Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting die betaald moet worden door mensen die één of meer honden bezitten. Maar waarom moet dit betaald worden en door wie wordt dit geld geïnd en wat kost hondenbelasting? Dat is voor veel mensen onduidelijk. Net zoals de vragen: Is er dan ook kattenbelasting? En wordt je gecontroleerd als je het niet betaald? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over hondenbelasting betalen.

Wat is hondenbelasting en waarom moet je dit betalen?

De meeste mensen zullen zich wel eens hebben afgevraagd waarom hondenbelasting er is en waar dit geld naar toe gaat. De gemeenteraad bepaalt waar de opbrengsten van de hondenbelasting heen gaan, maar over het algemeen gaan de opbrengsten naar algemene middelen van de gemeente, zoals:

  • Het opruimen of bestrijden van hondenpoep.
  • Onderhoud van parken, hondenuitlaatplaatsen en natuurgebieden.

In sommige gemeenten zijn er echter uitzonderingen. Heb je een puppy tot 3 maanden oud die nog bij de moeder verblijft, een blindengeleidehond of leid je een politiehond op? Dan kan het zijn dat je geen hondenbelasting hoeft te betalen. Welke uitzonderingen er voor jou gelden, vind je op de website van jouw gemeente. 

Hoeveel kost hondenbelasting?

Hoeveel hondenbelasting je moet betalen als hondenbezitter verschilt per gemeente. Er zijn gemeentes waar je de hoofdprijs betaalt, maar er zijn ook gemeenten waar je helemaal niks hoeft te betalen. De kosten van hondenbelasting variëren van €0,00 tot bijna €130,00 per gemeente en worden jaarlijks, per hond, geïnd. In het onderstaande overzicht geven we een paar voorbeelden van kosten die gemeenten aan belasting voor één hond innen.

Den Haag €128,76
Nijmegen €122,28
Tilburg €113,19
Hilversum €109,20
De Bilt €104,40
Enschede €88,08
Utrecht €86,04
Eindhoven €82,00
Leeuwarden €73,58
Groningen €0,00
Breda €0,00
Rotterdam €0,00
Texel €0,00
info

Wist je dat?

De te betalen hondenbelasting per jaar kan verschillen? In vergelijking met 2021 is de hondenbelasting in 2022 met bijna 3,5 procent toegenomen.

Waar moet je hondenbelasting aangeven?

Wanneer je een hond aanschaft, ben je verplicht om dit te melden bij jouw gemeente. Dit kun je doen door op de website van jouw gemeente een formulier in te vullen of door het telefonisch door te geven. De meeste gemeenten houden ook een jaarlijkse controle om te checken of mensen die een hond in huis hebben wel hondenbelasting betalen. Zorg er dus voor dat je je hond op tijd aanmeldt.

info

Wist je dat?

Er in de provincie Drenthe helemaal geen hondenbelasting meer wordt geïnd? De provincie Utrecht heft daarentegen gemiddeld de meeste hondenbelasting. 

Boete hondenbelasting: hoeveel kost het?

Het komt vaak voor dat je een boete betaald ter hoogte van 50% van de hondenbelasting in jouw gemeente. Vaak is het wel het geval dat de gemeente je eerst de kans geeft om een aangiftebiljet in te vullen, voordat ze je een boete geven. Wat de boete voor het niet betalen van hondenbelasting in jouw gemeente is, lees je op de website van de desbetreffende gemeente!

info

Kattenbelasting

Wist je dat katten niet worden genoemd in de gemeentewet? Daarom hoeven katteneigenaren geen kattenbelasting te betalen!

Wie controleert hondenbelasting?

Er zijn mensen die bewust of onbewust geen aangifte doen van hun hond en dus geen hondenbelasting betalen. Daarom zijn er veel gemeenten die regelmatig huis-aan-huis controles uitvoeren. Sommige gemeenten geven dit van tevoren aan op hun website, maar het komt ook vaak voor dat er onverwachts iemand van de gemeente voor de deur kan staan om te controleren. Mocht er iemand bij jou komen controleren, zorg dan altijd dat diegene zich kan identificeren! Zo voorkom je dat je opgelicht kunt worden door een nep-controleur. 

null

Vergeet je niet uit te schrijven

Wanneer je geen hond meer hebt, vergeet hem dan niet af te melden bij de gemeente. Zo voorkom je onnodige kosten. Zorg er wel voor dat je een bewijsstuk als een rekening van de dierenarts, van het crematorium of een afstandsverklaring van het asiel meestuurt, anders wordt de belasting alsnog door de gemeente geïnd. Lees hier alles wat je moet weten over wat je moet doen wanneer je geen hond meer hebt.

Wordt hondenbelasting afgeschaft?

Er wordt in de Tweede Kamer al enige tijd een discussie over hondenbelasting gevoerd. Een meerderheid is er voor om de belasting helemaal af te schaffen. Dat komt grotendeels doordat er een enorm verschil is qua kosten van hondenbelasting per gemeente. Een meerderheid vindt dat de belasting daarom gewoon overal afgeschaft moet worden, omdat je voor katten of konijnen ook geen belasting hoeft te betalen. Voor alsnog blijft de hondenbelasting bestaan.