandel niet in stand.

Asielhond (rescuehond) adopteren

Als je niet kiest voor een pup van een bepaald ras van een erkende fokker, is het leuk om op zoek te gaan om een hond uit het asiel te adopteren of een rescuehond uit het buitenland. Waar kun je allemaal op letten voor je de keuze voor een herplaatser maakt?

Bedenk als eerst of je een puppy of een volwassen hond wilt. Ook een asiel- of rescuehond kan nog pup zijn. Het is dus ook nu een goede vraag of je een pup wilt die je nog helemaal zelf op moet voeden (zindelijk maken) of dat je liever voor een iets volwassenere hond gaat die de basiscommando’s meestal al onder de knie heeft.

Ook kan je kiezen of je een kruising of een rashond wilt adopteren. Voordeel van een rashond is dat het karakter wat duidelijker te voorspellen is. Zeker bij een pup van een kruising is het lastig te voorspellen hoe groot hij wordt, of hij jachtinstinct heeft en of hij bijvoorbeeld goed met kinderen overweg kan.

tip hondenspeelgoed

Welke rashonden bestaan er?

Heb je nog geen idee welke hondenrassen er allemaal zijn? Neem eens een kijkje op onze rashondenpagina om alvast wat basiskennis van verschillende rassen op te doen. Hier vind je de karaktereigenschappen, benodigde zorg maar ook de eventueel te verwachten erfelijke ziektes of aandoeningen.

Je kan op zowel internet als in een fysiek asiel een hond adopteren. Bekijk hieronder welke mogelijkheden verantwoord zijn om een hond te adopteren.

Dierenasiels

Bijna in elke stad is een asiel te vinden. Je kunt zowel honden, katten en zelfs konijnen, knaagdieren en vogels adopteren bij een dierenasiel. Wil je heel gericht op diersoort zoeken wat er bij jou in de buurt is? Dan kan de website van Stichting Dierenasiels je meer duidelijkheid geven! Ook kun je een kijkje nemen op de website van de Dierenbescherming. Wekelijks worden verschillende asieldieren in het zonnetje gezet, want ieder dier verdient een heerlijk thuis om te verblijven!

Verhuisdieren

Op de website van stichting Verhuisdieren kan je ook je maatje(s) voor het leven vinden en adopteren! Verhuisdieren is een online platform waar je terecht kan voor een nieuw vriendje op vier poten. Honden, katten en konijnen hebben een profiel op de website en wanneer jij het ideale zoekprofiel voor jou invult, komen de best passende dieren in jouw spotlight.

Asielhond op het oog? Check hier de tips!

Lees hier enkele tips die je kunt vragen bij het asiel:

  • Vraag de asielmedewerker naar het karakter van de hond. Wat weten ze van zijn verleden?
  • Vraag of je de hond een aantal keer mag ontmoeten en ga even met hem wandelen. Misschien mag hij ook even een stukje mee in de auto?
  • Vraag naar de gezondheid van de hond en de recente vaccinaties. Gewoonlijk zijn ze al ingeënt, ontwormt en ontvlooit.
  • Vraag naar eventuele gedragsproblemen of aandachtspunten in het gedrag.
  • Vraag of de hond al even alleen kan zijn.

Onthoud dat een asiel- of rescuehond een verleden heeft en dat je vaak wat extra geduld moet hebben met deze honden. Daarnaast moet je altijd rekening houden met een gewenningsperiode. De hond komt in een nieuwe onbekende situatie wat spanning met zich meebrengt. Dit kan ervoor zorgen dat de hond afwijkend gedrag vertoont. Het is daarom niet zo gek als hij bijvoorbeeld tijdelijk niet zindelijk is. Geef je nieuwe hond de tijd om te wennen en jou te vertrouwen. Dan kun je – ook met een tweedekanshond – een bijzondere en innige relatie opbouwen.