Ontlasting & Voeding

Wanneer je kat een ‘normale’ ontlasting heeft dat is deze bruin van kleur en stevig van vorm. Echter kan het ook zo zijn dat de ontlasting er wel eens anders uit ziet.

Heeft jouw kat bijvoorbeeld wel eens last van diarree of heeft je kat zelfs bloed bij zijn ontlasting? Of heeft je kat moeite met zijn behoefte doen? Lees dan dit artikel voor advies en tips. Je leest ook hoe goede en gezonde voeding hierbij kan helpen.

Diarree is de meest voorkomende klacht wanneer de ontlasting van een kat niet in orde is. Diarree kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is net als bij mensen de voeding de boosdoener. Te snel wisselen van voeding of je kat bijvoorbeeld normale melk of andere zuivel geven kan leiden tot dunne ontlasting. Echter kunnen ook medische oorzaken een rol spelen! Denk bijvoorbeeld aan virussen, bacteriën of parasieten. Maar ook tumoren of een te snel werkende schildklier kunnen diarreeklachten geven.

Heeft jouw kat last van bloed bij de ontlasting? Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is dat de ontlasting van je kat te hard en droog is. Hierdoor zal je kat flink moeten persen waardoor het slijmvlies van de darm geïrriteerd kan raken en kan gaan bloeden. Door een gezonde en uitgebalanceerde voeding te geven met voldoende vezels zoals Smølke kattenvoeding en te zorgen dat je kat voldoende drinkt, kan dit probleem voorkomen worden. Naast constipatie kunnen darmparasieten een reden zijn voor bloed bij de ontlasting, maar ook andere oorzaken zoals kattenziekte of ontstoken anaalklieren kunnen een rol spelen!

Wanneer moet je je zorgen maken?

Houd het in de gaten als je kat last heeft van diarree of wanneer hij bloed bij de ontlasting heeft. Als je net van voer bent gewisseld, kan het zijn dat dit te snel gebeurd is waardoor je kat tijdelijk diarree heeft. Als er niets is veranderd in het voer, neem dan contact op met je dierenarts. In het ergste geval heeft je kat last van bijvoorbeeld Giardia. Dit is één van de meest voorkomende maag-darmparasiet bij (voornamelijk jonge) katten en wordt vaak helaas over het hoofd gezien.

Neem z.s.m. contact met je dierenarts op bij de volgende symptomen:

  • Helderrood bloed bij de ontlasting
  • Als je kat veel vaker ontlast dan normaal
  • Als je kat stevig moet persen en overduidelijk veel moeite heeft met ontlasting
  • Veel bloed bij de ontlasting
  • Als je kat langer dan 1-2 dagen diarree heeft

Bij deze symptomen raden we aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Twijfel je? Je kunt je dierenarts altijd voor de zekerheid bellen voor advies!

Voorkom ontlastingsklachten met Smølke

Wil je problemen zoveel mogelijk voorkomen? Geef dat een complete en uitgebalanceerde voeding met genoeg vezels. Alle voedingen van Smølke bevatten voldoende vezels die niet alleen zorgen voor een gezonde darmwerking, maar ook voor het op een natuurlijk manier afvoeren van haarballen! Daarnaast is Smølke kattenvoeding ook nog eens een volledig natuurlijk product en helpt het standaard tandplak en blaasgruis te voorkomen. Kortom: een volledige voeding geschikt voor elke kat voor een betaalbare prijs!