De adder (Vipera berus) is de enige giftige slangensoort die in het wild leeft in Nederland. Wanneer het seizoen van wandelen met je hond is begonnen, komt de adder ook uit zijn verblijf gekropen. Bij een adderbeet kan je hond erg ziek worden. Let op en lees je goed in over de adderbeet. Honden en mensen om je heen zullen je dankbaar zijn!
De adder (Vipera berus)
De adder, wiens naam de ‘Vipera berus’ is in het Latijn, is de enige giftige slangensoort wat voorkomt in het wild in Nederland. De slang is klein van formaat ten opzichte van andere soorten, want met een gemiddelde lengte van 60 centimeter kruipt hij over de Nederlandse bodem. De adder is bijna niet te zien, want de bruine kleur met zwarte zigzag zorgt voor een camouflerend effect. De adder kan jullie voorbij komen kruipen op veel zandgronden in Nederland op de duinen na. Op de Veluwe, in Drenthe en in Friesland komt de adder het meeste voor, maar ook in de rest van het land kun je deze slangensoort vinden.
De adder (Vipera berus) tijdens de seizoenen
De Vipera berus is in de winter niet snel te zien, aangezien konijnenholen en struikgewassen zullen dienen als het winterverblijf. Wanneer de zon in begin maart weer een beetje harder gaat schijnen, zullen de eerste slangen tevoorschijn komen. Eind maart zijn alle slangen uit hun verblijf gekropen en gaan ze een aantal weken zonnen om hun lichaamstemperatuur weer te verhogen en om sperma te produceren. Vervolgens zal de periode aanbreken waar de slangen gaan vervellen, wat volgt tot voortplanting. De vrouwelijke adder bepaalt welke adder-man met haar mag paren. Vervolgens zal het jachtseizoen aanbreken (behalve voor de vrouwelijke adders die jongen verwachten) tot de koudere dagen weer aangebroken zijn.
Wat te doen bij een adderbeet?
Een slangenbeet van een adder is niet veel voorkomend, aangezien deze slangen traag zijn en alleen bijten bij dreiging. Pas alsnog erg op, want heeft de slang jou of je hond gebeten? Dan moet je direct actie ondernemen, aangezien de beet giftig is! Dit zijn de symptomen van een adderbeet:
- Zwelling op de plek van de adderbeet. De huid is opgezet, rood van kleur en warm wanneer je er (zachtjes) met je hand overheen glijdt.
- Misselijkheid. Je hond zal braken of de neiging hebben om te braken en je hond zal meer speekselen dan normaal.
- Sloomheid. Omdat het gif voor het verlammen van kleine prooidieren dient, zal je hond erg sloom zijn en niet (snel) reageren op commando’s.
- Koorts. De lichaamstemperatuur van je hond gaat omhoog. Hierbij gepaard zijn een verhoogde hartslag en verhoogde ademhaling. Je spreekt al van een verhoogde ademhaling wanneer jouw hond meer dan 10 tot 30 keer keer per minuut een ademteug neemt. (Hele) grote honden hebben over het algemeen een lagere ademhaling (10 keer per minuut) dan (hele) kleine honden (30 keer per minuut).
Omdat het gif van de adder vrij snel in de bloedbaan terecht komt, zie je vrij snel de reactie van het lichaam op het gif. Binnen 2 uur zijn de symptomen zichtbaar.
Naar de dierenarts na een adderbeet
Wanneer je hond de symptomen van hierboven vertoond na een wandeling, moet je even de hond checken op een adderbeet. Heeft je hond een beet van de adder te pakken? Bel de dierenarts! De dierenarts zal vragen wanneer de hond is gebeten en zal je vragen om zo snel mogelijk te komen. Aan de hand van de ernst van de situatie zal je hond misschien in de opname van de dierenarts moeten blijven ter controle.
De kans op een adderbeet verkleinen
Je kan de kans van een adderbeet bij je hond of bij jezelf verkleinen door voorbereid op pad te gaan. Check hier de volgende tips:
- Trek dichte wandelschoenen aan. Adders bijten het meest bij de voeten van de mens.
- Zorg ervoor dat je hond goed naar commando’s luistert. Bij dreiging kan je jouw hond terugfluiten wanneer er een adder in de buurt is.
- Neem een wandelstok mee of pak een stok in de buurt om de slang te verjagen.
- Ga je in het schemer of in het donker wandelen? Neem een zaklamp mee om naar de slang te schijnen en het op afstand te houden.
- Ga de adder niet achterna. Adders bijten alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Komt er een adder op je pad? Loop er met een grote boog langs en stoor het dier verder niet.