Het is ondertussen algemeen bekend dat huisdieren en extreme hitte niet goed samen gaan. Zo weten veel mensen dat ze hun hond nooit alleen in de auto moeten laten tijdens warme dagen, maar ook voor aquariums is het erg belangrijk om actie te ondernemen. In dit artikel geven we je tips om je aquarium te koelen tijdens de warme zomerdagen!

Waarom moet je je aquarium koelen?

De temperatuur kan in de zomer gemakkelijk te hoog worden voor je aquarium. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je vissen en je planten. Je planten kunnen vaak warmere temperaturen nog enkele dagen tolereren, je vissen zijn hier echter een stuk gevoeliger voor. Een temperatuur van 28 graden of hoger kan problemen opleveren voor je aquarium.

null

Zuurstofgehalte in je aquarium

Hoe warmer het water in je aquarium is, hoe minder zuurstof hierin kan worden opgenomen. Dit kan stressvol zijn voor je vissen en kan het beste voorkomen worden.

Zuurstof toevoegen aan je aquarium

Warme temperaturen in je aquarium zijn dus nadelig voor het zuurstofgehalte in je aquarium. Dit heeft negatieve gevolgen voor je vissen. Dit kan namelijk stressvol zijn voor je vissen, met ziektes tot gevolg. Je kunt een luchtpompje aanschaffen met een slangetje, bruissteentje en een terugslagventiel. Hierdoor kun je gemakkelijk je aquarium voorzien van voldoende zuurstof waardoor je vissen zich een stuk comfortabeler voelen tijdens die extreme hitte. Je kunt ook kiezen voor een luchtpomp.

Hoe houd je je aquarium koel?

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om je aquarium te koelen. Hieronder geven we je 6 tips om je aquarium te koelen!

 • null

  Tip 1: Meet je watertemperatuur

  Het is belangrijk om te weten wanneer je stappen moet ondernemen om de gezondheid van je aquarium te garanderen. De beste manier om dit te meten is door gebruik te maken van een thermometer. Er zijn verschillende soorten thermometers beschikbaar, maar de makkelijkste is toch wel de digitale thermometer. Hier kan je overzichtelijk en in één opslag de temperatuur van jouw aquarium aflezen.

 • null

  Tip 2: Zet je aquariumkap open of verwijder deze in zijn geheel

  Om de temperatuur beter onder bedwang te houden kun je het beste je kap openzetten of zelfs helemaal van je aquarium halen. Het is hierbij wel belangrijk om na te gaan of je springende vissen hebt, anders kunnen deze uit je aquarium springen. Als je springende vissen hebt kun je de bovenkant het beste afsluiten met bijvoorbeeld een netje.

 • null

  Tip 3: Maak gebruik van een ventilator

  Ook kun je jouw aquarium koelen door gebruik te maken van een ventilator. Je kunt de ventilator op het wateroppervlakte laten blazen, waardoor het verdampingsproces toeneemt. Dit bevordert het afkoelen van je aquarium. Houd wel je waterpeil in de gaten en vul deze bij indien nodig.

 • null

  Tip 4: Kamertemperatuur reguleren

  Een goede manier om je aquarium koel te houden is door de kamertemperatuur koel te houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door overdag de gordijnen dicht te doen of door gebruik te maken van airconditioning.

 • null

  Tip 5: Zet je verlichting uit

  Zet op de warmtepiek je aquariumverlichting uit. Veel soorten verlichting zorgen voor aardig wat warmte en door de verlichting uit te zetten help je mee om de temperatuur in je aquarium onder controle te houden. Je aquariumplanten kunnen dit prima hebben.

 • null

  Tip 6: Water verversen

  Tot slot kun je nog een deel van je water verversen met iets kouder water. Dit is echter een tijdelijke oplossing die niet heel effectief werkt, probeer daarom eerst onze andere tips! Deze methode kan ook het beste alleen bij grote aquariums worden gebruikt, omdat de temperatuurschommelingen anders te hevig kunnen zijn.

null

Let op!

Kijk uit met het gebruik van medicijnen en bestrijdingsmiddelen tijdens warme dagen gezien het lage zuurstofgehalte van het water.
BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR AQUARIUMS