Aquariums zijn fantastische eye-catchers in een woonkamer of op kantoor. Een aquarium is immers een weerspiegeling van een stukje natuur en straalt, wanneer goed verzorgd en ingericht, enorm veel rust uit. Maar hoe zorg ik dat ik mijn aquarium mooi en natuurlijk inricht? In dit artikel bespreken we de fijne kneepjes van het aquarium inrichten!
Het idee
Vóórdat je een aquarium opzet is het handig om na te denken over wat je uiteindelijk ermee wilt bereiken. Een belangrijk punt om over na te denken is de grootte van je aquarium. Sommige vissen worden groter dan anderen en vragen dan ook aanzienlijk meer ruimte. Het vissenbestand dat je van plan bent om te gaan houden moet dus afgestemd zijn op de ruimte die je beschikbaar hebt.
Het meest voorkomende aquarium in de Nederlandse huiskamer is een ‘gezelschapsaquarium’. Dit aquarium bevat verschillende soorten vissen uit verschillende gebieden. Deze vissen moeten uiteraard goed met elkaar overweg kunnen, en dezelfde eisen stellen aan het water en de verzorging.
Vissen kiezen
Het is dus van te voren belangrijk om je verdiept te hebben in de vissen die je wilt gaan houden. Uiteraard hoeft je keuze niet per definitie vast te staan, maar het helpt wel om een idee te hebben. De medewerkers in onze Pets Place winkels kunnen je zeker goed advies geven over welke vissen en planten geschikt zijn voor jouw aquarium.
De vissen die je wilt gaan houden zijn belangrijk voor de inrichting van je aquarium. Zo zijn er vissen die baat hebben bij dichte beplanting, zoals garnalen of algeneters, maar ook vissen die het liefste helemaal geen planten willen, zoals Malawi Cichliden. Hierbij moet je het aquarium alleen inrichten met veel steen. Een ander goed voorbeeld zijn discusvissen; deze vissen kunnen het beste in water tussen de 28 en 31 graden gehouden worden, een temperatuur die niet veel planten verdragen.
Wanneer je het formaat aquarium en de vissen gekozen hebt, kun je gaan beginnen met inrichten. Allereerst begin je met een achterwand. Dit zorgt voor een natuurlijke indruk die goed diepte creëert. Je kunt een 3D achterwand plaatsen aan de binnenkant van je aquarium, of een poster ophangen aan de buitenkant.
Hardscape
Wanneer je de achterwand of poster hebt geplaatst kun je beginnen met je ‘hardscape’. Dit bestaat uit stenen en hout die het frame van je aquarium vormen. Er zijn verschillende soorten hout en stenen verkrijgbaar, uiteraard moet dit aansluiten bij het idee dat je hebt.
Je kunt kiezen tussen échte stenen en hout, of voor kunststof. Houd wel rekening dat hout zich eerst moet volzuigen met water voordat het zinkt, en dat het kleur kan afgeven aan het water. Wanneer je echte stenen gebruikt heeft dit ook invloed op je waterwaardes. Sommige steensoorten kunnen namelijk in de loop van de tijd stoffen afgeven aan het water, waardoor de hardheid van je water toeneemt.
Een goede voedingsbodem
Een goede voedingsbodem mag uiteraard ook niet ontbreken. Wanneer je van plan bent planten te gaan houden moeten deze planten ergens hun voedingsstoffen vandaan halen, anders gaan ze dood. Je hebt verschillende mogelijkheden; je kunt een voedingsbodem van zo’n 5 cm onderin leggen, met daarop een dikke laag grint, of je kunt gaan voor een professioneel substraat. Het voordeel van dit professionele substraat is dat het de pH laag houdt en dat het niet nodig is om grint bovenop te leggen.
Planten kiezen
Je achterwand is geplaatst, je hout en stenen liggen in gewenste positie en je hebt een dikke laag voedingsbodem met grint, wat nu? Nu kun je een keuze gaan maken in de planten. Uiteraard moet je het plantje mooi vinden, maar dat is helaas niet alles waar rekening mee gehouden moet worden.
Als eerste stap maak je een selectie van planten die je mooi vindt. Zoek op internet informatie over deze planten of vraag één van onze medewerkers in onze Pets Place winkels. Houd rekening met de specifieke eisen die een plant stelt en de grootte die de plant kan bereiken. Sommige planten kunnen gemakkelijk enorm groot worden en je hele aquarium overwoekeren.
Niet alleen de grootte van je plant, maar ook de behoeften van de plant zijn belangrijk. Zo verschillen verschillende soorten planten onderling in de behoefte naar licht, CO2 en voedingsstoffen. Wanneer je een aquarium wilt houden met sloomgroeiende planten (Anubias, Cryptocoryne of Bucephalandra) dan zul je de lichtintensiteit hierop moeten aanpassen. Dit doe je door het aantal uren dat je verlichting aan staat te beperken, of door deze planten in een schaduwrijk stukje neer te zetten, waar ze minder licht krijgen.
Andere factoren waar rekening gehouden moeten worden zijn bijvoorbeeld de stroming in het water, de temperatuur van je water en de maximale grootte die een plant kan bereiken.
Verschillende stijlen
Er zijn verschillende stijlen waarop je je aquarium kunt inrichten. De vormen die je vaak ziet: theatervorm of rechtlijnig.
De eerste vorm is het meest traditioneel: er worden verschillende planten gebruikt, die in ‘theatervorm’ in het aquarium worden gezet. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met de grootte van de planten en de bladvorm: het is het mooist als alles harmonieus in elkaar overvloeit. Door de verschillende vormen en kleuren krijg je een prachtig diepte-effect. De theatervorm bestaat voornamelijk uit planten op basis van grootte en bladvorm een plek geven in je aquarium. Zo doe je grote planten achterin het aquarium, middelgrote planten in het midden en kleine planten voorin. Hierbij moet je ook rekening houden met de kleuren van de plant en de bladvorm, zodat er contrast plaatsvindt.
Bij een rechtlijnige inrichting kies je ook voor veel planten, maar van maar een paar verschillende soorten. Dit zie je vaak terug in modern ingerichte aquaria en wordt landscaping genoemd.
Vullen met water
Je bent een heel eind; je hebt een selectie van planten en vissen gekozen die geschikt zijn, je hebt een achterwand geplaatst en je voedingsbodem is in orde. Nu is het tijd om je aquarium te vullen met water, maar op welke manier kan ik dit gemakkelijk doen?
Je wilt voorkomen dat de plantjes die je net geplant hebt er door het water uitgespoeld worden. Daarom is het belangrijk om de val van het water te breken. Dit kan door bijvoorbeeld een bord op de bodem te leggen, of door een plastic tas in het aquarium te plaatsen. Door zorgvuldig en langzaam water op het bord of de tas te gieten wordt de val van het water verspreidt waardoor de planten keurig intact in de bodem blijven staan.
Wanneer je aquarium volledig is gevuld, kun je de pomp en je thermostaat installeren. Ook de verlichting mag ingesteld worden op het gewenste aantal uren. Voordat je vissen erin doet, moet je je aquarium 2 weken laten draaien. Hierdoor komen de biologische processen in gang en kan de temperatuur van je water naar gewenst niveau gebracht worden.
Aquascapen
Een opkomend onderdeel binnen de aquariumhobby is aquascaping. Hierbij probeer je een zo realistisch mogelijk aquarium te maken. Deze manier van onderwatertuinieren is meer gericht op planten en hardscape dan op vissen. Nieuwsgierig geworden? Klik op de button om meer te lezen over aquascaping!