De zomermaanden; heerlijk het warme weer, maar er liggen ook wat vervelende grasaren op de loer. Wat zijn deze kruipers eigenlijk en zijn ze gevaarlijk voor je hond? Wij vertellen alles over grasaren bij honden en wat er allemaal kan gebeuren.
Wat zijn grasaren?
In de zomer, met name tussen juni t/m augustus, krijg jij als hondenbaas te maken met grasaren. Ze worden ook wel ‘kruipers’ genoemd. Grasaren zijn de zaden van wildgras. Wanneer dit gras tot bloei komt, ontstaat er een pluim aan het uiteinde van de grasspriet. In het begin van de bloei zijn de grasaren groen van kleur, daarna drogen ze uit en worden de grasaren langzaam geel.
Grasaren staan vooral in bermen en grasvelden, met name ook grasvelden die niet vaak gemaaid worden. Je kan ze echter ook tegenkomen tussen stoeptegels en langs de muren. Houd er dus rekening mee dat je ze overal kan tegenkomen!
Zijn grasaren gevaarlijk voor honden?
De pluim met zaden, oftewel de grasaar, heeft weerhaken (stekels). Grasaren laten daarbij ook makkelijk los van de grasspriet. Door deze weerhaken blijven de aren makkelijk hangen aan bijvoorbeeld de vacht of poten van jouw hond. Naast de weerhaken zijn de punten van de stekels erg scherp. Deze combinatie is kan erg gevaarlijk zijn voor je hond. De onderkant van de aar is erg scherp, hierdoor kan de grasaar gemakkelijk door de huid prikken. Grasaren blijven kruipen door middel van de weerhaken, maar wel in één richting. Dit kan uiteindelijk resulteren in wonden en zelfs nare ontstekingen.
In uitzonderlijke gevallen kunnen oude honden hier zelfs aan overlijden wanneer de grasaar op een vervelende plek zoals in de buurt van het hart en de longen de huid in groeit. Oude honden hebben over het algemeen altijd wat meer verzorging nodig, lees ons advies over de verzorging van oude honden. Kortom grasaren zijn gevaarlijk voor jouw hond. Wees hier dus alert op!
Waar kunnen grasaren terugkomen?
Zoals hierboven genoemd zijn de weerhaken het grote probleem bij de grasaren. Ze blijven daarom veel hangen op verschillende plekken. We nemen de belangrijkste plekken even door.
Grasaren in de neus
Wanneer je hond tussen de grasaren snuffelt kan de grasaar de neusholte in schieten. Opnieuw zorgen de weerhaken dat de grasaar steeds verder de neusholte in kruipt. Als de aar niet op tijd verwijderd wordt kan deze zelfs door kruipen tot aan de hersenen. Het is daarom belangrijk dat de grasaren zo snel mogelijk verwijderd worden. Heb je altijd al meer willen weten over de neus van jouw hond? Lees in ons advies alles over de hondenneus!
Mocht je zelf niet meer in staat zijn om de grasaren te verwijderen, dan kan de dierenarts dit doen met een speciale tang. Is ook de dierenarts niet meer in staat de aar weg te halen met de tang? Dan zal jouw hond onder narcose moeten om de grasaar operatief te laten verwijderen. Twijfel je of er een grasaar in de neus van je hond zit? Niest of proest hij of zij onnodig veel? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Grasaren in de oren
Wandelen in het hoge gras is natuurlijk het allerleukste om te doen als hond, grasaren hebben echter dan ook de mogelijkheid om in de oren te belanden. Honden met hangende oren lopen sneller het gevaar dat de grasaren aan de oren blijven hangen. Ook hier blijft de aar hangen door de vervelende weerhaken. Deze vervelende kruiper kan hierdoor steeds verder het oorkanaal in kruipen. Bij honden met hangende oren heb je misschien minder snel door dat er zo’n kruiper in het oor is belandt.
Je kan grasaren in de oren herkennen aan het schudden van het hoofd en oren. De grasaren kunnen in de oren voor veel pijn en last zorgen bij jouw hond. Uiteindelijk kan ook hier de grasaar voor veel problemen zorgen. Als deze niet op tijd verwijderd wordt, kan de aar zelfs doorkruipen tot de trommelvlies en in het ergste geval zelfs de trommelvlies door prikken. Wil je meer weten over de oren van je hond? Lees dan hier alles over de oren van jouw hond!
