Menu

Je kat wennen aan ander voer kan soms een hele uitdaging zijn, want de kattenmaag en darmen raken makkelijk van slag en bij abrupt overstappen op ander kattenvoer. Ook kan je kat flink ziek worden. Dit kun je voorkomen door je kat geleidelijk aan het nieuwe voer te wennen. In dit artikel lees je hoe je goed kunt wisselen van kattenvoer.

Wisselen van kattenvoer

Geef je kat eerst een paar dagen ca. 75% van haar gebruikelijke voer, gemengd met ca. 25% van het nieuwe voer. Vervolgens een aantal dagen 50% van het oude voer en 50% van het nieuwe voer. Dan nog enkele dagen ca. 75% van het nieuwe voer en nog ca. 25% van het oude voer en na een week is je kat probleemloos overgeschakeld op het nieuwe voer.

null

Neem je tijd!

Je mag hier gerust ook wat meer tijd voor nemen, zeker bij oudere katten, kieskeurige katten en katten met gezondheidsproblemen

Overstappen op dieetvoer

Soms heeft een kat een gezondheidsprobleem, waardoor het nodig is snel over te stappen op een ander voer. Dat betreft dan vaak speciaal dieetvoer. In zulke gevallen zal je dierenarts meestal adviseren meteen helemaal over te stappen op het dieetvoer en volg je uiteraard het advies van je dierenarts!

Als je katten altijd hetzelfde soort voer geeft kunnen ze erg kieskeurig worden en bestaat de kans dat ze, als ze ooit een speciaal dieetvoer moeten eten, bijvoorbeeld omdat er sprake is van nierproblemen, ze dit ook weigeren te eten.

null

Variatie

Een goede manier om toch te variëren is je kat standaard een goed voer te geven en hier niet in te wisselen, maar van andere merken en smaken voer de allerkleinste verpakking in huis halen en deze andere brokjes als traktatie of beloning tussendoor geven.

Kattenvoer weetjes

kattenvoer

Wist je dat katten het liefst meermaals per dag kleine maaltijden eten? Geef je je kat afgepast te eten, zorg dan dat ze minimaal 3 tot 4 keer per dag een kleine maaltijd krijgt.

Wist je dat katten het liefst alleen en op een rustige plaats eten, ver verwijderd van de kattenbak? Heb je een druk huishouden, geef je kat dan op een hogere plaats te eten. Heb je meerdere katten? Zorg er dan voor dat iedere kat een eigen plekje heeft waar ze in alle rust en ongestoord kan eten.

Natvoer voor katten

Als je je kat brokjes geeft, is het aan te raden de kat ook dagelijks wat blikvoer of ander natvoer te geven. Zo weet je zeker dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Als je natvoer geeft, je dit wel op kamertemperatuur aan je kat moet geven. Van te koud eten raken de maag en darmen van je kat snel van slag. Natvoer kan beste gegeven worden in een plat bakje of schaaltje, zodat de snorharen de rand niet raken tijdens het eten. De snorharen van je kat zijn heel gevoelig, waardoor het niet fijn is voor haar als ze de rand van het bakje raakt bij het eten.

Wist je ook dat een kat niet mag vasten? Natuurlijk kun je best even een paar uur wachten als je kat het nieuwe voer links laat liggen, maar realiseer je dat je kat ziek kan worden als ze langere tijd niet eet. Ze wordt dan ook misselijk en zal daardoor helemaal niet meer willen eten. Juist dikkere katten zijn hier heel gevoelig voor!

Ruitenberg, kattenexpert