Het is erg moeilijk om je huisdier te moeten verliezen. Je maatje is opeens weg en dat kan voelen als een grote leegte. Gelukkig zijn er verschillende mooie manieren om afscheid te nemen van jouw huisdier. Zo kan de leegte wat opgevuld worden, kan je het verlies beter een plekje geven of voelt het dan of je hem of haar toch nog een beetje bij je hebt. Crematie van dieren of je huisdier begraven op een dierenbegraafplaats is mogelijk. Maar waar kan je je kat, konijn, knaagdier, vogel of hond cremeren en wat voor andere mogelijkheden zijn er?

Alles over crematie dieren

Cremeren is een mooie manier om waardig afscheid te nemen van je hond, kat of ander huisdier. Er zijn vele dierencrematoria in Nederland waar dit op een hele mooie manier gedaan wordt. De locaties hiervan zijn te zien op de kaart onderaan de pagina. Vaak zijn er twee mogelijkheden: collectieve crematie of individuele crematie.

Collectieve crematie

Bij collectieve crematie wordt jouw huisdier gezamenlijk met andere huisdieren tegelijk gecremeerd. Hierbij is het vaak niet mogelijk om het as van je huisdier mee te nemen of zelf uit te strooien. Het dierencrematorium strooit vaak zelf de as uit, hierover zal je vervolgens bericht krijgen. Sommige crematoria bieden collectieve crematie aan waarbij de dieren wel volledig worden gescheiden in de oven. Dan is het wel mogelijk om de as van je eigen huisdier mee te nemen.

Individuele crematie

Bij een individuele crematie wordt alleen jouw huisdier gecremeerd en kan je dus zelf de as meenemen. Er zijn dan ook vaak meer opties mogelijk voor een meer uitgebreide crematie. Zo kan je jouw huisdier begeleiden tot het laatste moment en dus aanwezig zijn bij de daadwerkelijke crematie. Voor de crematie kan je huisdier ook worden opgebaard, zodat je bij het crematorium nog uitgebreid afscheid kan nemen.

Cremeren kosten

De kosten voor het cremeren van een hond ligt aan het gewicht, hoe zwaarder de hond hoe hoger de kosten zullen zijn. De kosten voor crematie van een kat, konijn, knaagdier of vogel hebben meestal een vaste prijs. Verder verschilt per dierencrematorium hoe hoog de kosten precies zijn per huisdier en soort crematie. Zo is een individuele crematie duurder dan een collectieve crematie. Om toch een indicatie te geven wat een crematie van een hond, kat of ander huisdier kan kosten, is hier een overzicht.

 • Knaagdier of vogel vanaf €60,-.
 • Kat, kleine hond of konijn vanaf €70,-.
 • Hond vanaf 3 kg tussen €80,- en €235,-.
null

Wat voor moois kan je doen met de as?

Wanneer je de as mee kan nemen, kan je dit uitstrooien, in een mooie urn bewaren of verwerken in iets zoals een sieraad of tattoo. Mooie sieraden en urnen kan je vaak bij het dierencrematorium laten maken of kopen. In onze webshop verkopen wij ook een geselecteerd assortiment aan urnen.
BEKIJK ALLE URNEN IN DE WEBSHOP

De dierenbegraafplaats

Naast dierencrematoria, zijn er ook dierenbegraafplaatsen in Nederland. De locaties hiervan zijn te zien op de kaart onderaan de pagina.

Bij een dierenbegraafplaats kan je jouw overleden huisdier ook een mooi afscheid geven en kan je hem of haar nog eens bezoeken. Voor het begraven van je hond, kat of ander huisdier zijn ook meerdere opties mogelijk. Zo kan je voor een individuele begrafenis en een anonieme begrafenis kiezen. Je huisdier krijgt een eigen graf bij een individuele begrafenis. Dan kan je ook je huisdier nog af en toe bezoeken, zelf bepalen hoe je huisdier precies begraven wordt en hoe het graf eruit komt te zien. Bij een anoniem graf kan je niet bij je huisdier op bezoek maar wordt je huisdier wel op een mooie plek begraven. 

Kosten dierenbegraafplaats

Net zoals bij de crematie van een hond, kat of ander huisdier, hangen de kosten erg af van het soort huisdier, het gewicht en wat voor soort begrafenis je wilt. Bij een individueel graf betaal je voor jaarlijkse grafrechten, terwijl je bij een anoniem graf eenmalig betaalt voor het graf. Om ook hierbij toch een indicatie te geven is hier een klein overzicht van een individueel graf voor 1 jaar.