Is de grasaar al te ver het oorkanaal in? Dan kan de dierenarts deze verwijderen met een speciale tang. In sommige gevallen zal de hond onder narcose moeten om de grasaar te verwijderen. Schud jouw hond onnodig veel met zijn of haar hoofd en oren? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Grasaren in de keel
Inmiddels is het al wel duidelijk dat grasaren en honden niet de beste combinatie zijn. Het kan ook voorkomen dat jouw hond de grasaar via de mond binnenkrijgt en deze in de keel vast komt te zitten. Mocht de aar in de keel blijven hangen dan zal je hond kokhalsneigingen krijgen. Het lichaam zal alles proberen om de aar uit de keel te krijgen, helaas blijven de grasaren door de weerhaken goed vastzitten.
Een andere mogelijkheid is dat jouw hond grasaren eet of er per ongeluk op heeft gekauwt. De grasaren kunnen dan in de slokdarm blijven haken. In sommige gevallen kan de dierenarts met een speciale tang de aren verwijderen uit de keel. Heeft jouw hond veel last van kokhalsneigingen? Dan is het verstandig om de dierenarts hier even naar te laten kijken! Ook hier kunnen de aren voor nare irritaties en ontstekingen zorgen.
Grasaren in de in de poten (en tussen de tenen)
Helaas zijn ook de poten van jouw hond slachtoffers van grasaren. Wanneer de hond door het gras loopt, kunnen de weerhaken blijven hangen aan de poten. Vooral bij langharige honden is de kans groot dat de grasaren meereizen met de vacht en bij de poten. Tussen de tenen van je hond is één van de plekken waar regelmatig grasaren wonden en ontstekingen veroorzaken. De aar kruipt door en kan de huid doorprikken.
Veel krabben en likken aan de poten kan een teken zijn van ingegroeide grasaren. Honden ervaren best wat pijn en irritatie hieraan. Heb je een vermoeden van grasaren tussen de tenen? Neem dan contact op met de dierenarts om dit na te laten kijken. In sommige gevallen zal de grasaar operatief moeten worden verwijderd.
Grasaren in de huid
Naast de neus, oren, keel en poten kunnen grasaren ook op willekeurige plekken de huid in kruipen. Je hond zal veel gaan likken en krabben op de plekken waar de grasaar naar binnen wilt. Door de weerhaken blijft de aar gemakkelijk aan de vacht hangen en kan het als gevolg de huid doorprikken. De huid zal op die plek gaan irriteren of zelfs pijn doen. Uiteindelijk kan er een ontsteking ontstaan en in het ergste geval een abces (onderhuidse zwelling met pus).
Het is daarom belangrijk om de vacht te blijven checken en eventuele grasaren uit de vacht te halen. Heb je een plek gevonden die er geïrriteerd of ontstoken uitziet? Laat het dan controleren door de dierenarts! Zo kan een mogelijke grasaar zo snel mogelijk worden verwijderd.
Grasaren verwijderen kosten
Als je er snel bij bent kan je de aar zelf uit de vacht trekken en zijn kosten te voorkomen. Helaas zijn grasaren soms heel vervelend en kunnen ze vast komen te zitten. Als de grasaar al wel vast zit dan is het verstandig om de dierenarts in te schakelen. In sommige gevallen zit de grasaar nog niet zo diep en kan de dierenarts jouw hond nog zonder verdoving of met een plaatselijke verdoving behandelen. Zit de aar al onder de huid of al te diep in de oren of neus? Dan zal deze operatief door de dierenarts moeten worden verwijderd. Dit houdt in dat jouw hond onder narcose moet.
In het geval dat je naar de dierenarts moet voor deze vervelende kruipers dan kunnen daar kosten aan verbonden zijn. De minimale kosten waar je op kan rekenen zijn de kosten voor een consult, eventuele plaatselijke verdoving en eventuele medicijnen tegen de klachten van een ontsteking. In de ergste gevallen zullen operatiekosten hier bovenop komen, denk hierbij aan bijvoorbeeld de narcose of de moeilijkheidsgraad van de operatie afhankelijk van de plek waar de aar is gaan zitten. Kortom, blijf alert op deze vervelende kruipers en voorkom dat grasaren jouw hond te pakken krijgen!