Wordt je buxus kaalgevreten? Grote kans dat dit het werk van de buxusmot is. De rupsen van deze motten eten graag aan de bladeren waardoor je haag erg veel schade kan krijgen. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan de buxus zelfs afsterven!
Hoe ziet de buxusmot eruit?
Je herkent de buxusmot aan zijn witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. Een volwassen mot is ongeveer 4 centimeter groot. De buxusmot is actief van april tot en met oktober maar vooral te zien van juli tot en met september. Buxusmotten leggen eitjes in je buxus maar vreten niet aan de bladeren, dit is het werk van de rupsen.
Hoe ziet de buxusrups eruit?
Naarmate de buxusrups zich ontwikkelt, verandert hij ook van uiterlijk. Jonge rupsen hebben een gele kleur. De rupsen worden later groener met bruine of zwarte strepen en stippen. Je kunt de aanwezigheid van de buxusrups ook herkennen aan spinsels die ze achterlaten op je haag.
Eitjes van de buxusmot
Een bezoekje van de buxusmot op jouw buxus is niet bepaald onschuldig. De vrouwtjes leggen maarliefst 800 eitjes in de 8 dagen dat de mot leeft. Ze leggen de eitjes aan de onderkant van buxusbladeren.
Bestrijden van de buxusrups en buxusmot
Het is belangrijk dat je zowel de buxusrups als de buxusmot aanpakt. Zorg dat je alle rupsen in de buxus bestrijdt. Staan er in jouw straat meerdere buxussen? Dan is het belangrijk dat het probleem ook daar wordt aangepakt. Met een monitoringsval vang je de motten. Zo voorkom je een nieuwe lichting rupsen in de toekomst. Bij Boerenbond vind je verschillende producten om buxusrupsen of buxusmotten snel en effectief te bestrijden.
Luxan Delete Concentraat bestrijdt de buxusrups en buxusmot snel en effectief. Het gif werkt als het contact maakt met het insect maar ook wanneer het, via de plant, in de maag terecht komt. Het bestrijdingsmiddel heeft daarnaast een langere nawerking aangezien het nog een tijd aanwezig blijft op je buxus. Luxan Delete Concentraat is voldoende voor 40 liter spuitvloeistof.
Luxan Delete Spray bestrijdt de buxusrups en buxusmot snel en effectief. Het gif werkt als het contact maakt met het insect maar ook wanneer het, via de plant, in de maag terecht komt. Het bestrijdingsmiddel heeft daarnaast een langere nawerking aangezien het nog een tijd aanwezig blijft op je buxus. Luxan Delete Spray is direct klaar voor gebruik.
Luxan Pyrethrum Plantspray is een ecologische gewasbescherming dat gebaseerd is op natuurlijke pyrethrinen. Uitermate geschikt voor het bestrijden van buxusrupsen en buxusmotten. Gebruik het bestrijdingsmiddel door direct op de insecten te sprayen en de onderzijde van de bladeren. Luxan Pyrethrum Plantspray is direct klaar voor gebruik.
De buxusmot zelf brengt weinig schade toe. Maar wanneer ze paart krijg je nieuwe rupsen die voor veel schade zorgen. Door de mannetjes te vangen met een mottenval (in combinatie met feromoon) voorkom je paring en daarmee nieuwe rupsen. Zo roep je die vervelende plaag snel een halt toe.
Houd je buxus vitaal en gezond
Topbuxus Health-Mix zorgt voor een sterkere buxus met een betere weerstand tegen buxusrupsen en buxusmotten. De samenstelling van bladmeststof en spoorelementen zorgt voor een preventieve en genezende werking tegen buxusschimmels. Gebruik het product maandelijks.
Is je buxus helemaal kaalgevreten?
Dan lijkt het nu misschien een hopeloos, geel gekleurd en kaal struikje. Veel mensen verwijderen de buxus of branden de plant weg. Maar dit hoeft helemaal niet! Grote kans dat je jouw ooit zo prachtige buxus nog kan redden. Lees hier hoe je dit doet.
Veel tuinbezitters met buxus hebben last van een opmars van de buxusrups en willen er graag iets aan doen. Daarbij willen de meesten ook de effecten voor de omgeving zo beperkt mogelijk houden, zo ook de vermoedelijke vergiftiging van mezen door middel van insecticiden. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan:
- Verwijder de rupsen handmatig. Wel behoorlijk veel werk maar effectief. Let wel op dat levende rupsen uit de GFT bak kunnen kruipen en terug naar je buxus kunnen.
- Maak gebruik van een buxusmottenval, de vallen zijn niet schadelijk voor vogels.
- Mocht je een gewasbeschermingsmiddel willen gebruiken, gebruik het middel echt conform gebruiksaanwijzing. De middelen die in tuincentra – tuinwinkels worden verkocht, zijn beoordeeld op effecten voor flora en fauna door het CTGB en zijn toegelaten wanneer deze conform verpakking worden ingezet.
- Gebruik absoluut geen huis-, tuin-, en keukenmiddelen en zeker geen middelen die via het buitenland of via internet illegaal op de markt worden gebracht. Het is namelijk maar de vraag wat deze producten voor effect op de natuur hebben.
- Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl of www.vlinderstichting.nl