Alle siervogels komen in de rui. Tijdens deze periode wordt het hele verendek vervangen, zowel de pennen als de dekveren worden vernieuwd. Sterke temperatuurswisselingen, maar ook stress kunnen de rui in gang zetten. Tijdens de ruiperiode werkt de stofwisseling op volle toeren.

Het kost de vogel veel kracht en energie om zijn veren te vernieuwen. Het is daarom belangrijk om de vogel rust te gunnen en stress te vermijden. Het is bijvoorbeeld beter om ze niet te vervoeren en mee te nemen naar tentoonstellingen.

null

Hoe verzorg je je vogel tijdens de rui?

Let er extra op dat het water van het vogelbad dagelijks vervangen wordt, zodat de vogel op elk moment van de dag een bad kan nemen. Tijdens de rui is de vogel gevoeliger voor ziekten en heeft extra zorg nodig. Het is dan ook tijdens deze periode extra belangrijk om op de gezondheid te letten. Zorg voor wat extra afleiding in de kooi bijvoorbeeld door speelgoed of een knabbelstaafje.

Uitgebalanceerde voeding voor je vogel

Uitgebalanceerde voeding is zeer belangrijk tijdens de rui. Wanneer er iets ontbreekt aan het voer zie je dit terug in het nieuwe verenkleed.

Problemen die voorkomen zijn afwijkingen bij de vorming van de nieuwe pennen en een mindere verenkwaliteit. De pennen hebben dan bijvoorbeeld een onderbreking (groeistrepen) en de veren glanzen minder.

null

Tekorten

Tekorten kunnen er ook voor zorgen dat de vogel langer in de rui zit dan normaal. Voor het opbouwen van een nieuw verenkleed zijn stoffen nodig die van nature in het verenkleed zitten. Dit zijn eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren. Een tekort aan vitamine A, maar ook een tekort aan vitamine B2 geeft problemen met de huid en de veren. Van de mineralen zijn de sporenelementen koper en zink heel belangrijk. Koper is bijvoorbeeld van belang bij de elasticiteit(collageen) en gezondheid van de huid. Zink is o.a. van belang bij de aanmaak van vitamine A. Aminozuren zijn onmisbaar bij de stofwisseling. Tijdens de rui spelen de zwavelhoudende aminozuren een cruciale rol.

Speciale voeding voor de ruiperiode

Tijdens de ruiperiode is het dan ook belangrijk om de voeding aan de hiervoor genoemde eisen aan te passen. Voor meer kracht en energie kun je bijvoorbeeld een eivoer geven. Voor de extra vitaminen en mineralen kunt u een speciaal vitaminepreparaat geven. In deze voeding zitten alle noodzakelijke stoffen die noodzakelijk zijn tijdens de rui. Het kan zowel in het drinkwater als over het voer gedaan worden.

Voor een rui is die soepel verloopt is het dus belangrijk om je vogel rust te gunnen en wat afleiding te bieden. Zorg voor uitgebalanceerde voeding met extra voedingsstoffen die in deze veeleisende periode nodig zijn. Alleen een fitte vogel komt soepel door de rui.

BEKIJK ALLE BEAPHAR PRODUCTEN IN ONZE WEBSHOP