Vogels in de tuin kan zeer rustgevend en een echte aanwinst voor je tuin zijn. Wat is er nou beter dan ’s ochtends tijdens het ontbijt een gezellig orkest uit de tuin horen komen? Tuinvogels zullen alléén in je tuin komen als er voor hen een voordeel uit te halen is. Meestal is dit in de vorm van bescherming of voeding. In dit artikel zullen we alles uitleggen over het aanbieden van voer in voersilo’s.

Voer aanbieden op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren waarop je de vogels in je tuin voer kunt aanbieden. Dit is o.a. afhankelijk van datgene dat je wilt voeren; zo kun je strooivoer los in de tuin strooien, maar ook in een voedersilo of voederhuisje plaatsen. Naast het soort voer is het ook belangrijk om te weten wat voor soort vogels er in je tuin zitten. Sommige vogels hebben andere behoeften en stellen andere eisen dan anderen.

Wat is het voordeel van een voederhuisje of een voedersilo?

Het voornamelijkste voordeel is dat de kwaliteit van het voer dat je aanbiedt, goed blijft. Omdat het voer beschermd zit blijft het droog en vers. Wanneer voer de kans heeft om vochtig te worden kan dit gaan schimmelen. Hierdoor zullen de vogels het niet meer eten.

Naast dat het voer dus kwalitatief goed blijft, heeft het nog een ander belangrijk voordeel. Door voer aan te bieden op deze manier kan je de diversiteit aan vogels die jouw tuin bezoeken, verhogen! De vogels in je tuin zullen na een gegeven moment snappen dat ze daar voer kunnen halen en zullen er terugkomen.

Je kunt voersilo’s voor verschillende soorten voer kopen. Zo is het belangrijk dat een silo voor strooivoer grotendeels afgesloten is, anders zou al het voer er gemakkelijk uit vallen. Bij een silo dat bedoeld is voor pinda’s moet er rekening gehouden worden met de grootte van de opening. Sommige jonge vogels willen immers nog wel eens stikken wanneer ze een grote pinda eten. Om dit te voorkomen is er een gaaswerk geplaatst, zodat er alleen kleine stukjes pinda afgebroken kunnen worden, die in veilige porties opgegeten kunnen worden.

Niet alleen het voer, maar ook het soort vogel waar je voer voor probeert aan te bieden is belangrijk. Zo heeft een kraai bijvoorbeeld meer ruimte nodig om bij het voer te kunnen dan een klein vogeltje zoals een roodborstje of koolmeesje. Wanneer de vogel er niet goed bij kan zal hij op zoek gaan naar iets anders.

Heb je wel eens eekhoorns in de tuin? Eekhoorns zijn erg slim en staan bekend om nog wel eens wat voersilo’s te slopen. Ook voor eekhoorns zijn er speciale voersilo’s. Deze silo’s hebben een deksel die zij aan de bovenkant kunnen optillen, waardoor ze vervolgens een portie voer uit de silo kunnen pakken.

null

Meerdere plekken

Wil je je tuin voor zoveel mogelijk vogels aantrekkelijk maken? Zorg dan dat je op verschillende plekken voer aanbiedt. Zorg ook dat je iets aanbiedt voor de schuwere vogels, bijvoorbeeld door strooivoer te strooien op de grond bij een plek waar veel vegetatie is.

Ook zit er nog verschil in de grootte van de silo. Een grotere silo hoeft minder vaak bijgevuld te worden, en vraagt dus minder aandacht. Wel moet er rekening gehouden worden dat voer kan bederven mits dit er te lang in zit. Naast minder vaak bijvullen hebben grotere voersilo’s vaak ook meer zitringen. Hierdoor kunnen er meerdere vogels tegelijk eten.

Dit is niet alleen erg leuk voor ons om te zien, maar biedt de vogels ook bescherming. Hoe meer ogen de omgeving in de gaten houden voor roofdieren, hoe beter. Een veel voorkomend fenomeen is dat kleine vogels worden weggejaagd door grotere en agressievere vogels, zoals kraaien. Om dit soort situaties te voorkomen kun je speciale voersilo’s kopen die alléén geschikt zijn voor kleine vogels.

London voersilo’s

De London voersilo’s zijn silo’s die speciaal gemaakt zijn voor de kleinere vogels. Er zijn verschillende modellen London voersilo’s beschikbaar, ieder voor een aparte voersoort. De silo’s hebben beschermingsspijlen die grote vogels tegenhouden. Er is een London voersilo voor vogelpindakaas, vetblokken, pinda’s en strooivoer.

Naast voersilo’s zijn er ook nog vogels die graag bij voederhuisjes of voedertafels eten. Dit zijn vaak de vogels die graag op de grond rondscharrelen om naar eten te zoeken. Dit zijn bijvoorbeeld merels, roodborstjes en musjes. Deze vogels kun je ook erg blij maken met meelwormen. Deze kun je of zélf toevoegen, of een voeding te kopen waar ze al in zitten.

Sneeuw?

Wanneer het gesneeuwd heeft is het belangrijk om een plekje sneeuwvrij te maken. Voor de vogeltjes die graag op de grond hun voedsel eten is dit aan te raden. Houd wel rekening met ongewenste gasten; die worden aangetrokken tot voer dat op de grond ligt. Wanneer je meer voer wilt aanbieden, doe dit dan niet op de grond, maar op een voertafel of een voederhuis.

null

Wist je dat?

Wist je dat de roodborstjes die wij in het voorjaar en in de zomer in Nederland zien, niet degene zijn die we in de winter zien? Roodborstjes trekken namelijk richting het Zuiden wanneer het koud wordt. De roodborstjes die wij 's winters spotten komen uit de Scandinavische landen!

Ook vetbollen worden erg op prijs gesteld door de vogeltjes in je tuin. Deze vetbollen bevatten veel energie, waardoor ze betere vetreserves kunnen aanleggen en een grotere kans hebben de winter door te komen. Een liefhebber van vetbollen is de mees. Mezen zijn daarentegen ook erg acrobatisch aangelegd, waardoor het bekijken van de mezen die vetbollen eten zeker wordt aangeraden.

Vogels zoeken vooral ’s ochtends en ’s avonds naar eten, zorg dus dat jouw silo of voederhuis dan al gevuld is. Ook moet je je silo of voederhuis regelmatig schoonmaken, anders ontstaat er kans op schimmel.

null

Een goed cadeau

Een voersilo of voederhuis is natuurlijk hartstikke leuk om aan iemand te geven, vooral wanneer diegene een tuin of balkon heeft!
Bekijk alle voersilo's en voederhuisjes in de webshop!