Het hele jaar door bezoeken vogels je tuin om te zoeken naar voer. Tijdens de herfst en winter hebben vogels veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en hier kunnen ze jouw ondersteuning goed bij gebruiken. Dit kun je doen door de tuinvogels te voeren met tuinvogelvoer, drinkwater aan te bieden en een veilig plekje te geven door bijvoorbeeld een nestkastje op te hangen.

Vogels voeren

Buitenvogels halen, ook in de winter, voeding uit de natuur. Natuurlijk is de voeding tijdens de winterperiode schaarser dan in de lente of zomer. Om de vogels in je tuin een handje te helpen kun je ze bijvoeden. Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer ze bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en fruit. Geef geen vloeibare olie, margarine of zoute producten; dit is niet goed voor vogels en kan gevaarlijk zijn. Het beste is om ze op verschillende plaatsen in je tuin te voeren; strooi wat vogelzaad in een voederhuisje of op de grond, of hang een voedersilo en vetbollen op.

Elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeur als het om voeding gaat. Mussen en vinken eten graag zaden, merels houden van rozijnen en pimpelmeesjes hangen graag aan een vetbol.

  • Strooivoer: dit voer bevat stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda.
  • Vetbollen: vetbollen zijn vooral geschikt voor de winterperiode. Ze leveren veel energie en bestaan uit een zadenmengsel, gegoten in een harde soort vet.
  • Pinda’s: in de winter zijn pinda’s een welkome aanvulling op het menu. Je kunt ze aanbieden in een silo, maar je kunt ze ook aan een touw rijgen en dit in je tuin ophangen.
  • Zonnebloempitten: zaadeters zijn bedreven in het openmaken van hun favoriete hapje. Het is de favoriete lekkernij van de meeste tuinvogels. Omdat deze pitten erg vetrijk zijn, hebben tuinvogels deze vetrijke voeding hard nodig in de winterperiode.
  • Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.

Extra ondersteuning

Naast lekkere, voedzame dingen in de tuin en voldoende vers drinkwater, kun je de vogels in je tuin nog op een aantal andere manieren de winter door helpen. Hang bijvoorbeeld alvast nestkastjes op in je tuin. Je vogels kunnen hier dan al aan wennen en doen hier in de winter graag een dutje in. Nestkastjes bieden in de winter bescherming tegen kou, regen en sneeuw. Zorg, als het gesneeuwd heeft, voor voldoende sneeuwvrije plekken waar de vogels kunnen zitten. Ook een aantal beschutte plekken zijn erg fijn voor de vogels om te schuilen voor het slechte weer.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Het hele jaar door vogels voeren

Gelukkig zien we het hele jaar steeds meer aandacht voor de vogels in de tuin. Het is dan ook een fabeltje dat ze alleen in de winter ondersteuning nodig hebben. Uiteraard zijn er dan minder voedselbronnen en is het koud, maar er blijft altijd behoefte. Er zijn immers ook meer snaveltjes die gevuld moeten worden. Het voordeel van het voorjaar en de zomer is dat het menu wat uitgebreider is. Denk aan bessen, fruit en insecten bijvoorbeeld. Hiermee begint dan ook al de voorbereiding naar de koudere seizoenen. Oude veren moeten namelijk vervangen worden, jonge vogels moeten nog worden (op)gevoed en het vetlaagje moet wat dikker worden. Deze activiteiten en de komende koude nachten vragen veel energie van de vogels. Hoe fijn is het voor hen als ze weten dat er in jouw tuin altijd iets te vinden is, een heerlijk menu per seizoen ook nog eens!

Drinkwater

De vogels in je tuin hebben naast voeding ook drinkwater nodig. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Voorkom dat het water bevriest. Dit kun je doen door het drinkbakje af te dekken met gaas en door het drinkbakje op een beschutte plek neer te zetten. Let op dat je geen metalen of ijzeren drinkbakje gebruikt; vogels kunnen hier aan vast vriezen!

Ververs verder het drinkwater regelmatig en voeg géén suiker of zout toe aan het water! Ook lauw water geven heeft geen nut; dit bevriest namelijk sneller dan koud water. Bij zeer strenge vorst kun je beter geen open drinkwater aanbieden; dit bevriest vrijwel direct. Biedt dan wat vergruisde ijsblokjes aan zodat de vogels toch aan vocht kunnen komen. Als het gesneeuwd heeft is het niet nodig om de vogels drinkwater aan te bieden, ze nemen vocht op uit de sneeuw.

ALLES VOOR TUINVOGELS