Aquariums zijn erg leuk mits ze in goede conditie verkeren. Dit is echter bij veel mensen niet het geval. Vaak zijn planten in het aquarium nog een behoorlijke uitdaging voor beginnende aquariumliefhebbers. Dit komt vaak door onvoldoende kennis over de plantjes in het aquarium of door onvoldoende kennis over aquariumplanten en de verzorging hiervan in het algemeen. Daarom helpen we je in dit artikel om je planten gezond te houden!
Help! Mijn aquariumplanten gaan dood!
Een veel voorkomend probleem bij beginnende aquarianen is dat de gekochte aquariumplanten snel dood gaan. Vaak kopen mensen aquariumplanten op basis van hun uiterlijk. Ongeschikte aquariumplanten zullen vaak een korte periode van enkele dagen tot een week of 2 overleven. Wanneer de plant dood is begint het hele proces weer opnieuw. Natuurlijk is het uiterlijk van de plant belangrijk, maar dit is eigenlijk niet het juiste uitgangspunt. Op den duur is dit erg prijzig want elke keer nieuwe plantjes aanschaffen kost behoorlijk wat geld!
Een ander veel voorkomend probleem is dat de plant het wel overleefd maar dat hij niet op de juiste plek in het aquarium wordt gezet. Hierdoor kan kan hij gemakkelijk te groot worden en andere planten overschaduwen. Hierdoor zullen de andere planten te weinig licht krijgen en doodgaan.
Kortom; vaak is het probleem dat er onvoldoende kennis over de aangeschafte plantensoort aanwezig is of dat men over het algemeen weinig/geen kennis heeft over de correcte verzorging van aquariumplanten. Daarom zullen wij alle relevante onderdelen hieronder bespreken! Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de verzorging van aquariumplanten!
Wat hebben planten nodig om gezond te zijn en te kunnen groeien?
De eerste vraag die belangrijk is om te weten is wat planten in het aquarium nou precies nodig hebben om gezond te blijven en om te kunnen groeien. De behoefte van een plant kan over het algemeen in 3 factoren worden ingedeeld, namelijk licht, voedingsstoffen en CO2.
Fotosynthese bij planten
Planten gebruiken licht voor de fotosynthese. Hierbij vindt er assimilatie plaats. Dit houdt in dat de plant nieuwe cellen maakt, oftewel groeit. Een plant heeft hier niet alleen licht voor nodig, maar ook voedingsstoffen en CO2. De plant zet namelijk met behulp van licht CO2 en water om in glucose en zuurstof. Zoals je hieronder kan zien zal de plant zuurstof bellen produceren bij de fotosynthese.
De kwaliteit en de lengte van je verlichting is van grote invloed op het succes van je aquarium. Dit komt omdat een onbalans in verlichting geheid voor algengroei zorgt. De hoeveelheid licht die jouw aquarium nodig heeft valt moeilijk te zeggen. Dit komt omdat ieder aquarium anders is en dat dit afhankelijk is van enkele factoren.
Een goed startpunt is om je aquarium 10 uur per dag licht te geven. Kijk vervolgens hoe je aquarium hierop reageert. Groeien je planten niet of nauwelijks? Verleng dan geleidelijk het aantal lichturen. Krijgt je aquarium last van veel algen? Verkort dan geleidelijk het aantal lichturen.
Wil je meer lezen over de verlichting in je aquarium? Klik dan hier!
Voedingsstoffen voor je planten
Het is logisch dat je je planten op een bepaalde manier van voedingsstoffen moet voorzien. Planten hebben immers voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Wanneer je planten niet genoeg voedingsstoffen tot hun beschikking hebben, zullen er tekorten ontstaan aan bepaalde bestandsdelen. Elk voedseltekort heeft zo z’n eigen symptomen.
Je kunt de planten in je aquarium op verschillende manieren van voedingsstoffen voorzien. De beste manier om je planten te voorzien van voedingsstoffen is door een professionele aquasoil te gebruiken voor je aquarium. Dit zit boordevol voedingsstoffen en zorgt voor een daling in de pH! Dit is bevorderlijk voor de algemene gezondheid van je aquarium. Een andere optie om je planten van voeding te voorzien is door een voedingsbodem te gebruiken met daarop een laag grind.
