Net als onze eigen haren, hebben de haren van onze kat en hond ook verzorging nodig. Hoeveel verzorging is afhankelijk van het soort vacht dat je dier heeft, want over het algemeen heeft een langharige vacht meer verzorging nodig dan een korte vacht. Maar vergis je niet, elke vacht kan vies worden en klitten! Je kan ervoor kiezen om regelmatig met je hond of kat naar een trimsalon te gaan, maar je kan je dier ook zelf thuis trimmen met de juiste producten. Welke producten heb je hiervoor nodig en hoe gebruik je ze? Lees in dit artikel meer over de verschillende borstels, kammen en tondeuses voor je hond of kat!

null

Wist je dat?

Wist je dat er Pets Place winkels zijn met een trimsalon? Check snel of er bij jou in de buurt een Pets Place Boerenbond Trimsalon aanwezig is. Niet alleen kunnen ze je hond of kat er stralend uit laten zien, ze kunnen je ook nog eens tips geven voor de vachtverzorging die jij thuis kan doen!
ZOEK EEN TRIMSALON BIJ JOU IN DE BUURT

Verschillende type borstels en kammen

Er bestaan veel verschillende soorten borstels en kammen die je voor je huisdier kan gebruiken. Met de juiste vachtverzorgingstools houd je de vacht van je hond of kat in een optimale conditie. Maak vooral niet de fout om de vacht te vaak te borstelen. Wanneer je borstelt komen er ook wel eens nieuwe haren los waardoor je huisdier meer vacht gaat aanmaken. Je komt dan als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Controleer daarom de vacht van je hond of kat regelmatig en borstel pas als je ziet dat dit nodig is. De eerste klitten ontstaan vaak op plekken waar je ze niet snel ziet zitten, bijvoorbeeld in de oksels, ellebogen en liezen. Door het bewegen van je huisdier zijn dit plekken waar de vacht snel kan gaan klitten. Als je hier niet vroeg bij bent, kan het erg vast komen te zitten en kan het je hond of kat beperken tijdens het bewegen.

null

Verliest je hond of kat haren?

Elke hond en kat verliest haar, hoeveel haar ze per dag verliezen is afhankelijk van het ras. Let wel op dat extreem veel haarverlies niet rasgebonden is, er kan dan iets anders mis zijn met je dier. Laat voor de zekerheid een check bij de dierenarts doen om er zeker van te zijn dat je trouwe viervoeter niks mankeert!

Borstels

Hondenborstels en kattenborstels worden gebruikt voor het onderhouden van de vacht en het weghalen van loszittende haren. De problemen in de vacht, zoals klitten, zitten vaak in de ondervacht en niet in de dekharen. Maar welke borstel heb je nou nodig voor jouw dier? Dit varieert per vacht van je huisdier! Lees hieronder meer over de verschillende borstels en bepaal welke het beste bij de vacht van jouw hond of kat past!

Slickerborstel

Eén van de bekendste borstels is een slickerborstel, een borstel die geschikt is voor alle vachttypes. Met een slickerborstel kan je vuil, losse haren en klitten uit de vacht halen. De licht gebogen draadharen zorgen ervoor dat je makkelijk tot op de huid van je viervoeter kan komen, de plek waar de meeste klitten beginnen. Let wel op dat je niet te veel druk uitoefent met deze borstel, want je wilt immers niet de huid van je dier beschadigen.

Slickerborstels zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Een kleine maat, zoals de Moser Slickerborstel Small, is geschikt voor de ondervacht van katten en kleine honden. Maar ook voor de plekken, zoals de oksel, waar je moeilijk bij komt! Heb je een middelgrote of grote hond? Dan kan je kiezen voor een grotere hondenborstel, zoals de Ferplast Slickerborstel Large, en borstel je een groter oppervlak.

Pinborstel

Voor de dagelijkse vachtverzorging kan je een pinbostel gebruiken. De lengte van je de pinnen is afhankelijk van de lengte van de vacht. Heeft je hond of kat een dikke of lange vacht? Ga dan voor een lange pinborstel. Heeft je huisdier juist een hele korte vacht? Dan is een korte pinborstel de juiste oplossing. Deze hondenborstel kan je dagelijks gebruiken om door de vacht van je huisdier te gaan, hiermee voorkom je dat er klitten ontstaan.

Er bestaan ook borstels met twee kanten, zoals de Moser Tweezijdige Combi Borstel. Hierbij is de ene kant een pinborstel en de andere kant een poetsborstel. Ook zijn er 2-in-1 borstels die zowel pinnen als haren hebben, zoals de Jean Peau Nylon/Bristle Borstel.

