Een aquarium kan een prachtige representatie van een stukje natuur zijn, en is vaak een echte eyecatcher in je woonkamer. Helaas kunnen er problemen ontstaan in je aquarium, veelal in de vorm van algengroei. Naast het feit dat algengroei visueel onaantrekkelijk is, is het ook schadelijk voor je planten. In dit artikel worden de meest-voorkomende algen beschreven, en hoe deze te verwijderen.

Net opgestart aquarium

Bij een net-opgestart aquarium ontstaan er vaak algen omdat de balans van het water nog niet dermate goed is dat algen op natuurlijke wijze worden afgebroken. Om een snel resultaat te boeken kan je gebruik maken van pH/kH minus of een CO2 set aan te schaffen, om ontbrekend koolstof aan te vullen.

Een bestaand aquarium

Bij een bestaand aquarium is het vaak na een onbalans in het water. Door het te weinig schoonmaken, medicijngebruik of teveel vissen. Maak eerst je aquariumfilter schoon, hevel de bodem goed af om de voedingsresten weg te halen en ga dan aan de slag met de algen. Probeer de pH naar een juist balans te brengen. Zorg er wel voor dat er genoeg CO2 aanwezig is.

Teveel licht

Ook moet er niet teveel licht op je aquarium staan. Bij stagnering van de plantengroei dient meer licht toegevoegd te worden. Hierbij moet uiteraard weer balans gecreëerd worden met CO2 en vloeibare bemesting. Bij overmatige groene alg moet er minder licht gegeven worden. Zorg ervoor dat bij het vernieuwen van de verlichting, de lampen stapsgewijs vervangen worden, want oude verlichting geeft minder licht, en dus door het ineens overschakelen naar volledig nieuwe verlichting is de kans groot dat er een teveel aan licht ontstaat en dat er een groene alg uitbraak voorkomt.

Teveel bemesten

Kijk uit met bemesten, want ook teveel vloeibare bemesting kan voor algengroei zorgen, dus doseer altijd de hoeveelheid die in de bijsluiter aangegeven staat. Het helpt ook om algeneters in je aquarium te doen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de Otocinclus soorten, Sewellia Lineolata of de Gyrinocheilus aymonieri. Deze soorten eten je planten niet op, maar helpen wel mee om de algen in toon te houden.

Groene algen komen vaak voor bij het opstarten van een aquarium, aangezien er dan nog geen balans is gecreëerd. Heb je je aquarium al iets langer en heb je last van groene algen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zet groene alg zich af op de ramen, en vormt het een groene gloed waar het licht overmatig aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lichtval van buitenaf. Daarnaast zijn planten met een groot bladoppervlakte kwetsbaarder voor algen, omdat algen zich makkelijk kunnen hechten aan ruwe oppervlakten.

Er zijn een aantal manieren om groene algen te bestrijden. Probeer allereerst wat snelgroeiende planten in je aquarium te zetten. Het gaat vaak om een te hoog fosfaat- of nitraatgehalte, en dit halen je snelgroeiende planten eruit, omdat ze die stoffen gebruiken om te groeien. Hierbij is het wel belangrijk dat je een goed balans creëert met het CO2 gehalte.

Groene alg is vaak wel makkelijk van de ramen weg te halen met een daarvoor bestemd sponsje. Dit sponsje kan, mits zorgvuldig, ook gebruikt worden voor bladeren met een grote oppervlakte.

Draadalgen in je aquarium zijn vaak heel vervelend. Het woekert zich over alle planten en ornamenten heen. Draadalgen zien eruit als lange, zachte slierten die donkergroen van kleur zijn. Ze hechten zich meestal aan de toppen van planten of op de ornamenten. De algen zijn niet makkelijk te verwijderen, maar je kunt ze wel aanpakken met een natuurlijk middel of met een bestrijdingsmiddel.

BEKIJK ALLE ALGEN-BESTRIJDINGSMIDDELEN

Draadalgen komen vaak wel voor in aquaria met een goede waterkwaliteit, maar toch is het verstandig om je water te testen. Het water kan je testen door Tetra test-strips 6 in 1 te kopen. Dit is een test die je water op de meest belangrijke waardes test.

  • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium
  • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium
  • Meegekregen vanuit een ander aquarium

Als de draden erg lang zijn kun je deze het beste eerst verwijderen voordat je aan de bestrijding gaat beginnen. Dit kun je het beste doen met een ruw stokje (satéprikker), steek deze in de lange draden en rol deze dan op zoals je ook spaghetti oprolt. Zo kun je de meeste lange draden verwijderen.

Als de meeste draden zijn verwijderd, zorg er dan voor dat de CO2-behoefte in je aquarium wordt aangepast. De CO2-behoefte is niet bij alle aquariums hetzelfde; dit is afhankelijk van het aantal en soort planten. Bij aquascaping is voldoende CO2 hebben essentieel om het effect dat je wilt behalen, te behalen. Als je veel planten hebt, heb je ook veel CO2 nodig. Zorg voor een goede watercirculatie zodat de CO2 zich door het gehele aquarium verspreidt.

Zorg ook dat je genoeg plantenvoeding toevoegt, dit natuurlijk ook weer naar behoefte. Hou er wel rekening mee dat wanneer je teveel voedingsstoffen toevoegt, de (draad)algen weer zullen groeien. Je moet zorgen dat de plantenvoeding tijdens de bestrijding van draadalgen geminimaliseerd wordt. Op die manier sterven de draadalgen af, omdat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.

De meeste algen groeien het beste onder veel licht, zo ook draadalgen. Breng daarom de tijdsduur van de verlichting terug zodat de algen, door het stoppen van de fotosynthese, minder voeding gaat opnemen, en zal sterven.

null

Vissen die draadalg eten

Draadalg wordt gegeten door: Platy's, Black molly's en Argusvissen. Let wel op dat de argusvissen niet te groot worden, anders beginnen ze aan je planten.

Blauwalgen komen zowel in de vrije natuur voor als in een aquarium. Deze algen zijn eigenlijk geen échte algen, maar een bacterie. Deze bacterie noemen we een cyanobacterie. Deze ‘algen’ zien eruit als een blauwgroen slijm dat zich gemakkelijk laat afhevelen. Blauwalgen zijn ook makkelijk van de planten te wrijven met je duim.

De ‘alg’ komt voor op het grind waar de voedingsbodem dicht aan het oppervlakte van de bodem komt. De ‘alg’ verspreidt zich in een zeer snel tempo over de planten, waardoor deze snel te weinig licht krijgen, waaraan zij zullen sterven.

  • Zorg ervoor dat er niet teveel fosfaat en nitraat in je aquarium zit. Dit kan in peil gehouden worden door water te verversen.
  • Zorg ervoor dat er niet teveel vissen in het aquarium zitten, want dit zorgt voor ammoniak, en dit zorgt weer voor algen.
  • Zorg ervoor dat je niet teveel voert, want dit zorgt voor vervuiling, en voor alg
  • Zorg ervoor dat je je filter regelmatig schoonmaakt en overtollig plantaardig materiaal weghaalt.

Allereerst wrijf je de blauwalg van de bladeren af, en hevel dan zo goed mogelijk de blauwalgen weg. Pak daarbij de toplaag van de bodem mee; grote kans dat hier nog overgebleven voedingsresten liggen. Het afgehevelde grind kan weer omgespoeld worden en terug in het aquarium geplaatst worden. Vul het afgehevelde water vervolgens bij met nieuw leidingwater, hierdoor los je de vervuiling grotendeels op. Haal er niet teveel water uit, want dit kan weer zorgen voor een verhoging van de nitriet, en dat is weer slecht voor je vissen. Na het verversen kan je wat nitraat toevoegen en denk hierbij aan Easy Life Nitraat. Doe het licht van je aquarium uit en plak daarna je aquarium af met een donker folie of met vuilniszakken. Zorg er wel voor dat als je het aquarium verduistert, je dit minimaal voor 36 tot 48 uur doet. Mocht je CO2 gebruiken, verlaag deze dan tot een minimale toevoer.

De vissen en de planten hebben hier geen last van, al zullen ze wel weer aan het licht moeten wennen als je de kuur beëindigt. Zorg dan dat je nitraat-gehalte weer op een goed niveau komt (20ppm) Schakel het CO2 systeem weer in en zorg dat het filter schoon is. In plaats van afdekken kun je ook kiezen een bestrijdingsmiddel te gebruiken.