Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond met ieder een eigen samenstelling en structuur. Om de juiste keuze te maken, is het van belang om jouw situatie goed in kaart te brengen.

Wanneer bemesten voor een optimaal resultaat?

Door nieuwe potgrond aan te brengen zorg je ervoor dat de grond ververst wordt met nieuwe voeding. Naast water hebben planten namelijk ook voeding nodig om te kunnen groeien. Het belangrijkste moment voor het aanbrengen van nieuwe potgrond of bemesting is in het voorjaar, vlak voordat bloemen en planten weer gaan groeien.

Op dat moment hebben bloemen en planten voeding het hardst nodig. Richting het einde van de zomer stoppen de planten met groeien en is de behoefte aan voeding er ook niet meer. Na de zomer, in de herfst en winter, hoef je dus geen nieuwe potgrond aan te brengen of de tuin te bemesten.

Er is een uitzondering voor het gazon. Het is verstandig om het hele jaar door het gazon te bemesten, maar vooral in het voorjaar. Begin in het voorjaar met een stevige bemesting en tegen het einde van de zomer een speciale bemesting zodat het gazon winterklaar is.

info

Bemestingtips voor je gazon

Wanneer en hoe moet je bemesten? Lees hier meer informatie over het bemesten van je gazon. Ook kan je gazonmeststof kopen in de Boerenbond webshop of in één van de Boerenbond winkels!

Juiste potgrond kiezen

Potgrond is te verdelen in twee soorten, namelijk universele potgrond en speciale potgrond.

Universele potgrond

Zoals de naam al zegt, is universele potgrond geschikt voor alle planten. Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen. De potgrond bevat ongeveer voor 2 maanden voeding.

tip verlichting
In de tuin kun je universele potgrond gebruiken voor het ophogen, egaliseren en aanvullen van bijvoorbeeld borders, het vullen van bloempotten en bloembakken en bijvoorbeeld je moestuin.
BESTEL UNIVERSELE POTGROND IN DE WEBSHOP

Speciale potgrond

De speciale potgrond is een potgrond afgestemd op een specifieke situatie. Een aantal situaties:

Langwerkende potgrond

Potgrond met een langere werking bevat meer meststof en biedt voeding voor ongeveer 6 maanden. Deze potgrond is geschikt voor terras- en balkonplanten maar ook voor planten in huis.

Rijke potgrond

Rijke potgrond heeft een unieke samenstelling voor bloemen en planten met een speciale behoefte. Een voorbeeld hiervan is potgrond voor palmen. De potgrond heeft voeding voor 100 dagen en voorkomt uitdroging.

Bemeste tuinaarde

Bemeste tuinaarde is ontwikkeld om een border op te hogen of te egaliseren. Zet bloemen en planten niet rechtstreeks in de bemeste tuinaarde, dit kan wortelverbranding veroorzaken. Het is daarom ook niet geschikt voor gebruik binnenshuis en in bloempotten.

Strooi de bemeste tuinaarde over de border en hark daarna de grond zodat het zich vermengd. Besproei daarna de border met water.

Grondtest

Je kunt de bodem van je grond analyseren met behulp van de Dcm Testkit Bodemanalyse. Daarnaast kan je bij de meeste Boerenbond winkels altijd gratis je grond laten testen! Benieuwd of de Boerenbond winkel in jouw buurt ook grondtesten afneemt? Vraag het in de winkel of neem hier contact op.