In dit advies wordt er meer informatie gegeven over dog frisbee. Dit is een sport waarbij je met je hond samen in beweging bent. In dit advies lees je meer over het ontstaan van dog frisbee, wat het inhoud, hoe je leert gooien en welke frisbees er überhaupt worden gebruikt.

Ontstaan van Dog Frisbee

Deze sport bestaat sinds 1974 in Amerika. Alex Stein die met zijn Whippet Ashley liet zien dat frisbee niet alleen een sport is voor mensen maar ook voor honden. Alex smokkelde Ashley een baseball stadion in en rende tussen de 7e en 8e inning het veld op. Hij gaf een spectaculaire show met zijn hond, maar werd wel gearresteerd. Door deze actie heeft hij een basis gelegd voor dog frisbee. De uitzending was namelijk live op nationale televisie. Dog frisbee is inmiddels een populaire hondensport in Amerika. Deze sport wordt voornamelijk in Europa, Amerika, Japan en China beoefend.

Wat is Dog frisbee?

Dog frisbee is een sport die je in wedstrijdverband maar ook recreatief kan beoefenen. Creativiteit en afwisseling kan je bij deze explosieve krachtsport goed kwijt. Binnen deze sport kan iedereen meedoen. De sport wordt aangepast aan jou en je hond, dit maakt deze sport ontzettend toegankelijk.

Spelvarianten

Freestyle

Bij freestyle werk je met 5 tot maximaal 10 frisbees, dit is afhankelijk van het format. Bij freestyle werk je toe naar een show op muziek, waarbij je verschillende worpen en trucjes laat zien. Freestyle is ontzettend leuk om samen met jouw hond te doen. Creativiteit, gooitechnieken, drive en atletisch vermogen van de hond zijn onderdelen waar naar wordt gekeken tijdens een freestyle routine.

Throw & catch

Bij throw & catch gebruik je 1 frisbee gedurende 60 seconden. Bij throw & catch moet je de frisbee zo vaak en ver mogelijk gooien, binnen een vak van 20 bij 50 meter. De hond brengt de frisbee elke keer terug naar jou, zodat je snel weer opnieuw kan gooien.

Binnen throw en catch bestaat tevens de long distance/quadruped, waarbij de handler de frisbee zo ver mogelijk gooit en de hond deze moet vangen.

Veiligheid

Het is belangrijk dat je veilig te werk gaat bij dog frisbee. Je moet namelijk niet te vroeg starten met je hond. Je kan al vroeg aan de slag met: trucjes aanleren, de hond leren vangen en de hond een stukje prooidrift aanleren. Omdat de groeischijven van de hond met 18 maanden sluiten, is het belangrijk dat je tot die tijd voorzichtig bent met springen, draaien en landingen. Verder is het belangrijk dat de ”handler” (de gooier van de frisbee) leert gooien, plaatsen en timen.

null

Let op de ondergrond

Let op de ondergrond waar je gaat dog frisbeeën. De grond moet namelijk vlak zijn en zonder kuilen. Gras is hiervoor het prettigst. Zand is voor dog frisbee geen probleem, maar een bevroren of een gladde ondergrond is voor de landingen niet handig of prettig.

Leer gooien met de frisbee

De worpen worden altijd eerst geoefend zonder de hond. Een voldoende spin (draai in de frisbee), plaatsing en timing zijn erg belangrijk. Binnen de frisbeesport heb je veel frisbeespellen, zoals: ultimate, double, disc court, kanjam, disc golf, etc. waardoor je de frisbees goed leert gooien en plaatsen. Er zijn honderden verschillende worpen binnen de freestyle, wat het frisbeeën enorm veelzijdig maakt. Je bent nooit uitgeleerd bij deze hondensport.

Frisbee gooien met je hond

De meeste mensen die starten met het gooien van de frisbee voor de hond, gooien veel te ver. Echter, als je de hond wilt leren vangen en timen, is het veel handiger als je in eerste instantie heel dichtbij gooit. Frisbees moeten altijd in de looprichting van de hond worden aangegooid, dit voorkomt dat de hond gekke capriolen uit moet halen om de frisbee te vangen.

Soorten frisbees

Frisbees zijn er in allerlei soorten en maten. Met honden gebruik je natuurlijk de speciale hondenfrisbees. Die heb je in verschillende kwaliteiten. Voor honden met een harde beet zijn er zelfs speciale bijtproof frisbees. Voor het oefenen met dog frisbee kun je onze frisbees prima gebruiken.

Gevolgen van een verkeerde frisbee

Wanneer de verkeerde frisbee wordt gekocht kan jouw hond zich verwonden. Ook kan de frisbee te groot, te zwaar of juist te licht en te klein zijn voor jouw hond.

BESTEL JOUW HONDENFRISBEE HIER

Zelf dog frisbee gaan doen met jouw hond?

Ben jij enthousiast geworden en wil jij zelf dog frisbee gaan doen met jouw hond? Je kunt zelf dog frisbee gaan oefenen op een grasveld in de buurt. Wanneer je wedstrijden wil gaan doen kan je een hondensportvereniging bij jouw in de buurt zoeken en jou en je hond opgeven!

null

Meer informatie over hondensporten

Wil jij meer informatie over andere hondensporten? Klik dan hier!

Deel jouw foto met @petsplacenl

Maak een leuke foto of video van jouw hond die een hondensport beoefent, deel deze met @petsplacenl en maak kans op een 20 euro cadeaubon en een plekje op onze website.