Baarmoederontsteking bij honden zorgt voor serieuze gezondheidsproblemen. Het komt snel op, honden worden er erg ziek van en het is zelfs dodelijk als er niet meteen actie wordt ondernomen! De symptomen van baarmoederontsteking bij honden herken je snel: sloomheid en uitvloeiing uit de vulva komen te pas. Ben je benieuwd wat de kosten zijn als je geen actie onderneemt of wil je weten hoe je baarmoederontsteking kan voorkomen? Dan zal dit artikel meer duidelijkheid scheppen.

Wat is baarmoederontsteking bij honden?

Een baarmoederontsteking wordt ook wel een ‘pyometra’ genoemd, oftewel een pusbaarmoeder. Zoals de naam doet vermoeden is pus een belangrijk onderdeel van deze aandoening. Progesteron is de grote veroorzaker van baarmoederontsteking, aangezien de herhaaldelijke blootstelling van progesteron zorgt voor cystes in de baarmoeder. Cystes zijn kleine blaasjes die pus produceren en komen op veel plekken in en rond het lichaam voor. Pus wordt in de baarmoeder geproduceerd en de uitgang (de vulva) wordt (deels) geblokkeerd. De baarmoeder zal zich als het ware vullen als een ballon vol pus en staat klaar om te knappen: iets wat absoluut tegengehouden moet worden. Wanneer een baarmoeder is gescheurd en het pus in de schone buikholte komt, is de overlevingskans zeer klein. Er bestaan twee soorten baarmoederontstekingen: een open baarmoederontsteking en een gesloten baarmoederontsteking.

null

Wat is progesteron?

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon wat vrijkomt tijdens de loopsheid. Het hormoon zorgt ervoor dat de baarmoeder zich voorbereid op een innesteling van een bevruchte eicel. Het teefje hoeft op dit moment niet drachtig te zijn, aangezien het een voorbereiding is.

Symptomen van baarmoederontsteking bij honden

De symptomen van de verschillende soorten baarmoederontstekingen zijn nagenoeg hetzelfde op één symptoom na: het zien van de pus. Bij een gesloten baarmoederontsteking zul je geen pus uit de vulva zien, terwijl je bij een open baarmoederontsteking rode tot witgele pus ziet stromen. Verder zijn de volgende symptomen van een baarmoederontsteking bij honden te zien:

  • Sloomheid en niet meer willen eten.
  • Veel drinken en veel plassen (Pu/Pd = Polyurie, Polydipsie).
  • Een dikke buik hebben in relatief korte tijd.
  • Afvallen ondanks dat de buik dikker wordt.
  • Veel likken aan de vulva buiten de loopsheid om.
  • Algeheel ziek zijn: koorts hebben, braken of diarree hebben.

Baarmoederontsteking bij oude honden

De groep honden die het grootste risico op baarmoederontsteking hebben, zijn oude, niet gesteriliseerde honden. Voornamelijk de groep honden die nog nooit een nestje puppy’s hebben gekregen hebben het grootste risico op een baarmoederontsteking door de constante aanmerking met het hormoon progesteron. Toch moeten alle eigenaren van teefjes alert blijven, want gesteriliseerde teven kunnen ook een vorm van baarmoederontsteking krijgen. Heeft jouw oudere hond vaak last van klachten die lijken op urinewegontsteking? Test je hond ook op baarmoederontsteking.

Baarmoederontsteking na loopsheid, bevalling of schijnzwangerschap

Wat ook voor kan komen is dat baarmoederontsteking ontstaat na de loopsheid, bevalling of schijnzwangerschap. De baarmoedermond is in deze periode recentelijk geopend, wat een ideale ingang is voor ziekteverwekkers! Tijdens de schijnzwangerschap of na de bevalling of loopsheid is de baarmoedermond gesloten: het ideale moment voor ziekteverwekkers om cystes aan te laten maken en om pus te produceren. Let dus extra goed op de oude, niet gesteriliseerde teefjes die recentelijk een loopsheid of schijnzwangerschap hebben ondergaan. Deze honden lopen het allergrootste risico op een baarmoederontsteking!

tip

Petplan huisdierverzekering

Helaas kunnen de kosten van de gezondheidszorg van jouw hond soms aardig oplopen. Door jouw huisdier te verzekeren krijgt je beste vriend(in) de beste zorg en kom jij niet voor verassingen te staan. Verzeker nu jouw viervoeter bij Petplan huisdierverzekeringen!

Kosten van baarmoederontsteking bij honden

De kosten van een baarmoederontsteking variëren per grootte van de hond en de ernst van de situatie. Bij deze ontsteking wordt een operatie waarbij de gehele baarmoeder wordt verwijderd geadviseerd. Vervolgens is het van belang hoe de ontsteking is: wanneer er hoge spoed is, zal een spoedoperatie meer kosten. Kom je in de situatie dat je de operatie moet doen? Overleg met de (Vets Place) dierenarts hoeveel deze operatie gaat kosten. Ook zal het herstel van baarmoederontsteking bij honden variëren, wat de kosten kan beïnvloeden. Meer intensieve verzorging zal meer geld en tijd bij de dierenarts kosten.

null

Baarmoederontsteking bij honden voorkomen

Ben je niet van plan om met je teefje te gaan fokken? Overweeg sterilisatie, aangezien het risico van baarmoederontsteking veel omlaag gaat. Na sterilisatie kan je hond fysiek, maar ook mentaal veranderen door afwezigheid van hormonen. Lees jezelf daarom goed in over sterilisatie bij honden.
LEES MEER OVER STERILISATIE BIJ HONDEN