Harenborstel

Harenborstels worden ook wel poetsborstels genoemd, wat vaak in de laatste stap van de vachtverzorging wordt gebruikt. De haren van de borstel nemen niet alleen loszittende haren mee, maar zorgen er ook nog eens voor dat de vacht van je hond of kat gaat glimmen. Tijdens honden- en kattenshows worden deze borstels veel gebruikt om de vacht er nog beter uit te laten zien.

Rubberen borstel

Voor een verwenmomentje van je huisdier kan je een rubberen borstel gebruiken. Dit type borstel wordt vaak ook wel een massageborstel genoemd. De masserende werking bevordert de doorbloeding en draagt bij aan de productie van natuurlijke oliën in de huid. Ook is een rubberen borstel of handschoen geschikt voor het verwijderen van dode loszittende haren, ideaal voor tijdens de verharingsperiode!

null

Haren van je huisdier op je kleding of meubels?

Wist je dat je een rubberen borstel ook voor je kleding en meubels kan gebruiken? Handig voor als je huisdierhaar van je kleding af wilt halen, of de favoriete ligplekken van je huisdier schoon wilt maken. Naast een rubberen borstel is een pluizenroller ook ideaal voor deze klus, de haren van je huisdier zullen aan de kleeflaag blijven plakken. Is de laag vol? Dan scheur je deze er gemakkelijk vanaf en komt er een nieuwe kleeflaag tevoorschijn!
BEKIJK ALLE BORSTELS IN ONZE WEBSHOP

Kammen

Met een kam haal je gemakkelijk de klitten uit de vacht van je hond of kat. Bij een kam is het belangrijk dat je deze tijdens het gebruik schuin houdt en met de vacht mee kamt. Door het schuin houden van de katten- of hondenkam voelt je viervoeter de pinnen niet in zijn of haar huid prikken. Maar welke kam is nou geschikt voor jouw hond of kat? Met onderstaande informatie kan jij bepalen welke kam geschikt is voor de vacht van jouw dier!

Verzorgingskam

Een verzorgingskam is altijd handig om in huis te hebben, aangezien je hier de vacht goed mee kan doorlopen op klitten en loszittende haren weghalen. Er zijn verschillende afstanden tussen de tanden van een kam. Fijne kammen zijn geschikt voor honden met een dunne vacht, zoals een Labrador-Retriever of een Mechelse Herder. Voor honden met een dikke vacht, zoals een Shih Tzu of Berner Sennenhond, kan je het beste een grove hondenkam gebruiken.

Klittenkam

Heeft je dier veel last van klitten en kom je er met een gewone kam of borstel niet doorheen? Probeer dan eens een klittenkam. Deze kam snijdt klitten door waar een gewone kam vast blijft zitten. Met een minimale vachtverlies kam je binnen no time de klitten uit de vacht van je huisdier!

Herderhark

Sommige honden, zoals een Herdershond of Samojeed, hebben een hele dikke ondervacht. Om goed bij deze ondervacht te komen kan je een herderhark gebruiken. Deze hondenkam komt goed bij de onderwol en haalt aanwezige klitten uit de vacht.

Vlooienkam

Wil je graag controleren of je hond of kat last heeft van vlooien? Gebruik dan een vlooienkam! De tanden van de kam staan zo dicht op elkaar waardoor het mogelijk is om vlooien of ontlasting van vlooien uit de vacht te halen. Om te kijken of je te maken hebt met vlooienpoepjes of zandkorrels leg je de gekleurde puntjes op een natte tissue. Vouw de tissue vervolgens dicht en vouw hem weer open. Zijn er roestbruine of rode vlekken ontstaan?

Dan heb je te maken met vlooien bloed of ontlasting en dus een vlooienbesmetting. We raden je dan aan om gebruik te maken van een anti vlooienmiddel voor je hond of een vlooienbestrijder voor je kat.

null

Vlooien uit de vacht kammen?

