Menu

Wanneer moet je een aquarium schoonmaken?

Je aquarium schoonmaken moet regelmatig. Je kunt meten wanneer je dit moet gaan doen, maar hoe doe je dit? Gebruik handige watertest sets om de verschillende waardes te meten. Belangrijke waardes zijn de pH, KH, nitriet en nitraat waardes in je aquariumwater.

 • null

  Stap 1: Maak de binnenkant van de ramen van je aquarium schoon

  Bij het schoonmaken van de binnenkant van de ramen gebruik je een algenschrapperalgenmagneet of een spons. In de video zie je hoe je deze producten kunt gebruiken. Heb je de ramen schoongemaakt? Wacht dan even tot het zweefvuil naar de bodem is gezonken. Dit vuil wordt door de pomp opgenomen.

  null

  Filter schoonmaken

  Maak het filter niet tegelijkertijd schoon met je aquarium. Doe dit een week later, zodat het zweefvuil eerst uit het water kan worden gefilterd.
 • null

  Stap 2: Het grind schoonmaken

  Maak het grind van het aquarium schoon om afvalstoffen zoals voerresten, bladeren of uitwerpselen van vissen te verwijderen, deze factoren kunnen namelijk de waterkwaliteit beïnvloeden. Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.

 • null

  Stap 3: Verzorging van je aquariumplanten

  Fatsoeneer je aquariumplanten en plaats eventueel een aantal nieuwe planten. Het is belangrijk dat er voldoende planten staan, ze zorgen namelijk dat schadelijke stoffen uit het water worden gefilterd.

  Aquariumplanten zijn niet beschikbaar in onze webshop. Natuurlijk kun je deze wel in onze dierenwinkels krijgen.

 • null

  Stap 4: Vul het water in je aquarium bij

  Vul het water in je aquarium bij en verwijder de rondzwevende blaadjes met een schepnet. Ververs maximaal 25% van het water per schoonmaakbeurt.

  null

  Maak ook de reflectoren schoon

  Het is slim om ook de reflectoren van de aquariumlampen te ontdoen van kalk. Kalk zorgt er namelijk voor dat er minder licht in het aquarium komt.
 • null

  Stap 5: Gebruik waterverbeteraars en plantenvoeding

  Gebruik waterverbeteraars en plantenvoeding om de stabiliteit van het water optimaal te houden.n.

 • null

  Stap 6: De buitenkant

  Ten slotte maak je ook de buitenkant van het aquarium schoon om het zicht in je aquarium mooi te houden. Nu ben je klaar!

  null

  Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen

  Wanneer je het aquarium schoon maakt gebruik je geen schoonmaakmiddelen die je normaal voor het huis gebruikt. Deze breken het biologisch evenwicht in jouw aquarium af.