Longeren is een ideale manier om je paard of pony te trainen; voldoende beweging te geven, soepel te houden, losser en buigzamer te maken. Met longeren leert het paard om zelfstandig op vier benen te lopen en een goede balans te ontwikkelen.

Longeren wordt ook gebruikt om jonge paarden en pony’s te beleren en zadelmak te maken; als opbouw wanneer het paard na ziekte of blessure weer langzaam aan het werk mag of als warming-up en cooling-down na het rijden.

Tot slot is longeren een leuke manier om je paard of pony te trainen om afwisseling te brengen in je trainingsschema en om jullie band te versterken!

Wat heb je nodig om te longeren

Voordat je begint met longeren is het belangrijk dat je je paard of pony een uitgebreide poetsbeurt geeft. Het is belangrijk om je paard of pony altijd te poetsen voordat je gaat rijden of longeren. Het borstelen van je paard of pony heeft een masserend effect en bevordert de bloedsomloop en is goed voor de huid. Daarnaast heb je tijdens het poetsen de kans om te controleren of er geen kleine verwondingen zijn.

null

Onderlinge band versterken

Een poetsbeurt versterkt ook de band tussen jou en je paard, dus nog een goede reden om de borstels te pakken!

Het eerste wat je nodig hebt om je paard of pony te longeren zijn een halster en een longeerlijn. Je kunt echter met verschillende optomingen longeren. Een handig hulpmiddel tijdens het longeren met een hoofdstel is een bitstukje. Een bitstukje zorgt ervoor dat het hoofdstel recht blijft zitten en de druk verdeeld wordt.

Tijdens het longeren maak je gebruik van je lichaamstaal en stemhulpen om je paard voorwaarts en neerwaarts te laten bewegen en te laten stoppen. Als hulpmiddel kun je ook een longeerzweep gebruiken.

Longeren hoe doe je dat?

Als je je paard of pony longeert dan sta je zelf in het midden van de longeerbak en probeer je het paard mooie cirkels om jou heen te laten lopen. De voorkant van jouwlichaam moet gericht zijn op het stuk achter de schouder van het paard. De longeerlijn houd je in de hand van de looprichting van het paard. Deze hand is de richtingsaanwijzer voor het paard. De andere hand dient als drijver. Dit is de hand waar je de longeerzweep vast houdt. De longeerzweep gebruik je om het paard te begeleiden, niet om het paard continu naar voren te drijven. Zorg er daarom voor dat de punt van de zweep naar een punt 2 à 3 meter achter de billen van het paard wijst.

Tijdens het longeren maak je gebruik van je lichaamstaal en stemhulpen om je paard voorwaarts en neerwaarts te laten bewegen en te laten stoppen. Als hulpmiddel kun je ook een longeerzweep gebruiken.

Werken aan de band met je paard

Naast dat je paard beweging krijgt door het longeren is het een goede manier om jullie band te versterken. Tijdens het longeren wil je dat je paard alert is en op jou gericht. Dit doe je door veel variatie aan te brengen tijdens het longeren, zodat het niet saai wordt!

Dit kun je doen door het paard veel afwisselingen in tempo te laten maken, de cirkels te vergroten en te verkleinen of door gebruik te maken van cavaletti’s. Door veel variatie aan te brengen tijdens het longeren zal je paard goed op jou gaan letten, omdat hij niet kan voorspellen wat het volgende is wat je van hem gaat vragen. Hierdoor gaan jij en je paard vele intensiever met elkaar communiceren en dit zal jullie band versterken.

null

Observeren

Je kan je paard goed observeren tijdens het longeren, omdat je letterlijk van een afstandje toe kijkt. Je kunt zien hoe het met je paard gaat; is hij ontspannen of juist gestrest; loopt hij soepel of stram. Deze informatie kun je goed gebruiken om je training aan te passen en je paard in topconditie te houden!

Benieuwd naar accessoires voor longeren? Bekijk ons assortiment online!

BESTEL PAARDENACCESSOIRES IN DE WEBSHOP