Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij honden. Dit noemen we ook wel Artrose. Niet alleen oudere of grotere honden hebben hier last van. Wist je dat 20% van de honden ouder dan 1 jaar al last heeft en maar liefst 90% van de honden ouder dan 5 jaar?

Waar heeft je hond dan precies last van? En belangrijker: hoe herken je artrose, de meest voorkomende gewrichtsaandoening, bij je hond? Wanneer heeft hij pijn en moet je als baasje actie ondernemen? Lees het hier.

Ontstaan gewrichtsproblemen

Tussen de gewrichten, zoals in de heupen, knieën en ellebogen, zit kraakbeen. Bij artrose beschadigt dit kraakbeen of kan het zelfs verdwijnen. Dit maakt dat de gewrichten tegen elkaar aan schuren en gaan slijten. Dit zorgt voor irritatie en pijn bij de hond.

Symptomen artrose

Zie hieronder enkele veel voorkomende symptomen die wijzen op gewrichtsproblemen of artrose. Merk je één van deze symptomen op? Houd het dan goed in de gaten en ga naar de dierenarts. Des te sneller je erbij bent, des te minder pijn je hond zal ondervinden.

 • Moeite met opstaan
 • Moeite met in de auto of op de bank springen
 • Minder actief
 • Stijfheid na een wandeling
 • Pijn bij aanraking van het gewricht
 • Likken aan het pijnlijke gewricht
 • Onverwachte agressie
null

Wist je dat?

Verschillende Pets Place vestigingen hebben een dierenartskliniek in hun winkel. In deze Vets Place klinieken kun je terecht voor advies, medicijnenverkoop, vaccinaties, bloedonderzoek en operaties. Wil je weten waar de Vets Place klinieken gevestigd zijn? Lees dan hier verder.

Oorzaken gewrichtsproblemen

Vaak zijn de gewrichtsproblemen niet te voorkomen door een erfelijke aanleg, maar er zijn ook andere oorzaken:

 • Te actief in puppytijd/overbelasting
 • Ouderdom
 • Slijtage
 • Overgewicht

Er zijn bepaalde rassen waarbij gewrichtsproblemen meer voorkomen. Dit heeft vaak te maken met hun grootte en de erfelijke aanleg. Het gaat bijvoorbeeld om de rassen:

null

Ook kleine honden kunnen gewrichtsproblemen hebben!

Niet alleen de grotere hondenrassen kunnen last krijgen van gewrichtsproblemen, ook de kleinere soorten hebben er een kans op.

Ondersteuning bij artrose

Artrose is onomkeerbaar. In enkele gevallen kan een operatie uitkomst bieden. Wat kun je dan zelf doen om je hond te ondersteunen als hij last heeft?

 • Voorkom overgewicht – Overgewicht werkt gewrichtsproblemen in de hand en veroorzaakt eventueel meer pijn.
 • Speciale voeding – Sommige voedingen hebben speciale voedingsstoffen die je hond helpen soepeler te bewegen.
 • Zwemmen – Met zwemmen belast je hond zijn gewrichten minder.
 • Orthopedische hondenkussens – Deze kussens passen zich aan aan de vorm van de hond. Het gewicht van jouw hond wordt dan gelijkmatig verdeelt, wat ervoor zorgt dat de druk op de wervelkolom en de gewrichten afneemt.

Vermoed je dat jouw hond last heeft van gewrichtsproblemen, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Zij kan de diagnose definitief vaststellen, eventueel medicijnen voorschrijven of je hond helpen gewicht te verliezen. Voedingen die geschikt zijn voor honden met artrose zijn bijvoorbeeld Royal Canin Joint Care, Hill’s Healthy Mobility en Prins ProCare Spieren & Gewrichten. Hiermee ondersteun je de gewrichten van jouw hond.

BESTEL HONDENVOER IN DE WEBSHOP

Voedingssupplement

De belangrijkste componenten van het gewrichtskraakbeen zijn chondroïtine en glucosamine. Deze elementen kunnen als supplement worden toegevoegd aan de voeding. Dit remt de kraakbeenafbraak en bevordert de aanmaak van nieuw kraakbeen. Versele-Laga Oropharma opti joint bevat glucosamine, omega 3-vetzuren, vitamine C en andere belangrijke bouwstenen die gewrichtsproblemen zoals artrose kunnen helpen voorkomen.

null

Voeding die de gewrichten ondersteunt

Speciale rasvoeding zorgt voor een algemene ondersteuning van de hond. De voeding bevat afgestemde hondenbrokken met de benodigde ingrediënten per ras. Dit is tevens goed voor de huid, de vacht en de gewrichten van de hond. Bekijk hier de speciale voedingen per ras.