 •  Knaagdier of vogel vanaf €30,-
 • Kat, kleine hond of konijn vanaf €225,-
 • Hond tussen €175,- en €375,-

Hieronder is ook een indicatie van de kosten voor een anoniem graf. Soms betaal je voor elk huisdier een vaste prijs, vaak rond de €100,-, maar dit kan ook per huisdier verschillen.

 • Knaagdier of vogel vanaf €55,-
 • Kat, kleine hond vanaf €85,-
 • Hond tussen €100,- en €210,-
null

Mag je je kat of hond begraven in tuin?

Het is toegestaan om je overleden hond, kat of ander huisdier te begraven in je eigen tuin. Wel moet hiervoor voldoende ruimte zijn. Begraaf je huisdier tenminste 75 centimeter diep om risico’s vDag dag doosjeoor gezondheid en het milieu te verkleinen. Per gemeente kunnen de precieze regels verschillen, informeer daarom altijd even bij je eigen gemeente. Je kan je overleden hond, kat of ander huisdier begraven in een kistje of mooi doosje.
BEKIJK HIER ONZE DAG DAG DOOSJES IN DE WEBSHOP

Andere mogelijkheden om je dier te herdenken 

Naast een dierenbegraafplaats of crematie van dieren, heb je ook nog andere mogelijkheden voor je overleden huisdier. Zo kan je je dier laten opzetten, resomeren, doneren aan de wetenschap of je kan kiezen voor destructie. Het is een persoonlijke keuze om te bepalen wat voor jou de prettigste manier is. Daarom is het fijn om te weten wat alle verschillende opties precies inhouden.

Laten opzetten

Als je een fotolijstje of urn niet genoeg vindt om het gevoel te hebben dat je maatje nog bij je is, kan het opzetten van je overleden huisdier een optie zijn. Het opzetten van je huisdier wordt ook wel taxidermie genoemd. Hierbij wordt, door een taxidermist, alleen de huid/vacht en soms het skelet gebruikt om te zorgen dat het dier voor altijd zo bewaard kan blijven. Alle overige onderdelen zoals de ogen worden gemaakt van ander materiaal om het er zo mooi en realistisch mogelijk uit te laten zien.

Tijdsduur opzetten

Omdat het erg lastig is om jouw huisdier zo echt mogelijk te maken en ook de uitdrukking van zijn of haar gezicht goed na te bootsen neemt het erg veel tijd in beslag. Het kan daarom wel een half jaar duren voordat jouw huisdier helemaal naar wens is. Het opzetten kun je bij meerdere taxidermisten laten doen in Nederland. De kosten verschillen per taxidermist en hangen af van het soort dier, de grootte en de houding waarin je wil dat je huisdier wordt opgezet. Informeer daarom bij een taxidermist wat de precieze kosten zijn.

Resomeren

Een nieuwe manier om afscheid te nemen van je huisdier is resomeren. Hierbij wordt je huisdier versneld ontbonden doordat hij of zij in een bad wordt gelegd met water en kaliumhydroxide. Wanneer dit onder hoge druk komt te staan, wordt het lichaam van je huisdier binnen 20 uur opgelost. Het is een milieuvriendelijke manier waarmee je schone, witte as overhoudt. Ook blijft er meer as over dan bij een crematie van je hond, kat of ander huisdier. Resomeren kan zowel individueel als collectief, waarbij je alleen bij individueel resomeren de as mee kan nemen. De kosten hangen af van het gewicht en welke vorm je kiest. Voor individueel resomeren betaal je tussen de €75,- en €285,-. Op dit moment zijn er twee plaatsen in Nederland waar je dit kan laten doen, dit zijn het dierencrematorium Novio in Nieuwkuijk en het dierenuitvaartcentrum Venlo.

Doneren aan de wetenschap

Huisdieren kunnen sinds 2010 in Nederland ook gedoneerd worden aan de wetenschap. Op dit moment kan je in drie regio’s je overleden huisdier afgeven aan de dierenarts die vervolgens zorgt dat hij vervoerd wordt naar Utrecht waar anatomisch onderzoek plaatsvindt. De regio’s zijn Utrecht, Midden Nederland en Oost Nederland. Wanneer je dierenarts niet in deze regio zit of geen vervoer kan regelen naar Utrecht, dien je zelf voor vervoer te zorgen. Verder is de donatie geheel gratis. Wel zijn er een aantal eisen waar het dier aan moet voldoen:

 • Het dier mag niet zwaarder zijn dan 30 kilogram.
 • Het lichaam moet intact zijn.
 • Er mogen geen grote tumoren aanwezig zijn in de buik of borst.

