Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden. In dit artikel lees je informatie over de verschillende soorten verlichting voor in je aquarium!
De grootte van je aquarium
Uiteraard is de grootte van je aquarium belangrijk voor het soort verlichting en het formaat verlichting dat je nodig hebt. Zo geeft LED-verlichting meer licht dan een TL-lamp. Ook zijn de planten die je aquarium hebt of wilt houden belangrijk. Zo heeft elke plant zijn eigen (licht)behoefte. Een plant kan oorspronkelijk uit een schaduwrijk gebied komen waar hij amper licht krijgt en dus sloom groeit, maar er zijn ook talloze planten die weer super snel groeien en daarom veel licht nodig hebben.
De grootte van je aquarium is ook belangrijk. Zo heb je bij een vrij hoog aquarium minder lichtintensiteit dan bij een lager aquarium. Dit komt door de hoogte van de verlichting. Bij hoge aquariums is het dan ook lastiger om planten onder in het aquarium genoeg licht te geven. Het wordt dan ook aangeraden om een hoge kwaliteit verlichting, veelal in de vorm van LED, aan te schaffen zodat deze planten genoeg licht krijgen.
Ook is het formaat van je aquarium belangrijk voor het soort verlichting dat er in past. Zo hebben veel aquaria een kap met een standaard maat en hoeveelheid TL verlichting.
De kleur van je lampen
Zoals hierboven genoemd is de lichtintensiteit belangrijk voor de groeisnelheid van je planten, maar ook de kleur van je licht is relevant. Zo kan je met verschillende kleuren licht verschillende sferen binnen je aquarium creëren. Normaal gesproken is het handig om meerdere soorten verlichting in je aquarium te plaatsen. Meestal zorgt de combinatie van twee kleuren licht voor een betere plantengroei en een mooiere kleur van je vissen. Een bekende combinatie van 2 kleuren verlichting zijn de Juwel Daylight en de Juwel colour.
Uiteraard moet de hoeveelheid licht die je aanbiedt wel aansluiten op de voedingsstoffen en CO2. Wanneer je je aquarium veel licht geeft zal de hoeveelheid CO2 en voedingsstoffen moeten toenemen om een evenwicht in je aquarium te bereiken. Deze voedingsstoffen zijn gemakkelijk toe te voegen door vloeibare plantbemesting van Easy Life. Dit merk heeft de meest belangrijke voedingsstoffen voor aquariumplanten in vloeibare vorm te koop. Klik hier om de vloeibare plantvoeding van Easy Life te bekijken.
Het soort verlichting
Zoals kort hierboven bespreken zijn er verschillende soorten verlichting verkrijgbaar voor een aquarium. Hieronder zullen de 3 meest voorkomende soorten verlichting besproken worden:
T8
Dit is de meest oude vorm van verlichting van je aquarium. T8-verlichting zijn dikke buizen van 2.5 cm in doorsnee die veelal voorkomen in de aquaria met kap. Deze buizen zijn meestal in verschillende groottes verkrijgbaar. Juwel gebruikt deze T8-verlichting vooral in haar aquariums.
T5
Deze verlichting heeft de afgelopen jaren de oude T8 verlichting vervangen. De T5 is ook een TL-buis maar kan herkent worden aan zijn doorsnee. De T8 zit op een doorsnede van 2.5 cm, terwijl de T5 op een doorsnee van 1.5 cm zit. Het voordeel van deze verlichting is dat ze minder stroom gebruiken en dus zuiniger in gebruik zijn. Ook geeft deze verlichting meer licht dan een T8.
LED
Dit is de meest opkomende vorm van aquariumverlichting, en dat is ook logisch. Deze verlichting is momenteel het beste wat je voor je aquarium kunt krijgen. Je kunt LED verlichting op verschillende manieren monteren. LED heeft een hoge lichtintensiteit en is enorm helder. Hierdoor ziet je aquarium er super uit en zorg je ervoor dat je planten genoegd licht krijgen waardoor ze goed kunnen groeien.
Naast de optimale kwaliteit is dit soort verlichting ook nog eens enorm duurzaam. De LED verlichting gaat lang mee en is erg zuinig in gebruik. Als je een Juwel aquarium hebt is het ook nog mogelijk om de bestaande TL verlichting te vervangen voor LED verlichting. Superfish heeft een serie LED lampen die je in de lichtkap van Juwel kunt monteren. Bekijk de LED lampen van Superfish hier.
Het aantal uren dat je verlichting aan moet staan
Zoals al kort hierboven genoemd is de hoeveelheid licht die je je aquarium geeft grotendeels afhankelijk van de planten. Heb je veeleisende planten die veel licht vragen om te kunnen groeien dan moet je de verlichting langer aanzetten dan wanneer je sloomgroeiende planten hebt die weinig licht vragen. Gemiddeld hoort de verlichting van een aquarium tussen de 9 en 12 uur aan te staan. Uiteraard is geen enkel aquarium hetzelfde en er zal dus per aquarium gekeken moeten worden naar de juiste hoeveelheid licht.
Zet je verlichting op het begin op zo’n 10 uur en kijk vervolgens hoe je aquarium hier op reageert. Zie je je planten niet of super langzaam groeien? Verleng dan het licht met een uur en kijk dan of je verschil ziet. Krijg je ineens last van algen? Zorg dan dat je je verlichtingsduur vermindert.
Houd ook rekening met de locatie waar je een plant wilt plaatsen. Het kan zo zijn dat je gebruik maakt van hardscape zoals hout en stenen in je aquarium, maar deze kunnen wel het licht blokkeren voor je planten. Zorg dus dat je snelgroeiende planten op een centrale plek hebt staan waar ze veel licht kunnen vangen en zorg dat sloomgroeiende planten in de schaduw of laag in het aquarium staan. Op deze manier kan je sloom- en snelgroeiende planten combineren in één aquarium.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met licht van buiten af. Je aquarium kan immers licht meepikken van buiten door bijvoorbeeld een raam in de ruimte. Licht van buiten wordt ook door je aquarium gebruikt en moet dus als een soort ‘concurrent’ gezien worden van je eigen aquarium verlichting.
Wanneer je je aquarium in een ruimte hebt staan waar veel ramen zijn zal hij hier nog veel licht van meepakken. Zorg dat je de verlichtingsduur van je aquarium dan vermindert, anders heb je een grote kans op teveel licht. Dit heeft weer negatieve gevolgen zoals een algenuitbraak of stervende planten.