Konijnen houden van knagen, rennen en spelen. Dit is onder andere belangrijk om hun energie kwijt te raken en afleiding te hebben. Spelen is gezond, dus je dient voldoende speelgoed aan te bieden. In dit artikel vind je leuke ideeën en tips voor speelgoed voor konijnen. Alle speeltjes zijn afgestemd op de natuurlijke behoeften van konijnen.

Konijnen moeten altijd een maatje hebben

Het is goed om te weten dat een konijn minimaal één maatje moet hebben. Samen spelen is natuurlijk veel leuker, maar daarnaast zijn konijnen groepsdieren die niet alleen kunnen zijn. Ze hebben altijd een maatje nodig om mee te communiceren, spelen en knuffelen.

null

Lekker graven in een zandbak

Konijnen hebben een natuurlijke behoefte aan graven. Stimuleer dit door een zandbak te plaatsen speciaal voor je konijnen. Dan kunnen ze op een veilige manier graven en spelen in het zand.

Snackmatten & intelligentiespellen

Konijnen houden natuurlijk ook van een lekker snackje. Je kunt deze simpelweg aan ze geven, maar je kunt er ook een uitdagend spelletje van maken. Hiermee zorg je ervoor dat je konijnen actief bezig zijn om het snackje te vinden. Hieronder zie je twee varianten: een snackkleed van Adori en een snack-kubus van Trixie. In het snackkleed kun je een aantal kleine snackjes verstoppen, waarmee je het natuurlijke gedrag van je konijnen kan stimuleren. In het wild zijn konijnen namelijk ook voortdurend op zoek naar voedsel. Het snackdoolhof kan je gebruiken door bijvoorbeeld groentes of hooi op een uitdagende manier aan te bieden.

Speelgoed om op te knagen

Voor konijnen is het belangrijk om voldoende te knagen, gezien hun tanden oneindig door blijven groeien. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het daardoor van belang voldoende knaagspeeltjes en knaagsnacks in de kooi neer te leggen. Er zijn hiervoor veel verschillende varianten verkrijgbaar, hieronder vind je een aantal knaagspeeltjes.

null

Verschillende soorten speelgoed

Niet elk konijn vindt alle soorten speelgoed leuk. De één heeft namelijk een andere behoefte dan de ander. Zorg er daarom voor dat je voldoende afwisselt met speelgoed, zodat je erachter kunt komen welk soort speelgoed voor jouw konijnen geschikt is.

Ballen & bellen

Konijnen vinden ballen en bellen ook leuk om mee te spelen. Met een balletje kan je op een actieve manier samen met je konijnen spelen. Het gerinkel van een belletje is natuurlijk nog interessanter! Er zijn verschillende soorten ballen en bellen te verkrijgen. Zo zijn er balletjes waaraan je konijnen kunnen knagen, waar je snacks (bijvoorbeeld Supreme Russel Fruities of Vitakraft Drops) in kunt verstoppen en waar een belletje in zit.

Tunnels & konijnenhuisjes

Tunnels zijn bij konijnen erg geliefd en hebben meerdere functies. In de natuur hebben konijnen vaak meerdere gangenstelsels die gebruikt worden als vluchtroutes en een veilig onderkomen. Het is voor konijnen van belang dat ze zichzelf terug kunnen trekken. Bied daarom voldoende schuilmogelijkheden als bijvoorbeeld tunnels en konijnenhuisjes aan. Ze zullen dit niet alleen prettig vinden, maar ook nog eens erg leuk! Ze kunnen er doorheen rennen, er op klimmen en je kunt er zelfs je konijnen mee trainen.

BEKIJK ALLE SPEELTJES VOOR KONIJNEN
null

Maak een speeltuin voor je konijnen!

In de video hieronder zie je hoe je van een aantal speeltjes een geweldige speeltuin kunt creëren voor je konijnen. In deze speeltuin kan je natuurlijk oneindig veel leuke dingen doen, bijvoorbeeld een parcours maken of snackjes verstoppen.