Doordat dit nu steeds meer wordt gedaan, hoeven er geen proefdieren meer speciaal gefokt te worden voor anatomisch onderzoek. Helaas kan je hierbij niet uitgebreid afscheid nemen door middel van een uitvaart.

Destructie

Wanneer je jouw overleden huisdier afgeeft bij de gemeente of dierenarts, wordt je huisdier gebruikt voor destructie. Bij destructie worden overleden dieren verwerkt tot biobrandstof. Deze verwerking vindt plaats in één grote fabriek in Nederland genaamd Rendac, gelegen in Son. Hier worden dode dieren bij elkaar in een machine fijn gemaakt. Vervolgens komen hier meel en vetten uit die worden gebruikt als brandstof. Wanneer je jouw overleden huisdier hiervoor bij de dierenarts afgeeft, liggen de kosten tussen de €10,-  en €40,-. Het is strafbaar om je overleden huisdier bij het vuilnis te deponeren. 

Locatie dierenbegraafplaats en crematie dieren

Op de kaart zijn de provincies met letters aangegeven. Per letter is te zien welke dierenbegraafplaats en dierencrematorium er in elke provincie aanwezig is. Er zijn meer locaties waar je terecht kunt. Informeer bij je dierenarts voor meer informatie.

Kaart begraafplaats en crematie dieren

Groningen 

Huisdierencrematorium Stadskanaal, Mandenmaker 7, 9502 KK Stadskanaal

Dierenbegraafplaats Groningen, Sportlaan 4, 9678 RC Westerlee

Friesland

Dierencrematorium Domesticus, De Marne 238, 8701 MH Bolsward

Dierencrematorium Noord Nederland, De Scheiding 10a, 9222 LR Drachtstercompangie

Drenthe

Dierenuitvaartcentrum Majesta Emmen, Zwaaikom 3, 7825 TE Emmen

Dierencrematorium Majesta Smilde, Leemdijk 2-E, 9422 CL Smilde

Dierenbegraafplaats Larixhof, Hooiweg 4, 8384 GJ Wilhelminaoord

’t Hunebed Dierenbegraafplaats, Hoogeveenseweg 37, 7933 PE, Pesse

Dierenbegraafplaats de Marand, Wilfred Stillweg 10A, 7913 XB, Hollandscheveld

Dierenbegraafplaats Emmen, Rietdekkershof 5, 7885 GA, Nieuw-Dordrecht

Overijssel

Huisdieren Crematorium Oost Nederland, Zweedsestraat 19-D, 7418 BG Deventer

HuisDierenCrematorium Twente, Nieuwe Daarlerveenseweg 2A, 7671 SK, Vriezenveen

Dierencrematorium XuuX, Granaatstraat 62, 7554 TR Hengelo

HuisdierenCrematorium Veenrust DierenCrematorium, Nieuwe Daarlerveenseweg 2A, 7671 SK Vriezenveen

Dierenbegraafplaats Vennenberg, Kortersweg 4, 7722 JG Dalfsen

Huize Poolside Dierenbegraafplaats, Matenweg 28, 7522 NB Enschede

Flevoland

Dierencrematorium Majesta Flevoland, De Maalstroom 15, 8255 RN Swifterbant

Dierenuitvaartcentrum Anubis Almere, Duwweg 2010, 1338GB Almere

Gelderland

Dierencrematorium Apeldoorn, Nagelpoelweg 9, 7333 NZ Apeldoorn

Dierencrematorium Amadeus Nijmegen, Sint Teunismolenweg 56, 6534 AG Nijmegen

Dierencrematorium Nijmegen-Arnhem, Doctor de Blécourtstraat 76, 6541 DK Nijmegen

Majesta Uitvaartzorg voor Dieren, Agro Business Park 68, 6708 PW Wageningen

Kolleweidenhof B.V., Bosboombroekerweg 35, 7055 AT Heelweg

Dierenbegraafplaats Klaverweiden, Hoevelakerveenweg 14, 3871KK Hoevelaken

Dierenbegraafplaats De Passage, Waaldijk 16, 6621 KG Dreumel

Dierenbegraafplaats ’t Jagtveld, Looistraat 59, 6582 BB Heumen

Huisdierenbegraafplaats “Medenstein”, Ingang tegenover Remkettingweg 2a, 4054 MJ Echteld