Je kan vlooien zelf uit de vacht kammen met een vlooienkam. Als je ze uit de vacht kamt dompel je ze onder in een bak met water en afwasmiddel. Dankzij het afwasmiddel zullen de vlooien dood gaan. Let op! Gebruik nooit honden anti vlooienmiddelen op je kat! In de vlooienbestrijders voor honden zit vaak het stofje permethrin, deze stof is zeer giftig voor je kat. Gebruik daarom altijd een vlooienmiddel dat geschikt is voor je diersoort.
BEKIJK ALLE KAMMEN IN ONZE WEBSHOP

Je hond scheren met een hondentondeuse

Lang niet elke vacht is geschikt om te scheren, maar vachten van onder andere de Labradoodle, Poedel, Shih Tzu en Maltezer zijn wel geschikt om te scheren. Heeft je hond een ondervacht? Dan kun je de vacht beter knippen. Honden met een ruwe vacht worden vaak geplukt. Wil je wete hoe je je hond moet knippen of plukken? Lees het in ons advies over de vachtverzorging van je hond! Wanneer je de vacht scheert groeit er een andere ondervacht terug. Deze ondervacht kan zich niet goed herstellen en heeft vaak meer risico om te gaan klitten. Wil je je hond of kat graag scheren omdat de vacht vol klitten zit? Pas dan op dat je de huid niet beschadigd! De huid van een hond en kat is heel erg dun, pas daarom tijdens het scheren erg goed op. Tijdens het scheren is het belangrijk dat je altijd met de vacht mee scheert. Dit voorkomt dat je wondjes maakt in de huid.

null

Was je dier voor het scheren!

Vuil en zand in de vacht van je dier zullen ervoor zorgen dat de messen van je scheermachine sneller bot zullen worden. Voor een langere levensduur van je scheermachine is het verstandig om je dier voor het scheren te wassen met hondenshampoo!

Als de klit in de vacht is uitgegroeid tot een plakkaat of grote bonk, noem je dit vilt. Een viltplek is bijna onmogelijk om eruit te kammen en is bovendien zeer pijnlijk voor je dier. De huid onder de viltplek wordt strak getrokken en gaat broeien. Het verwijderen van een viltplek wordt vaak door een professionele trimmer gedaan. Zij kunnen deze grote klitten op een veilige manier verwijderen en je dier hiervan verlossen. Na het verwijderen van vilt is het belangrijk dat je deze plek goed in de gaten houdt.

null

Voorkom opnieuw vilt!

Zie je dat je hond of kat deze plek niet goed schoonhoudt, of er nieuwe plekken bij je dier ontstaan? Kam deze plekken dan regelmatig door om beginnende klitten te verwijderen en vilt te voorkomen!

Het scheren van je huisdier doe je niet met een tondeuse voor mensen, maar met een hondentondeuse. De vacht van een hond is dikker dan de haren van mensen. Wanneer je een mensen tondeuse gebruikt, komt de tondeuse vaak niet door de vacht heen en zal deze vastlopen. Een hondentondeuse is krachtiger en komt daardoor goed door de dikke vacht van je hond heen!

Verschillende hondentondeuses

Bij Pets Place verkopen wij hondentondeuses van het merk Moser. De stille dierentondeuses zijn ideaal voor nerveuze, geluidsgevoelige dieren! Er zijn tondeuses voor kleine, middelgrote en grote honden beschikbaar. Maar hoe weet je nou welke tondeuse geschikt is voor jouw hond? Hieronder vind je meer informatie over de verschillende hondentondeuses die wij in onze webshop en winkels verkopen.

Moser Max 45

De Max 45 hondentondeuse met twee snelheden is geschikt voor het volledig scheren van elke hondenvacht van kleine, middelgrote en grote honden. De krachtige 45 watt luchtgekoelde motor zorgt ervoor dat deze tondeuse het zware scheerwerk aankan. Voor het verwisselen van de opzetstukken beschikt de tondeuse over een ‘snap-on’ systeem, middels een drukknop komt je opzetstuk gemakkelijk los.

Moser Max 50

Hondentondeuse Max 50 is de krachtigste en tegelijkertijd de stilste tondeuse van Moser. Je kan hiermee elke honden- en kattenvacht scheren. De scheermachine is niet alleen fijn voor je dier, maar ook voor jezelf! De tondeuse weegt namelijk erg weinig, ongeveer 360 gram. Daarnaast is het handvat ergonomisch gevormd met anti-slip, waardoor je handen minder snel vermoeid zullen raken. Net als de Max 45, beschikt de Max 50 ook over een ‘snap-on’ systeem waarmee je gemakkelijk de opzetstukken kunt wisselen.

Moser Rex

De Moser Rex tondeuse is geschikt voor het middelzware scheerwerk bij katten en kleine en middelgrote honden zonder onderwol. De hondentondeuse beschikt over vijf verschillende standen met scheerlengtes die eenvoudig in te stellen zijn van 0,7 millimeter tot 3,0 millimeter. De stille tondeuse is zeer geschikt voor dieren die zenuwachtig zijn of gevoelig voor geluid. De hondentondeuse beschikt over een ‘slide-on’ systeem waarmee je gemakkelijk de opzetstukken kunt verwisselen.

