mopshond

Oorsprong gezelschapshonden

Het houden van gezelschapshonden gaat diep terug in de geschiedenis. Tegenwoordig houden we ook honden die oorspronkelijk waren bedoeld als jachthonden nu als gezelschapshond. Toch zijn er een aantal rassen waarvan bekend is dat deze altijd al als gezelschapshond werden gehouden.

Voorbeelden hiervan zijn de dwergspaniëls en de pekingees. Vooral in China en Europa werden veel honden gebruikt als gezelschapshond. Een bekend voorbeeld van een schoothondje in de geschiedenis is de mopshond van Willem van Oranje.

Gezelschapshonden nu

Zoals is verteld worden veel honden die oorspronkelijk als jachthonden waren gefokt gehouden als gezelschapshonden. In het artikel over jachthonden wordt hier meer over verteld. Gezelschapshonden kunnen vandaag de dag allerlei verschillende hondenrassen zijn. De meeste honden worden namelijk in Nederland gehouden puur voor het plezier van het baasje. Een bekende gezelschapshond van nu is bijvoorbeeld de golden retriever. Zijn zachte en vriendelijke karakter maken deze hond tot een echte kameraad. Doordat deze hond zo mensgericht is wordt de golden retriever ook ingezet als blinde geleidehond. Gezelschapshonden worden dus ook gebruikt om het leven van mensen op een andere manier te verbeteren.

Karakter van een gezelschapshond

Het karakter van een gezelschapshond kan worden omschreven als een aanhankelijke hond naar mensen toe. Bij veel gezelschapshonden wordt het ook gewaardeerd als deze kunnen omgaan met kinderen. Gezelschapshonden kunnen namelijk terecht komen in families met kinderen.

Trainen met een gezelschapshond

Jachttraining of een andere training zorgt voor leuke sociale activiteit samen met jouw hond. Dit is niet alleen interessant voor jachthonden maar juist ook voor gezelschapshonden. Er zijn veel verschillende hondensporten waar jij en jouw hond kunnen deelnemen om een band op te bouwen. Voorbeelden hiervan zijn dog-frisbee en agility