Tot slot kun je er ook voor kiezen om bodemtabletten in je grindbodem te stoppen. Deze zullen in de loop van de tijd voedingsstoffen afgeven aan de planten. Als je voor deze manier kiest heb je geen voedingsbodem nodig. Wel is het belangrijk om elke 2-3 maanden nieuwe bodemtabletten toe te voegen!
CO2 in je aquarium
Het toevoegen van koolstofdioxide is de beste manier om gezonde planten te garanderen. De droge stof van een plant bestaat voor bijna de helft uit koolstof. Het is dan ook logisch dat een plant dit nodig heeft om te kunnen groeien. Helaas zit er onvoldoende CO2 in leidingwater of in het aquarium zelf. Daarom is het belangrijk om dit aan je aquarium toe te voegen!
Het toevoegen van CO2 aan je aquarium heeft veel voordelen; zo zullen je planten in rap tempo en compacter groeien, mooier en intenser van kleur zijn en zichzelf beter kunnen afweren tegen algen! Hierdoor zal de plant ook veel zuurstof afgeven aan het water, wat de gezondheid van je vissen en garnalen bevordert!
De beste manier om je aquarium van koolstoof te voorzien is door CO2 onder druk toe te voegen. Dit houdt in dat je koolstofdioxide (CO2) in een gasfles houdt en dit via een difussor in je aquarium op te laten lossen. Je kunt de hoeveelheid CO2 in je aquarium checken met een CO2 checker! Je kunt een magneetventiel aansluiten op je CO2 systeem waardoor je met een tijdslot je CO2 s’nachts kan uitzetten!
Wil je meer lezen over het toevoegen van CO2 in je aquarium? Klik dan hier!
Voldoende stroming in je aquarium
Het is erg belangrijk dat er voldoende stroming is in je aquarium. Dit zorgt namelijk voor een goede verspreiding van voedingsstoffen en CO2. Een goede watercirculatie is dan ook essentieel voor de gezondheid van je aquarium! Naast het verspreiden van voedingsstoffen helpt een goede watercirculatie ook sterk mee om algen te verminderen. Wanneer er op een bepaalde plek in je aquarium te weinig stroming is, kunnen hier gemakkelijk afvalstoffen ophopen. Dit kan gemakkelijk voor algen zorgen.
Als je een groot aquarium hebt is het aan te raden om gebruik te maken van extra apparatuur die voor stroming zorgen. Een voorbeeld hiervan is de Eheim Surface Skimmer. Deze skimmer gaat de bacterielaag die zich na verloop van tijd op het wateroppervlakte nestelt, tegen en zorgt daarnaast ook nog eens voor extra watercirculatie!
De juiste balans
Bovenstaande factoren zijn dus belangrijk voor plantengroei. Het is echter wel essentieel dat er een goede balans is tussen de hoeveelheid licht, voedingsstoffen en CO2. Deze factoren moeten dan ook perfect op elkaar afgestemd zijn. Wanneer dit niet het geval is zullen er gegarandeerd algen ontstaan! We zullen dit hieronder toelichten met een voorbeeld:
Stel je hebt een aquarium waarvan je de verlichting dagelijks 12 uur lang aan hebt staan. Je planten zullen in dit geval 12 uur per dag willen groeien. Hier zijn dan ook de nodige voedingsstoffen en CO2 voor nodig. De hoeveelheid voedingsstoffen en koolstofdioxide die je dus aan je aquarium moet geven is afhankelijk van de verlichtingsduur van je aquarium. Hoe langer je licht aanstaat, hoe meer voeding en koolstofdioxide je moet doseren.
Het kiezen van de juiste planten voor in jouw aquarium
Hier begint alles mee. Door aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste aquariumplanten voor jouw aquarium kun je veel problemen voorkomen. Er zijn namelijk planten met verschillende moeilijkheidsgraden. De moeilijkheidsgraad van een plant wordt bepaald door enkele factoren; de lichtbehoefte, de voedingsbehoefte, het benodigde CO2-gehalte in het water en de waterwaardes.
Het is dus belangrijk om te weten of een plant in dat opzicht moeilijk of makkelijk is. Wanneer je dus geen CO2 toevoegt, weet je dat je alleen planten moet kiezen die het goed doen zonder dat je extra CO2 toevoegt.