Moser 1400

De Moser 1400 tondeuse is geschikt voor het lichtere scheerwerk van honden zonder onderwol. Je kan de tondeuse gebruiken voor kleine honden en voor detailwerk aan de kop of poten bij grote honden. De hondentondeuse beschikt over vijf verschillende standen met scheerlengtes die eenvoudig in te stellen zijn van 0,7 millimeter tot 3,0 millimeter. De hondentondeuse beschikt over een ‘slide-on’ systeem waarmee je gemakkelijk de opzetstukken kunt verwisselen.

Moser Rex Mini

Voor het scheren van de kop, poten of moeilijk bereikbare plekken heeft Moser een mini tondeuse. De kleine kop van de hondentondeuse maakt het mogelijk om zorgvuldig te werk te gaan en detailwerk te doen. Bovendien is de tondeuse erg stil waardoor je hond of kat geen last heeft van het geluid wat er vanaf komt! Het opzetstuk van de Rex Mini kan in diverse lengtes worden ingesteld, van 3 millimeter tot 6 millimeter. Is je opzetkam kwijt of ben je toe aan een nieuwe? Het opzetstuk voor de Rex Mini is ook los verkrijgbaar!

Moser Arco Pro

Vind je een draad aan een tondeuse vervelend en wil je liever een draadloze accu tondeuse? Dan is de Moser Arco Pro de perfecte hondentondeuse voor jou! De krachtige motor beschikt over ‘speedcontrol’ dat ervoor zorgt dat de tondeuse met een constante snelheid scheert, ook tijdens de weerstand van dikkere vachten. Je kan deze tondeuse gebruiken voor het volledig scheren van alle soorten vachten bij kleine en middelgrote honden. De Arco Pro wordt geleverd met een laadstation en twee wissel accu’s, waardoor je zo lang kunt blijven scheren als je wilt. Een volle accu gaat tot 120 minuten mee en laadt in slechts 75 minuten volledig op. Het ‘slide-on’ systeem van de tondeuse zorgt ervoor dat je de opzetstukken gemakkelijk kunt verwisselen.

Moser Prima

De Moser Prima hondentondeuse is een draadloze trimmer voor al het detailwerk. Door de kleine van de tondeuse is deze zeer geschikt om te gebruiken bij de kop en pootjes van je hond of kat. Met een volle accu kan je tot 100 minuten scheren en de accu van de trimmer is in 120 minuten weer opgeladen. Je kan er ook voor kiezen om de trimmer met snoer te gebruiken, dan hoef je niet te wachten tot de accu is opgeladen! Het lichte gewicht, 135 gram, en het ergonomische handvat zorgen ervoor dat je hand minder snel vermoeid raakt tijdens het scheren. Het opzetstuk van de Moser Prima is in te stellen op een lengte van 3 millimeter tot 6 millimeter. Wil je graag een nieuwe opzetkam bestellen? Het opzetstuk voor de Moser Prima is ook los verkrijgbaar!

null

Langer genieten van je hondentondeuse?

Wil je lang kunnen genieten van je hondentondeuse? Dan is het verstandig om deze voor, tijdens en na het scheren te oliën met Moser Scheerkop Olie. De olie verzorgt de messen en vertraagd het slijtageproces. Zorg ervoor dat je het scheerapparaat altijd geolied opbergt!

Opzetstukken voor je hondentondeuse

Gebruik de hondentondeuse niet zonder opzetstuk, je wilt je dier niet kaal scheren. Voor de hondentondeuses zijn er verschillende opzetstukken verkrijgbaar. De opzetstukken verschillen in de lengte waarop zij de vacht scheren. Wil je graag een lange vacht behouden? Kies dan voor een opzetkam met een lange lengte. De Moser opzetstukken zijn verdeeld in twee categorieën, gebaseerd op het wisselsysteem. De ‘snap-on’ opzetstukken zijn geschikt voor de Max 45 en Max 50 en de ‘slide-on’ opzetstukken zijn geschikt voor de Rex, 1400 en Arco Pro. Beide categorieën zijn in de volgende lengtes beschikbaar:

  • 3 millimeter;
  • 6 millimeter;
  • 10 millimeter;
  • 13 millimeter;
  • 16 millimeter;
  • 19 millimeter;
  • 22 millimeter;
  • 25 millimeter.

Wil je veel honden scheren met verschillende vachtlengtes? Dan kan het voordeliger zijn om een box met alle maten opzetkammen te bestellen. Je hebt dan elke maat opzetkam in een handige bewaarbox!