Soezie bakproducten
Met de producten van Soezie bak je zelf eenvoudig de lekkerste broden, koeken en cakes. Kom bij een Boerenbond winkel langs voor het complete Soezie assortiment, of bekijk alle Soezie producten in onze webshop.
Sinterklaasrecepten
Probeer eens één van de vier onderstaande sinterklaasrecepten voor heerlijke speculaaskoeken of speculaascake. Maar ook de kruidnotencake is super leuk om te bakken met kinderen!
INGREDIËNTEN (voor 8 à 10 koeken)
Voor het deeg
400 g SOEZIE Mix voor speculaas
1 ei
120 g harde boter, in blokjes
Voor de versiering
Cake ’n Party Rolmarsepein (beschikbaar in onze webshop)
Bloem voor patisserie
Icing
Voor de staf van Sinterklaas (optioneel)
Gele rolmarsepein
Glanspoeder goud
Alcohol (bijvoorbeeld jenever)
Bak- en kookbenodigdheden
Houten speculaasplank (Sinterklaas, Zwarte Piet)
Oven met bakplaat
Bakpapier
Basismodelleerset
Penselen
Keukenhanddoek
BEREIDEN
1. Voeg de ingrediënten samen en kneed ze tot een homogeen deeg. Bestrooi het deeg met bloem en laat 15 à 30 minuten afkoelen in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi een keukenhanddoek lichtjes met patisseriebloem en klop de speculaasplank met de figuur naar beneden in de bloem. Daardoor vormt zich een miniem laagje bloem op de plank en komt het speculaasdeeg er makkelijker uit.
3. Maak een rolletje deeg en leg het op de plank. Druk het deeg er met beide duimen in. Snijd met een scherp mes of een taartzaag het overtollige deeg weg. Tik met de plank tegen het werkblad om de deegkoeken los te maken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestuif de plank opnieuw met bloem en ga op dezelfde manier verder.
4. Bak de speculaaskoeken 18 minuten op 175 °C. Neem ze op tijd uit de oven; tijdens het afkoelen worden ze nog harder. Laat de speculaas volledig afkoelen.
VERSIEREN
1. Gebruik de speculaasplankjes om je marsepein de juiste vorm te geven. Druk een stukje uitgerolde marsepein in de speculaasplank. Doe dat in één beweging zodat het stukje niet verschuift. Neem het er weer uit en snij met een keukenmes de vorm verder mooi uit. Breng verdere details aan met de stokjes van de modelleerset. Lijm alle stukjes marsepein op de speculaas met icing.
INGREDIËNTEN
Voor de kruidnoten (40 à 50 stuks)
200 g SOEZIE mix voor speculaas
½ ei (= 25g)
75g boter
Voor de boerencake (vorm 11.5x25cm)
200g SOEZIE mix voor boerencake (beschikbaar in onze webshop)
100g boter
2 eieren
BEREIDEN
1. Meng de ingrediënten voor de kruidnoten tot een homogeen deeg. Laat dit opstijven in de koelkast. Maak hiervan bolletjes van 12g, snij deze doormidden en leg op een bakplaat. 14min bakken op 160°C.
2. Voor de cake roer je de boter mals, voeg de eieren en daarna de mix toe. Klop gedurende 5 minuten tot een homogeen beslag.
3. Meng de kruidnoten onder het beslag. (houd een 10-tal kruidnoten aan de kant, die leg je bovenop het beslag als dit in de vorm zit.) Vet een bakvorm in en giet het beslag in de vorm. Leg enkele kruidnoten bovenop het beslag.
4. Bak de cake 20 minuten op 150 °C en vervolgens 20 à 25 minuten op 170 °C.
INGREDIËNTEN (voor 12 stuks)
Voor het deeg
400 g SOEZIE mix voor speculaas
1 ei
100 g boter
30 g Dibro amandelschilfers
Voor de afwerking
Amandelschilfers
BEREIDEN
1. Kneed de mix, de boter en het ei tot een homogeen deeg. Meng op het einde de amandelschilfers door het deeg.
2. Laat het deeg 30 minuten afkoelen in de koelkast.
3. Weeg stukjes af van 50 g. Rol er cilinders van 10 cm. Druk deze cilinder in de geschaafde amandelen en plaats je koeken op een bakplaat. Laat voldoende ruimte vrij, want je koeken gaan nog een beetje uitzetten.
4. 20 min bakken op 175°C. Laat afkoelen op een rooster.
INGREDIËNTEN
375 g SOEZIE Mix voor Speculaascake
300 g appelmoes met kleine stukjes
50 g amandelschilfers
150 g boter
3 eieren
Bak- en kookbenodigdheden
Oven
1 springvorm Ø 24 cm
bakpapier
antikleefpan
taartrooster
BEREIDEN
1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
2. Roer de boter zacht. Meng ze met de eieren. Voeg de Mix voor Speculaascake toe, en klop in 5 minuten tot een luchtig beslag.
3. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Schep de appelmoes op de bodem en strijk de vulling gelijkmatig uit.
4. Schep het speculaasbeslag op de appelvulling.
5. Bak de taart 45 à 50 minuten op 170 °C.
6. Rooster de amandelschilfers in een antikleefpan. Roer ze geregeld om, zo verbranden ze niet.
7. Haal de bakvorm uit de oven. Leg hem omgekeerd op een taartrooster en klik de bodem en de ring los. Verwijder het bakpapier voorzichtig van de appelmoesvulling. Bestrooi de taart met amandelschilfers.
TIP
Een extra smakelijke appelmoesvulling? Roer er wat rozijnen door.