Agility wordt ook wel behendigheid genoemd. Dit is een sport met een hindernisparcours voor jouw hond. Zelf geef je de hindernissen aan door middel van gebaren. In dit advies wordt er duidelijk uitgelegd wat agility is, voor wie agility geschikt is, welke materialen er zijn en over de wedstrijden en het recreatief beoefenen van deze sport.

Wat is agility?

Bij agility loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours. Jouw hond moet dan sprongen maken en tunnels en andere obstakels overwinnen. De schofthoogte van jouw hond bepaalt de hoogte van de hordes.

Agility is echt samenwerken met jouw hond. Samen vormen jullie één team en motiveer jij je hond om hem zo goed en zo snel mogelijk het parcours af te laten ronden. Doordat de hond commando’s van zijn baas, ook wel handler genoemd, moet opvolgen voor het goed doorlopen van het parcours, krijg jij een beter opgevoede hond. De handler mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken. De handler geeft aanwijzingen door middel van zijn stem en gebaren. Het meerendeel van de honden vindt het geweldig om de hindernissen te overwinnen.

Voor wie is agility geschikt?

Bij agility draait het om samen met je hond plezier te hebben. Op recreatief niveau kan in principe elke gezonde hond die minimaal 1 jaar oud is, met elke baas meedoen. Dit wordt dan afgestemd op de schofthoogte en lichaamsbouw van de hond. Voor grote, zware honden, maar ook voor honden die door een lang lichaam in combinatie met korte poten minder goed kunnen springen is agility minder geschikt.

Recreatief of wedstrijden?

De sport kan goed recreatief worden beoefend, maar je kan ook deelnemen aan wedstrijden. Er zijn vier hoogteklassen: small, medium, intermediate en large. En vier verschillende niveaus: debutanten, 1e, 2e en 3e graad. Door punten te behalen kun je promoveren naar een hoger niveau. Ook zijn er veteranenklasse voor de oudere honden en teamwedstrijden voor junioren.

Welke onderdelen worden er gebruikt bij agility?

Hoogtesprong

De hoogtesprong is een hindernis waarbij de hond over een horde heen moet springen. De hoogtesprong wordt in de hoogte versteld van jouw hond. De horde stelt de sprongkracht van jouw hond op de proef. Wil jij de hoogtesprong thuis oefenen met jouw hond? Dat kan! Bestel de horde in onze webshop.

BESTEL HIER DE HOOGTESPRONG

Muur

De muur is een hoogtesprong die er uit ziet als een muur. Deze is aan de onderkant dicht en kan niet in hoogte worden versteld. Een alternatief voor de muur is vaker ook een ring waar de hond doorheen moet springen. Ook bij deze hindernis wordt de sprongkracht van jouw hond op de proef gesteld.

BESTEL HIER DE RING

Breedtesprong

De breedtesprong is een hindernis waarbij meerdere planken van groot naar klein achter elkaar liggen. De hond moet dan voornamelijk ver springen en niet hoog. De sprongkracht van jouw hond wordt hierbij op een andere manier op de proef gesteld, dit komt omdat je hond bij deze horde ver moet springen en niet hoog.

Slalom

Dit zijn meerdere paaltjes achter elkaar waar je hond omheen moet slalommen. Bij deze hindernis wordt snelheid en coördinatie verwacht van jouw hond. Wil jij de slalom oefenen met jouw hond? Bestel deze hindernis dan in onze webshop!

BESTEL HIER DE SLALOM

Tunnel

De tunnel is, zoals de naam doet vermoeden, een ronde buis met aan beide kanten een opening. Hier moet jouw hond doorheen rennen. Deze hindernis is om de snelheid van jouw hond te meten. De tunnel wordt vaker in een bocht gelegd zodat jouw hond nog een extra obstakel heeft, of het wordt zelfs nog moeilijker gemaakt door er een horde achter te zetten die jouw hond juist niet moet nemen na de tunnel. De horde moet dan op tijd worden ontweken door jouw hond en dit vergt een goede samenwerking met jouw hond op basis van commando en snelheid. Wil jij de tunnel thuis oefenen met jouw hond? Dit kan, bestel de tunnel hier in onze webshop!

BESTEL HIER DE TUNNEL

Slurf

De slurf is een tunnel met aan de achterkant een stuk zeil. Deze tunnel is dus achter dicht. Veel honden vinden dit in het begin erg akelig, maar daarna is het een makkie voor ze. Bij de slurf draait het ook om snelheid van jouw hond, maar de angst overwinnen is bij dit obstakel het belangrijkste.

Katteloop

Dit is een houten brug waarbij de hond het loopplankje op moet en weer af. De hond moet bij het afstappen helemaal tot aan de witte lijn lopen. Wanneer je hond de kattenloop op gaat, moet hij voor de witte lijn op de balk zijn gestapt. Wanneer dit niet gebeurt telt deze hindernis niet mee. Bij deze hindernis wordt de balans van jouw hond op de proef gesteld.

Wip

De wip is zoals een speeltuin wip. Deze heeft een lange balk met een draaipunt. De wip heeft dezelfde regels als de kattenloop. De hond moet voor de witte lijn op de wip stappen en aan de andere kant achter de witte lijn zijn, met alle vier de poten, voordat hij eraf springt. Ook moet de wip de grond helemaal aanraken voordat de hond van de wip af mag gaan. Op de afbeelding is dit aangegeven met een rood vlak.

A-schutting

Dit is een hoge toren die op een A lijkt. Ook hier zitten witte lijnen op en de hoogte van de hindernis wordt aangepast aan de hoogte van jouw hond. De A-schutting vergt veel balans en moed voor jouw hond.

Agility voor jou en je hond?

Ben jij enthousiast geworden en wil jij met je hond agility gaan doen? Bestel de materialen hier en oefen in je eigen tuin. Wil jij wedstrijden gaan doen? Kijk dan voor een vereniging bij jou in de buurt en schrijf je in!

Deel jouw foto met @petsplacenl

Maak een leuke foto of video van jouw hond die een hondensport beoefent, deel deze met @petsplacenl en maak kans op een 20 euro cadeaubon en een plekje op onze website.

tip

Meer informatie over hondensporten

Ben jij enthousiast geworden en wil je alvast beginnen met trainen? Klik dan op de button hieronder om alle agility materialen te bestellen. Wil je toch liever een andere hondensport gaan beoefenen? Klik dan hier voor meer informatie over de andere hondensporten.
BESTEL AGILITY MATERIALEN