Wat zegt je kat?

Katten spreken voornamelijk met de staart, maar wat zeggen ze nu precies? De staart van de kat fungeert als een verlengstuk van zijn gedachten, een indicator van zijn stemmingen en een waarschuwing voor zijn gedrag. In dit artikel lees je wat jouw kat je wilt vertellen met zijn staart.

Rechtopstaande staart

Een rechtopstaande staart is een teken van vriendelijkheid (zolang de staartharen niet rechtop staan). Je kat is bijvoorbeeld enthousiast omdat je thuiskomt of wanneer je de kattenbrokjes of natvoer aan het klaarmaken bent. Je kat kan je dan benaderen met een rechtopstaande, soms zelfs kwispelende staart. De kat zal je hierbij waarschijnlijk kopjes geven en miauwen. Hij wil dan graag dat je hem vertroeteld.

Kat met staart omhoog

Trillende rechtopstaande staart

Een rechtopstaande staart betekent dus dat je kat vriendelijk en enthousiast is. Wanneer deze staart ook nog eens aan het trillen is, dan zit het helemaal goed! Een trillende rechtopstaande staart betekent dat je kat dol is op jou! De kat zal ongetwijfeld met deze staart veel kopjes geven.

Een rechtopstaande dikke staart

Een agressieve kat heeft een hoge rug, met de haren recht omhoog. Hij houdt zijn kop laag en heeft een hoge dikke staart. De oren draait hij vaaknaar achteren. Op deze manier kan zij, mocht de dreiging uitlopen tot een gevecht, haar kwetsbare lichaamsdelen beschermen.

Lage dikke staart

Wanneer een kat zich bedreigd voelt en wanneer hij bang is, zal de kat de rug krommen. De haren op de rug zullen overeind gaan staan. De kat laat zien dat hij bereid is om zichzelf te verdedigen. De dikke staart hoort hier ook bij, maar in tegen stelling tot wanneer hij boos is, is de staart nu omlaag.

Naast lichaamstaal vertelt je kat je ook veel met zijn stem. Deze kattentaal besatat uit 3 groepen klanken:

  • Zachte “mompelende” klanken,
  • Klinkerachtige geluiden,
  • Luide, gespannen klanken.

Zachte “mompelende” klanken

Tot het mompelen behoren het spinnen en de zachte geluidjes die een kat gebruikt voor de begroeting, aandacht trekken, om kattenvoer vragen, herkenning en goedkeuring. Deze geluiden worden vaak met de mond dicht geproduceerd.

Klinkerachtige geluiden

Deze geluiden worden voor specifieke doeleinden gebruikt. De verschillende varianten op “miauw” – “mie-ow”, “miew”, “miew wow” enz.- worden gebruikt om kattensnoepjes te bedelen of iets te eisen, om te klagen of om verwarring te uiten. De meeste katten beschikken over een kleine maar indrukwekkende woordenschat, waarin onder meer de volgende begrippen zijn verwoord:

  • Naar buiten / naar binnen
  • Alsjeblieft / dankjewel
  • Help
  • Eten / snacks
  • Kom hier
  • Nee

Vanaf de 10e week bouwt een jonge kat zijn woordenschat op. Hoe meer aandacht jij geeft aan je kitten, veel met je kitten communiceert, dan zal hij zijn miauw-taaltje verder uitbreiden. De manier waarop elke kat deze klanken uit, geeft het dier zijn persoonlijke en vaak herkenbare stemgeluid. Herken jij ze bij je kat?

Luide gespannen klanken

Wanneer katten onderling met elkaar communiceren gebruiken ze vaak luide, gespannen klanken. De mond blijft hierbij open en gespannen, Denk hierbij aan het volgende:

  • Grommen of een woedende krijs geven (lijkt op huilende kinderen)
  • Heftig blazen, zoals bij het vechten
  • Jammerend keelgeluid (bij angst)
  • Sissen als dreiging-met-waarschuwing
  • Gillen bij pijn
  • Hoge paringsschreeuw

Wanneer katten in de paartijd zitten produceren ze een langdurige uitwisseling van informatie. Katers zingen hun krolse lied. Poezen “roepen” luidkeels. Beiden maken diepe, verlokkende keelgeluidjes en bij de paring zelf geeft de poes een verontwaardigde “paringsschreeuw”.

Door goed op de taal van je kat te letten, zul je veel beter in staat zijn om te begrijpen hoe je kat zich voelt. Door goed te letten op de lichaamstaal van je kat, kun je zelfs in staat zijn om zijn gedrag voorspellen!

BEKIJK ALLE ARTIKELEN VOOR JE KAT