Naast de moeilijkheidsgraad van de plant is het ook belangrijk om te weten hoe groot de plant uiteindelijk zal worden. Dit is belangrijk voor de plek waar je hem plaatst in je aquarium en daarmee algemene vitaliteit van de omliggende planten. Indien een plant op de verkeerde plek wordt geplant kan hij andere planten overschaduwen en daarmee de lichtopname beperken. Daarnaast zal dit ook visueel onaantrekkelijk zijn.
Het kan ook zijn dat je je vergist in het soort plant dat je in je aquarium wilt houden. Sommige planten moet je namelijk vastbinden aan hout, steen of decoratiemateriaal. Dit kun je doen door gebruik te maken van een visdraadje, een tyrap of secondelijm (geltype). De volgende plantensoorten kun je het beste aan iets vastbinden:
- Anubias soorten
- Microsorum soorten
- Bolbitis soorten
- Bucephalandra soorten
- Mos soorten
Het snoeien van je aquariumplanten
Als je planten groeien is dit een goed teken. Dit betekent namelijk dat ze genoeg voedingsstoffen hebben. Wel is het belangrijk om je planten goed te onderhouden. Dit betekent voor veel planten dat je ze regelmatig een goede snoeibeurt moet geven.
Vooral snelgroeiende planten zoals stengelplanten en tappijtplanten moeten vaak teruggesnoeid worden. Wanneer stengelplanten te lang zijn zullen de onderste delen van de plant onvoldoende licht krijgen. Hierdoor zullen deze bladeren afsterven en krijg je een lelijk effect.
In dit geval is het aan te raden om je planten te toppen. Dit houdt in dat je de plant door midden knipt en dat je het afgeknipte deel opnieuw in de bodem plant. Op deze manier krijg je een mooie volle bos planten! Je kunt hier het beste een speciale aquariumschaar voor gebruiken. Het herplanten van de bovenste porties kun je het beste doen met een aquariumpincet!
Let wel op dat je genoeg ruimte laat tussen de individuele stengels, anders kunnen ze de lichtopname van elkaar verhinderen!
Aquariumonderhoud
Het is enorm belangrijk om wekelijks onderhoud te plegen aan je aquarium. Slechte waterwaardes zijn dan ook één van de grootste oorzaken voor algengroei! Algengroei is schadelijk voor je planten en je vissen en kun je dus het beste voorkomen! Hoe je dit het beste kunt doen kun je hier zien!
Wil je meer lezen over waterwaardes in je aquarium? Klik dan hier! Je kunt je waterwaardes eenvoudig en snel testen met de 6 in 1 teststrips van Tetra!
Vergeet naast het wekelijks onderhouden van je aquarium ook niet regelmatig je filter schoon te maken. Binnenfilters dienen ongeveer elke 2 weken schoongemaakt te worden, buitenfilters hoef je slechts één keer per 3 maanden schoon te maken. Dit is echter wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal vissen. Klik hier om meer te lezen over het onderhouden van je aquariumfilter!
Algeneters in je aquarium
Tot slot kun je nog gebruik maken van vissen die helpen je aquarium schoon te maken! Deze vissen, garnalen of slakken helpen mee de oppervlaktes in je aquarium, de bodem of de planten schoon te houden, waardoor de kans op algen drastisch verminderd! Algen zijn namelijk erg schadelijk voor je planten, ze blokkeren namelijk de lichtopname van je planten waardoor deze na een gegeven moment zullen sterven! Hieronder een lijst van perfecte schoonmakers:
- Japonica garnalen (Caridina japonica)
- Dwergmeervallen (Otocinclus affinis / vittatus)
- Vuurgarnalen (Neocaridina davidi)
- Siamese algeneter (Gyrinocheilus aymonieri)
(Let op, worden max 25 cm groot!) - Zebra renslak (Neritina natalensis)
- Helmslak Thailand (Neripteron sp)
- Corydoras soorten
- Doktersvis (Garra rufa)
- Crossocheilus Latius Latius
Meer lezen over hoe jij het beste algengroei kunt voorkomen in je aquarium? Klik dan hier!
Let op, garnalen zijn erg gevoelig voor zware metalen in het water!
Gebruik dan ook elke keer dat je water ververst Aquasafe! Hierdoor bind je de zware metalen in het water waardoor je leidingwater visvriendelijk wordt! Het is ook belangrijk om je algenetende vissen bij te voeren indien er niet genoeg plantaardig materiaal aanwezig is. Je kunt hier goed Tetra Crusta voor gebruiken!