Dierenbegraafplaats ’t Uivershof, Arnhemseweg 26, 7037 DB Beek Gem Montferland

Noord-Holland

Dierencrematorium Majesta Schagerbrug, Belkmerweg 118 A, 1751 GH Schagerbrug

DUC Dierencrematorium Amsterdam, Kadoelenweg 221 C, 1035 NH Amsterdam

Dierencrematorium Heerhugowaard, Laanderweg 13C, 1704 JT Heerhugowaard

Dierencrematorium Westerhout, Zeestraat 214B, 1943 AE Beverwijk

Dierencrematorium Naarden, Kobaltstraat 2, 1411 AM Naarden

Dierenuitvaartcentrum Amsterdam Oost, Voorlandpad 2, 1098 TZ Amsterdam

Dierenbegraafplaats De Stille Weiden, Bobeldijk 83, 1647CJ Berkhout

Stichting tot Exploitatie Dierenbegraafplaats Velsen, Georgebos 7, 1974 LG IJmuiden

Zuid-Holland

Huisdieren Crematorium Drechtsteden, Lorentzweg 1, 2952 BJ Alblasserdam

Haaglanden Huisdieren Crematorium, Orionstraat 8, 2516 AS Den Haag

Stichting Huisdierencrematorium Den Haag, Zinkwerf 39, 2544 EC Den Haag

Dierencrematorium Majesta Rotterdam, Satijnbloem 31, 3068 JP Rotterdam

Dierencrematorium Het Hoeksche Hof, Volgerlandseweg 6, 3281 KV Numansdorp

Dierenuitvaartcentrum Groenendijk, Groenestein 12d, 2394 AV Hazerswoude-Rijndijk

SHCN dierenuitvaart, Ambachtshof 6, 2632 BB Nootdorp

Stichting Het Uitvaartcentrum voor Huisdieren, Argonstraat 5, 2718 SM Zoetermeer

Huisdieren en Paardencrematorium Rotterdam, Buitendijk 101, 3078 XC Rotterdam

Dierenbegraafplaats Zevenhoven, Hogedijk 10, 2435 NC Zevenhoven

Begraafplaats Zwartje, 2912 CG Nieuwerkerk aan den IJssel

Utrecht 

Dierenuitvaartcentrum IJsselstein, Oude Utrechtseweg 3, 3402 ST IJsselstein

Dierencentrum Grebbehof, Nude 57, 3911 VK Rhenen

Stichting Natuur Dieren Begraafplaats, Oranje Nassaulaan 37, 3708 GC Zeist

Zeeland 

Dierencrematorium Zeeland, Karreveld 30, 4371 GA Koudekerke

Huiduc Zeeland dierencrematorium, Boerendijk 4, 4451 RK Heinkenszand

Dierencrematorium Breskens, Deltahoek 176, 4511 PA Breskens

Oude begraafplaats, 3247 XR Dirksland

Noord-Brabant 

Dierencrematorium Cinta, Ippelseweg 15, 4255 HW Nieuwendijk

Dierencrematorium Majesta Jori, Belder 26, 4704 RK Roosendaal

Dierencrematorium Maashorst Uden, Hockeyweg 4, 5405 NC Uden

Dierencrematorium Memoria Tilburg, Wielevenweg 22, 5048 CL Tilburg

Dierencrematorium Midden Brabant, Het Loo 4, 5281 SJ Boxtel

Dierenbegraafplaats De Wilgenhof, Huiskenshoek 10, 5684LP Best

Dierenbegraafplaats Viviana, Vianendreef 97, 4841 LE Prinsenbeek

Huisdierenbegraaf- en crematiecentrum Peelrust, Peeldijk 18, 5423 VB Handel

Dierencrematorium en begraafplaats Lieshout, Elsduijn 1, 5737 RN Lieshout

Limburg 

Dierenuitvaartcentrum Venray, Vennendreef 14, 5807 EV Oostrum

Dierencrematorium Parkstad, Oude Roderweg 3a, 6422 PE Heerlen

Dierencrematorium Maas en Beek, Middelweg 15, 6191 NC Beek

Dierennatuurbegraafplaats De Aarde, Marisstraat 26, 5985PS Grashoek

Algemene Weerter Dieren- begraafplaats “De IJzeren Man”, Diesterbaan 4, 6006 TC Weert

Begraafplaats voor Dieren Buggenum, Dorpsstraat 94, 6082 AR Buggenum