Het maakt niet uit of je een beginnend of doorgewinterde kweker bent, met een kweekbak kan je al snel aan de slag. In dit artikel lees je waarom een kweekbak een must is voor elke kweker en hoe je deze het beste kan gebruiken.

Waarom een kweekbak?

Het doel van een kweekbak of kweekkas is om je jonge planten te beschermen tegen de weersomstandigheden. Zo hebben de wind en neerslag geen effect meer. Een kweekkas geeft een kweker de mogelijkheid om het kweekseizoen te verlengen. Zo kun je al vanaf het eerste begin van de lente al zaaien en je planten goed beschermen in de herfst. Gebruik een kweekbak als miniatuurkas om je favoriete zaden in recordtijd te laten groeien tot prachtige bloemen of lekkere groenten! Daarnaast kun je een kweekkas ook gebruiken om planten af te harden die in huis of bij andere temperaturen gekweekt zijn. In de bak kunnen ze wennen aan de nieuwe temperatuur. Als het buiten warmer is dan in huis, bijvoorbeeld in de zomer, moet je de bladeren ook laten wennen aan de zon om te voorkomen dat de bladeren verbranden.

De kweekbak

Een kweekkas bestaat uit een aflopende bak zonder bodem. Deze bak zet je namelijk over je planten heen. Doordat er geen bodem in zit blijft het mogelijk om in je eigen tuin te planten. De zijkanten van de kweekbakken van ACD zijn gemaakt van dubbelwandige kunststofplaten van polycarbonaat met een dikte van 16 mm. Deze zorgen voor een isolerend effect. De platen zijn ook doorzichtig, waardoor ze toch zoveel mogelijk licht doorlaten. De polycarbonaatplaten worden stevig bij elkaar gehouden door een licht aluminium frame. De bak zelf loopt af om het licht goed op te vangen.Het deksel van de ACD Prestige kweekbakken bestaat uit 4 mm dik veiligheidsglas en ligt in een rollend systeem dat het onmogelijk maakt voor het glas om eruit te waaien bij een stevige wind. Het rolsysteem is een gepatenteerd systeem, dat het eenvoudig maakt om de ramen te openen en te sluiten voor verluchting of om aan de slag te gaan met je zaailingen. Kweekbakken zijn verkrijgbaar in diverse maten, zodat er voor elk wat wils is. Ook zijn de ACD Prestige kweekbakken verkrijgbaar in verschillende RAL kleuren.

Plaatsing van de kweekbak

Om je zaadjes de beste kansen te geven moet je wel nadenken over de locatie van je kweekbak. Om optimaal gebruik te maken van het daglicht, kun je de kweekbak het beste in de volle zon plaatsen, met de aflopende kant naar het zuiden gericht. Let ook op dat er geen beschutting is die schaduw op de kas kan werpen. Deze kun je namelijk altijd zelf nog creëren met een (schaduw)doek of rieten matten, zodat de planten niet verbranden. Als je ook bij wat koudere temperaturen gebruik wil maken van je kweekkasje, dan kun je noppenfolie gebruiken voor extra isolatie.”

BEKIJK KWEEKBAKKEN IN DE WEBSHOP