Paarden en pony’s kunnen zweten en daardoor goed afkoelen. Toch is het belangrijk om jouw hoofd en het hoofd van je paard koel te houden en zorg ervoor dat je paard of pony het niet te warm krijgt. Laat je paard of pony bij hoge temperaturen niet al te intensief werk doen en help je paard een beetje afkoelen. Hieronder vind je enkele tips om je paard het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de warme zomerdagen.
Help, geen schaduw!
De hele dag in de felle zon is, zeker voor donker gekleurde paarden, echt afzien. Uiteraard is een natuurlijke schaduwval door bomen het meest ideaal. Heb je dit niet en laat het karakter van je paard of pony het toe, plaats dan een oude partytent in de weide of bouw een schuilstal. Schuilmogelijkheden helpen ook tegen de vliegen.
Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist ’s nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan minder last van de warmte en de vliegen/dazen. Let op: voor paarden met (gevoeligheid voor) zomereczeem geldt dit niet, want in de schemering (ochtend/avond) zijn de cullicoïdes het meest actief.
Wil je meer weten over wanneer welke vliegen actief zijn? Lees dan hier ons artikel “Overlast van vliegen bij paarden of pony’s“.
Weide verbrand
Wanneer je de weide niet besproeit ziet deze er waarschijnlijk droog en geel uit. Ook de voedingswaarde van het gras is in deze situatie niet hoog. Voer je paard daarom ruwvoer bij in de weide en geef extra vitaminen en mineralen. Paarden die niet werken adviseren wij een mineralenkoek Pavo Dailyfit te geven.
Zonnebrand
Paarden of pony’s met lichte neuzen verbranden erg snel hun neus, dit kan erg pijnlijk zijn. De beste oplossing is om de neus dagelijks in te smeren met anti-zonnebrandcrème voor mensen. Je kunt het beste factor 50 gebruiken! Dit geldt ook voor de lichte huid in de kootholtes bij paarden of pony’s met witte benen.
Arbeid
Wanneer temperaturen boven de 25 graden stijgen is het verstandig om je training aan te passen. Tijdens een gemiddelde training met heet en vochtig weer kan de temperatuur van een paarden binnen 20 minuten naar gevaarlijke hoogte stijgen. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk in de vroege ochtend of de late avond te gaan rijden. Heb je deze mogelijkheid niet, zorg dan dat je de duur van je training inkort en pas de intensiteit van de training aan. Let er goed op dat je paard het niet te warm krijgt!
Dorst lessen
Een volwassen paard van rond de 600 kg drinkt normaal 20-30 liter water per dag. Met warm weer kan dit wel oplopen naar zo’n 40 liter per dag! Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater en maak regelmatig – liefst dagelijks maar in ieder geval elke 3 à 4 dagen – de waterbak schoon.
Zweten
Wanneer een paard zweet verliest hij ook belangrijke lichaamszouten als natrium, kalium, chloride en calcium. Een uitgedroogd paard enkel water geven kan een tegengesteld effect hebben. Als een paard water drinkt verdunt het zijn lichaamsstoffen en het lichaam reageert daarop door zich nog meer te ontdoen van water en zouten. Zorg dus altijd dat je paard een liksteen tot zijn beschikking heeft, zodat je paard zout (en mineralen) naar behoefte kan aan vullen. Voorbeelden van likstenen zijn Rockies Liksteen Naturel en Rockies Liksteen Appel. Meer weten over likstenen? Bekijk het hier!
Elektrolyten
Als je paard door dit hete weer en tijdens het rijden veel zweet is het aan te raden bij zijn dagelijkse rantsoen elektrolyten te geven. Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht vasthouden, vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Door elektrolyten toe te dienen geef je je paard de kans een vocht- en elektrolytenreserve op te bouwen. Het vult het verlies van lichaamszouten aan, waardoor je paard zichzelf snel kan herstellen. Elektrolyten kunnen in vloeibare vorm, poedervorm, als licht verteerbare slobber of als energierijke slobber gegeven worden.