Is jouw hond te zwaar? Overgewicht kan veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Met deze tips laat je jouw hond afvallen! Hiermee zal je hond niet langer te zwaar zijn en weer lekker actief kunnen bewegen zonder ergens last van te hebben.

null

Is jouw hond te zwaar?

Ruim 40% van de honden in Nederland heeft te veel kilo's! Twijfel je of jouw hond misschien iets te dik is? Lees dan hier verder en bekijk de video om erachter te komen of jouw hond last heeft van overgewicht of obesitas.

Jouw hond laten afvallen

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het afvallen op een verantwoorde en gezonde manier gebeurd. Afvallen moet rustig en geleidelijk, een vuistregel is dat een hond maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht per week mag afvallen. Een hond van 30 kilogram mag dus maximaal 600 gram per week afvallen. Afvallen kan door minder te eten en meer activiteiten te ondernemen, maar er zijn nog meer tips!

Speciale voeding

Het is van belang dat een hond bij het afvallen minder calorierijk eet, maar wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn verschillende voedingen verkrijgbaar die minder calorieën bevatten en daarnaast eigenschappen hebben om sneller af te vallen. Het bevat bijvoorbeeld een extra voedingsvezel waardoor het hongergevoel van de hond verminderd wordt. Voorbeelden van deze speciale veterinaire voedingen zijn Prins ProCare Gewichtscontrole & Diabetes, Royal Canin Leight Weight Care, Opti-life Light en Sam’s Field Light & Senior.

BEKIJK ALLE DIEETVOEDING

Je hond laten bewegen

Naast het geven van caloriearme voeding, is het natuurlijk belangrijk om meer te gaan bewegen! Dit is niet alleen wandelen of rennen, je kan ook nog veel leukere activiteiten ondernemen. Bekijk onze beweegtips hieronder:

Jouw hond houdt er van om lekker op pad te gaan! Wil je jouw hond meer laten bewegen door hem uit te laten, doe dan liever meerdere korte wandelingen dan één hele lange wandeling. Dit voorkomt namelijk overbelasting van de gewrichten.

Samen eropuit gaan kan ook met de fiets. Een hond vindt het heerlijk om naast je mee te rennen, maar zorg ervoor dat dit niet te snel gaat. Laat je hond in ‘draf’ lopen, dat is een mooie pas tussen lopen en rennen in. Hiermee belast een hond zijn gewrichten minder, waardoor hij het langer volhoudt.

Fietsen is geschikt tot ongeveer 20 graden, daarboven wordt het snel véél te warm voor je viervoeter. Lees hier hoe je jouw hond kan leren om netjes naast de fiets te lopen.

Je kan er ook voor kiezen om een rondje te gaan hardlopen samen met je dierenvriend. Zorg ervoor dat je dit niet te lang doet om pijn aan de gewrichten te voorkomen. Bij hoge temperaturen is hardlopen met je hond niet verstandig, evenals in de volle zon. Gebruik een hardloopgordel voor meer gemak en neem altijd een draagbare drinkfles voor je hond mee.

Samen spelen is altijd goed! Je kan de veterinaire voeding ook op een uitdagende manier aanbieden. Gebruik bijvoorbeeld een voerbal waar je hond achteraan moet rennen om de brokjes eruit te halen. Dit zorgt voor lichamelijke en geestelijke beweging. Een voerpuzzel is tevens leuk om zijn activiteit te stimuleren!

BESTEL HONDENSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Bij het zwemmen is de hond lekker actief bezig, waardoor er veel calorieën verbrand worden. De gewrichten worden tevens minimaal belast en het is ook goed voor artrose!

Extra tips om gewicht te verliezen

Naast de voeding en beweging, hebben we nog een aantal tips opgesteld wat het proces van afvallen bevordert.

  • Weeg je hond regelmatig, bijvoorbeeld elke week. Hierdoor kan je het afvallen goed volgen.
  • Zorg dat je de porties veterinaire voeding afweegt, zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig voert.
  • Verspreid de voeding over 3 tot 4 maaltijden per dag.
  • Voorkom dat je hond andere voeding tot zijn beschikking heeft, denk hierbij aan het voer van een ander huisdier of snacks.
  • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
  • Maak een foto van je hond vlak voordat je begin met het laten afvallen. Op die manier kan je voortgang goed bijhouden!